Шлях додому. Як повертаються українці, що "застрягли" за кордоном

Шлях додому. Як повертаються українці, що "застрягли" за кордоном

Ексклюзивно
Шлях додому. Як повертаються українці, що "застрягли" за кордоном
.

Згідно з останніми офіційними даними, впродовж 16-17 березня в Україну повернулися понад 33 тисячі українців, плани яких щодо спокійного завершення подорожей зіпсували карантин і припинення транспортного сполучення. На 18 березня, за словами президента Зеленського, заплановано ще 40 чартерів, які в Україні приймуть аеропорти Києва, Одеси, Харкова, Львова, Запоріжжя та Дніпра. Як почуваються українці, що "застрягли" за кордоном, через що вони переймаються найбільше та яким є їхній шлях додому? Суспільне розшукало двох дівчат, які "застрягли" в Єгипті й Ізраїлі. Одна з них свідомо залишилася за кордоном, інша звернулася по допомогу в МЗС і має вилетіти з Шарм-ель-Шейха 18 березня.

ХУМУСУ МАЄ ВИСТАЧИТИ

Дарія Мангубі нині перебуває в місті Бат-Ям (Ізраїль). Вона не зверталася до посольства і свідомо залишилася в Ізраїлі. Дівчина потрапила у двотижневий карантин, який оголосили 12 березня.

Я прилетіла 9 березня, коли ще тільки обдумувалася можливість карантину. В аеропорту Бен Гуріон у мене спитали, звідки я прилетіла — і то правда, незрозуміло ж звідки, якщо ти виходиш із літака МАУ, який летів із Києва. Спитали, де я живу, і відпустили з найкращими побажаннями.

Дарія Мангубі
Дарія Мангубі. facebook.com/daria.mangubi

У місті, в якому я знаходжуся, працює не все, але й не все закрито. Думаю, далі обмеження стануть жорсткішими. У Тель-Авіві є люди на пляжі, в основному ізраїльтяни. Туристів помітно менше, але вони є. Університети, школи й дитячі садки — на карантині, у громадському транспорті огороджують місця, близькі до водія. МОЗ не рекомендує прогулянки більше 10 хвилин. Транспорт ходить зранку та вдень нормально, однак, думаю, далі будуть вечірні обмеження.

З того, що викликає певну тривогу — те, що поставили на паузу програму медичного туризму для не громадян Ізраїлю. І в тих, хто не встиг приїхати на планові процедури і лікування або просто не встигає отримати допомогу, можуть бути складнощі. Загалом же все спокійно.

Дарія Мангубі
Дарія Мангубі. facebook.com/daria.mangubi

Рабини просять не цілувати мезузи (обереги, які кріпляться з зовнішнього боку дверей будинків — ред.), дехто носить кіпу з резинкою замість маски, маски є, антисептики є і хумусу до кінця карантину має вистачити.

ЗНИКЛИ ОВОЧІ ТА ВАЙ-ФАЙ

Марія Попик прилетіла з матір'ю в Шарм-Ель-Шейх (Єгипет) на відпочинок 10 березня, а 17-го вони мали повертатися назад. На п’ятий день відпочинку на обіді в готелі дівчина не побачила багатьох овочей — це пояснили проблемами з дорогами і поставками. Потім перестав працювати вай-фай — це пояснили несправністю. Згодом місцеві сказали, що вимкненням вай-фаю уряд бореться з панікою: у кількох людей підозрюють коронавірус, і президент країни не хоче, щоб люди говорили про це.

Я не знаю реального масштабу небезпеки в Єгипті. Нормальних заходів безпеки тут не впроваджують. Готелі, у яких були зараження, наче, на карантині, наш – ні. Ми вільно ходимо містом, харчуємося у форматі "шведських столів". На вулицях торгівля продовжується, туристам продають тури. Але стає менше перехожих. На вході в ресторани і туалети є антисептики.

Марія Попик
Марія Попик. facebook.com/mariia.popyk

Із нашого готелю 17 березня поїхало близько 30 людей, які мали повернутися ще 14-го. Усе, що ми можемо — це слідкувати за списками на виліт в лобі готелю. Але ніхто не знає, коли вони з’являться, скільки людей полетить і хто саме.

Я дзвонила в консульство, мені сказали, що до 19 числа всіх вивезуть. У моєї мами цукровий діабет, і до 19-го ліків їй вистачить. Але якщо ми залишимося ще — буде дуже погано (згодом стало відомо, що рейс із Марією та її матір'ю на борту вилітає до України 18 березня — ред.).

Марія Попик
Марія Попик. facebook.com/mariia.popyk

Багато хто зараз відчуває тривогу через обмежене сполучення всередині України. Нам пощастило, але дехто прилетить до Запоріжжя, а живе, наприклад, у Дніпрі, і я не знаю, як вони будуть добиратися. Ніхто не має інформації. Є люди, які мали полетіти ще 4 дні тому. Екстра-дні оплачує туроператор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розповів "застряглим" за кордоном українцям, як їм повернутися додому
На початок