Зеленський: Росія знову бомбила Суми, спеціально катує Маріуполь, від зневоднення померла дитина

Зеленський: Росія знову бомбила Суми, спеціально катує Маріуполь, від зневоднення померла дитина

Зеленський: Росія знову бомбила Суми, спеціально катує Маріуполь, від зневоднення померла дитина
. Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія продовжує обстріли мирного населення в Україні. Окупанти знову бомбили Суми та спеціально оточили й катують Маріуполь. Там відключили зв'язок, блокують відвезення їжі та води. Від зневоднення померла дитина.

Про це Зеленський сказав у зверненні 8 березня.

"У Маріуполі вперше за десятки років, вперше, мабуть, з часів вторгнення нацистів, від зневоднення померла дитинка. Почуйте мене, шановні партнери! У 2022 році від зневоднення померла дитина", — сказав Зеленський.

Він знову закликав закрити небо над Україною. Й повідомив, що звертатиметься до народів світу, якщо лідери країн не докладатимуть зусиль, щоб припинити війну.

"Провина за кожну смерть кожної людини в Україні від авіаударів та у заблокованих містах – безумовно, на російській державі. Але відповідальність за це – і на тих, хто вже 13 днів не може ухвалити десь там на Заході необхідне рішення й убезпечити небо", – сказав Зеленський.

Президент сказав, що продовжує перемовити з очільниками інших країн. Але є речі, які не вирішуються у переговорах, а "залежать від людяності".

Що відомо

  • За даними CNN, Росія найближчими днями планує відправити в Україну ще близько тисячі найманців та посилити інтенсивність наступальних операцій.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що саміт НАТО 4 березня був слабким, а сам Альянс фактично дав "зелене світло" для подальших обстрілів з боку РФ, оскільки відмовився закривати небо надо Україною для російської авіації.
  • Міжнародну петицію до НАТО щодо запровадження безполітної зони вже підписали мільйон людей. Для цивільної авіації повітряний простір України закритий від самого початку війни. Ідеться про закриття неба над Україною для російської військової авіації. No-Fly Zone над Україною, або Закрите небо для російської авіації над Україною означатиме, що військові сили НАТО повинні будуть патрулювати повітряний простір над Україною і збивати літаки чи гелікоптери-порушники.
  • 3 березня Володимир Зеленський провів інтерв’ю з іноземними ЗМІ. Під час нього він заявив, що агресія Росії не обмежиться Україною.
  • Росія використовує повітряно-космічні сили для атак українських міст та населених пунктів, тому питання щодо закриття неба над Україною треба вирішити за декілька днів, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не вводитиме літаки чи війська на територію України.
На початок