Окупанти РФ під прикриттям "гуманітарки" хочуть змінити владу Вовчанська на Харківщині

Окупанти РФ під прикриттям "гуманітарки" хочуть змінити владу Вовчанська на Харківщині

Окупанти РФ під прикриттям "гуманітарки" хочуть змінити владу Вовчанська на Харківщині
. 51-річний чоловік підозрюється у допомозі окупантам в організації "референдуму" у Вовчанську. Фото: Facebook

З адміністративних будівель Вовчанська 22 березня російські військові зняли українські прапори та замінили їх на триколори. Під час роздачі гуманітарної допомоги окупанти збирали підписи.

Спроба замінити міського голову

"Вони пробують зняти легального мера і поставити бандита "Чижа", — розповів Суспільному житель Вовчанська, імені якого Суспільне не розголошує з міркувань безпеки.

"Люди, які були на площі сьогодні — це люди, які прийшли за "гуманітаркою". Щоб її отримати, людині потрібно було свої паспортні дані вписати в якийсь листок. А в тому листі внизу був підпис дрібним шрифтом, мовляв, "я голосую за такого-то". Це були типу як вибори нового голови", — говорить чоловік.

За його інформацією, Вовчанського міського голову Анатолія Степанця вже одного разу вивозили на територію Російської Федерації, погрожували й схиляли до співпраці, але той відмовлявся. 21 березня співрозмовник отримував повідомлення, що зараз голова у Вовчанську, але сам він Степанця не бачив.

Анатолій Степанець відповів на дзвінок Суспільного, але на всі запитання сказав: "Без коментарів".

Кандидат "Чиж", за якого збирали підписи російські військові, — Дмитро Чигринов, чиє фото тривалий час висіло у харківському метрополітені серед оголошень про розшук, сказав співрозмовник Суспільного. Людину з таким ім’ям дійсно розшукували за розбій у Харкові у 2016 році.

Реакція людей

За гуманітарною допомогою сьогодні прийшли "десь з пів площі людей", продовжує житель Вовчанська.

"Це було шоу, яке готували ще два дні тому. Тоді вони пробували зібрати людей офіційно, їх запрошували на підняття тієї ганчірки й голосування. Але ніхто не прийшов. А через два дні, сьогодні, вони зробили так, що "приходьте, тут гуманітарку підвезли". І поки люди стояли за гуманітаркою, вони на фоні цього підіймали прапор, включали гімн якийсь там", — говорить чоловік.

За його словами, триколори висять і на міськраді, і на будівлі поліції, і в центрі міста. За інформацією співрозмовника, місцеві силовики, які залишилися вірними Україні, виїхали з Вовчанська ще у ніч вторгнення, з 23 на 24 лютого, але залишився принаймні один поліцейський, який співпрацює з окупантами.

Російські військові полишали місто після того, як їхні колони були розбиті на підходах до Харкова, але три дні тому вони знову зайшли у Вовчанськ. 21 березня вони відбирали техніку у місцевих аграріїв, сьогодні копають окопи навколо і всередині міста, розповідає місцевий.

На питання, чи готові жителі Вовчанська до проукраїнських мітингів, співрозмовник Суспільного відповів: "Люди бояться, що ЗСУ далеко, і вони відрізані від іншого світу".

Жителі міста також повідомили Суспільному, що символіка агресора з'явилася на в'їзді до Вовчанська. Дорожній вказівник "переклали" російською, прибравши деякі літери. Місцеві ж повернули на покажчик синьо-жовті кольори та навели закреслену літеру.

Що відомо

  • Вовчанськ тимчасово окупували на початку вторгнення. У перші дні березня повідомлялося, що російська техніка покинула місто.
На початок