Тихий аукціон "солдатів" Бенксі: Охматдит отримає понад 3 мільйони гривень

Тихий аукціон "солдатів" Бенксі: Охматдит отримає понад 3 мільйони гривень

Тихий аукціон "солдатів" Бенксі: Охматдит отримає понад 3 мільйони гривень
.

На аукціоні в Лондоні анонімно представили картину художника Бенксі, яку зрештою продали за 81 тисячу фунтів стерлінгів (106 тисяч доларів). Усі отримані кошти передадуть на допомогу київській міській лікарні "Охматдит", де зараз лікують поранених дітей, які постраждали внаслідок російської агресії.

Ця картина – антивоєнна робота митця з назвою CND Soldiers, на якій військовослужбовці малюють символ миру, з’явилася на початку 2000-х років напроти будівлі Парламенту в Лондоні після початку війни в Іраку. Малюнок прибрали на вимогу влади, пізніше його було відтворено й одна з його версій увійшла до колекції галереї "Тейт Британія".

Тихий аукціон "солдатів" Бенксі: Охматдит отримає понад 3 мільйони гривень
Тихий аукціон "солдатів" Бенксі: Охматдит отримає понад 3 мільйони гривень. Фото: myartbroker

Аукціон завершився 27 березня. Торги починались від 20 тисяч фунтів стерлінгів, але невідомий щедрий поціновувач творчості Бенксі значно перевищив цю суму. Загалом київська лікарня отримає понад 3 мільйони гривень.

Також на сайті аукціону є можливість зробити пожертви безпосередньо лікарні.

"Попри активні обстріли та авіаудари Російської Федерації, спеціалісти "Охматдиту" продовжують залишатися в Києві для захисту та лікування дітей і поранених, яких доставляють до лікарні. Завдяки самовідданій роботі лікарні своєчасна медична допомога надається пацієнтам у повному обсязі, а зібрані кошти забезпечать продовження цієї важливої роботи",кажуть організатори акції.

Що відомо

  • Бенксі — псевдонім скандально відомого англійського андеграундного художника графіті, політичного активіста та режисера, особа якого не встановлена. Є версії, що це хтось із відомих британських музикантів (зокрема, Роберт дель Ная з Massive Attack), звичайний мешканець Брістоля або навіть група людей. Сам художник наполягає, що його діяльність як автора графіті несумісна з деанонімізацією. Анонімність не заважає Бенксі продавати свої роботи за мільйони доларів.
  • У березні 2021 року компанія Injective Protocol, яка спеціалізується на блокчейні, придбала за $95 тис. трафарет "Morons (White)" Бенксі та спалила її під час прямого ефіру в Twitter. Таким чином з картини зробили віртуальний актив – невзаємозамінний токен (NFT).
  • У травні управління інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO) визнало недійсною торговельну марку, що належить вуличному художнику Бенксі. Раніше він сказав, що "авторське право для невдах".
  • Однією з найвідоміших його робіт є "Дівчинка з повітряною кулею", яка була продана з аукціону у 2018 році за 1 042 000 фунтів стерлінгів.

  • Однак одразу після закінчення торгів картина була розрізана на шматки на очах в учасників торгів — вона пройшла через шредер, вбудований в раму. Пізніше автор розповів, що цей перформанс задумав він сам.
Тихий аукціон "солдатів" Бенксі: Охматдит отримає понад 3 мільйони гривень
Фото: Еngadget
  • Після цього картина стала новим артоб'єктом і була переіменована на "Любов у сміттєвому баку". Згодом її продали за рекордну суму в 18,58 млн фунтів стерлінгів (25,4 млн доларів). "Любов у сміттєвому баку" стала найдорожчою роботою Бенксі, що пішла з молотка.
Війна — усі останні новини

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок