"Перші дні був шок". В.о. державного тренера збірної України - про підготовку до ЧС в приміщенні

"Перші дні був шок". В.о. державного тренера збірної України - про підготовку до ЧС в приміщенні

Ексклюзивно
"Перші дні був шок". В.о. державного тренера збірної України - про підготовку до ЧС в приміщенні
. Ярослава Магучіх. Фото: Дмитро Вакулко

Збірна України виступить на світовій першості, попри повномасштабну війну, що розв'язала Росія на українській території.

Уже 18 березня в сербському Белграді стартують перші масштабні змагання з легкої атлетики у 2022 році - чемпіонат світу в приміщенні.

Востаннє світова першість у приміщенні проводилась ще у 2018 році в Бірмінгемі, що у Великобританії. Тоді Україна була представлена 13 спортсменами, однак не зуміла взяти жодної медалі.

Після цього змагання мав би приймати китайський Нанкін у 2020-му, але через пандемію COVID-19 змагання довелось двічі переносити. Таким чином Китай проведе чемпіонат світу у 2023 році, а у 2022 це право дісталось Белграду. Однак тепер кількість представників від України, порівнюючи з 2018-м, скоротилась майже удвічі - до 6 спортсменок. А причина цього - початок повномасштабного вторгнення Росії за підтримки Білорусі на територію України.

Читайте також: Україна виступить на ЧС з легкої атлетики у приміщенні і Кубку Європи з метань: склад команди

Хто виступатиме від України на чемпіонаті світу в приміщенні?

Попри російсько-українську війну та активні бойові дії в низці українських областей, українські спортсменки все ж зуміли виїхати на змагання. Зокрема, під синьо-жовтим прапором у Сербії виступатимуть Анна Плотіцина (60 метрів з бар’єрами), Марина Бех-Романчук (стрибки в довжину, потрійний стрибок), Ярослава Магучіх (стрибки у висоту), Ірина Геращенко (стрибки у висоту), Яна Гладійчук (стрибки з жердиною) і Юлія Лобан (п’ятиборство).

За словами виконавця обов'язків державного тренера збірної України Олексія Сердюченка, якби не війна, то Україна змогла б привести до Белграда до 14-16 атлетів. Серед яких були б і двоє чоловіків - стрибун у висоту Андрій Проценко та штовхач ядра Ігор Мусієнко. Проценко мешкає в Херсонській області, коли Мусієнко - у Сумській, і обидва наразі не можуть виїхати з міста через російсько-українську війну.

Таким чином, аби взяти участь у чемпіонаті світу, українським спортсменам потрібно було не лише виконати норматив, а й вибратись із зони активних бойових дій.

"Усі наші спортсменки вирушали на змагання з України. Хтось трохи раніше зумів вирватись закордон, хтось приїде вже ближче до чемпіонату світу. Їм допомагають швидше пройти кордон та дістатись місця проведення змагань", - зазначив Сердюченко в коментарі для Суспільне Спорт.

Також Сердюченко відзначив, що цього разу збірна України їхатиме на світову першість із дуже обмеженим штабом, що працюватиме з українськими атлетами. Фахівців так само було неможливо вивезти через вторгнення РФ.

"Дійсно, цього разу представництво тренерів буде доволі обмеженим, ми також будемо виступати без своїх масажистів. Але водночас у нас є друзі з інших країн, із ким ми постійно зустрічаємось на змаганнях і на навчально-тренувальних зборах. Думаю, наші дівчата не залишаться без уваги. Уже ближче до старту упорядкуємо всі ці моменти, щоб нам допомогли. Усе буде гаразд", - підкреслив в.о. державного тренера збірної України.

Читайте також: World Athletics відсторонила російських і білоруських легкоатлетів від участі в змаганнях

Що відомо про стан українських спортсменок перед чемпіонатом світу?

Попри війну, українські легкоатлетки все ж мали змогу підтримувати себе у формі останні два тижні перед чемпіонатом світу в Белграді. Олексій Сердюченко заявив, що спортсменки, які залишились в Україні, тренувались у Хмельницькій і Вінницькій областях. Вони мали необхідні для цього умови, як і ті, хто встигнув виїхати закордон у перші дні після початку вторгнення РФ, що сталось 24 лютого. Однак усе, що пережили легкоатлетки, сильно вплинуло на їхній психологічний стан.

"У всіх був дуже важкий психологічний стан у перші дні [повномасштабної війни], як і в кожного громадянина України. Коли ти весь час ховаєшся від бомб в укриттях і ночуєш у метро - безперечно, це впливає дуже негативно на кожну людину, і спортсмени - не виняток. Перші дні був шок, далі - сприйняття та адаптація. Прийшло розуміння того, що своєю участю в чемпіонаті світу необхідно виказати підтримку нашій державі, нашому народу. Показати, що ми сильні, показати стійкість і мужність українського народу. Із таким налаштуванням усі вони вирішили все ж взяти участь у чемпіонаті світу. Хоча ще на початку [війни] такі рішення ще не розглядались. І ми, як тренери, не думали про це взагалі, а вони, як спортсмени, узагалі думали, у першу чергу, як вижити", - розповів український фахівець.

За словами в.о. державного тренера збірної України, настрій в українських спортсменок бойовий. Водночас тренерський штаб розуміє, що певний час на підготовку випав.

"Думаю, коли дівчата будуть змагатись, то віддаватимуть усе, що є. Розуміємо, що певний час [на підготовку] випав. Але сподіваємось, що на чемпіонаті рівень відповідальності позитивно впливатиме на учасниць, і вони зможуть показати все, на що здатні і навіть більше", - підкреслив Олексій Сердюченко.

Що чекатиме на спортсменок після змагань?

Змагання в Белграді триватимуть тільки три дні - з 18 до 20 березня включно. І після чемпіонату світу 5 із 6 спортсменок вирушать на подальшу підготовку закордоном.

"Дуже багато пропозицій [про допомогу] і листів підтримки ми отримуємо. Усі, хто вирушає зараз на чемпіонат світу, окрім Ані Плотіциної, яка для себе вирішила повернутись додому і бути з родиною, зможуть продовжити тренувальний процес закордоном", - зауважив Олексій.

Водночас інші українські легкоатлети збірної через вторгнення Росії за підтримки Білорусі не тільки не можуть тренуватись, а й борються кожного дня за своє життя, перебуваючи під постійними обстрілами російських військ у різних куточках України.

"Загалом у нас дуже багато варіантів із тим, щоб надати українським спортсменам можливість тренуватись поза межами України. Але найбільша складність полягає в тому, що чимало атлетів знаходяться в місцях, де йдуть активні бойові дії, є ризик зіштовхнутись із ворогом під час виїзду з міста, загалом складно дізнатись, що там відбувається і як будуть розгортатись події. Багато-хто боїться ризикувати чи не хоче залишати своїх чоловіків, рідних. Ці спортсмени зараз перебувають в Київській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській, Чернігівській, Миколаєвській, Полтавській та в інших областях", - резюмував в.о. державного тренера збірнох України.

Читайте також: НОК отримав перші гроші на підтримку України та спортсменів через вторгнення РФ
На початок