В Україну спецпотягами з Польщі привезли майже 2,5 тисячі українців

В Україну спецпотягами з Польщі привезли майже 2,5 тисячі українців

Доповнено
В Україну спецпотягами з Польщі привезли майже 2,5 тисячі українців
. ДПСУ

Зранку 20 березня до України прибули два спеціальних потяги з Польщі, у яких перебували 1150 українців. До вечора прибули ще два потяги. Загалом повернулося більше 2400 громадян України.

Про ранкові потяги Суспільному розповів речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

За його словами, відправлення потягів було організоване Мінстерством закордонних справ разом з Міністерством інфраструктури, Укрзалізницею та посольством України у Польщі.

В Україну прибули спецпотяги з Польщі з понад 1000 українців
ДПСУ

"Вже проїхало два потяги. Знаємо точно, що буде ще кілька протягом сьогоднішнього дня. Скільки саме, поки не можу сказати. Чи відбудуться всі, остаточно не відомо. Але те, що заплановано ще декілька — це точно", — сказав він.

В Україну прибули спецпотяги з Польщі з понад 1000 українців
ДПСУ

Демченко додав, що поки організовані потяги тільки до Польщі, але не виключено, що у майбутньому вони ходитимуть і до інших країн. Для цього влада має домовитися про транзит через ті країни, якими мають рухатися поїзди.

В Україну прибули спецпотяги з Польщі з понад 1000 українців
ДПСУ

"З Польщею домовленість є і потяги курсують. Вони йдуть порожніми до Перемишля, забирають людей і вже заповненими повертаються до України", — розповів речник ДПСУ.

Перший спецпоїзд прибув у пункт пропуску "Мостиська-залізнична станція" після 4-ї ранку. Ним приїхало більше 750 українців та один іноземець, який має посвідку на проживання.

Після 7-ї ранку до пункту пропуску прибув ще один поїзд, яким приїхало майже 400 українців та один іноземець.

Демченко зазначив, що після прибуття у вагони піднялися прикордонники і представники санітарно-карантинних підрозділів, які виміряли температуру в кожного пасажира та поспостерігали за їхнім станом здоров'ям.

"Людям роздали пам'ятки і вони підписали згоду на добровільну самоізоляцію. Температури ні у кого не було зафіксовано, тому надалі всі прослідували через кордон", — сказав він.

Представник Держприкордонслужби додав, що зупинки потяга мають бути у Львові і Києві, а пасажири самі обирають, де їм зійти.

Також, за його словами, кілька днів поспіль в Україну прибувають евакуаційні авіарейси. Вони заплановані і на подальші дні. Польоти відбуваються через столичні аеропорти, а також аеропорти Харкова, Львова, Одеси і Дніпра.

Ввечері пресслужба прикордонного відомства оприлюднила оновлені дані. Так, з Перемишля в Україну всього прибуло чотири спецпотяги. Прибули понад 2400 українців.

До кінця дня 20 березня очікується прибуття ще одного потяга  із Перемишля. Ще два таких рейси для евакуації українців заплановано на 21 березня.

По прибуттю у вагони поїздів піднялися прикордонники та представники санітарно-карантинного підрозділу, пасажирам виміряли температуру, в усіх прибулих вона була в межах норми, скарг на самопочуття не надходило. Усіх опитали про стан здоров’я, роздали пам’ятки. Кожен пасажир підписав добровільну згоду на проведення протиепідемічних та профілактичних заходів.

Що відомо

  • У Міністерстві закордонних справ заявили, що за сприяння дипломатичних установ в Україну вже повернулись 23 955 громадян.
  • Також через кордон українців перевозять власним транспортом представники ДСНС.
  • Тільки за два дні, 17 і 18 березня, співробітники державної служби з надзвичайних ситуацій транспортували через кордон 1295 українців, які застрягли у Польщі.
  • 18 березня були евакуйовані українці, які "застряли" в Австрії та на Шрі-Ланці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подорожуючи лабіринтом. Як українець повертався додому з Європи на карантині

Шлях додому. Як повертаються українці, що "застрягли" за кордоном

На початок