"Відчула себе Меркушиною, а не оце-от желе". Українка прокоментувала перший виступ на Олімпіаді-2022

"Відчула себе Меркушиною, а не оце-от желе". Українка прокоментувала перший виступ на Олімпіаді-2022

Ексклюзивно
"Відчула себе Меркушиною, а не оце-от желе". Українка прокоментувала перший виступ на Олімпіаді-2022
. biathlon.com.ua

Меркушина таки взяла участь у Олімпійських іграх-2022. Як вона відреагувала на свій олімпійський рекорд, як їй вдалося впоратися з високогір'ям після короткої акліматизації та в чому, на її думку, дискомфорт карантинних умов, у яких перебувають спортсмени, – у ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт.

Українська біатлоністка Анастасія Меркушина провела свою першу гонку на Олімпійських іграх-2022 у Пекіні – спринт. Спортсменка була викликана до олімпійської збірної після того, як капітанка команди Олена Білосюк здала позитивний тест на коронавірус. А після того, як на ізоляцію посадили й Дар'ю Блашко, а Валентина Семеренко покинула Ігри за станом здоров'я, Меркушину заявили на старт.

Анастасія успішно розпочала Ігри, показавши другий результат серед трьох українок. Меркушина фінішувала 24-ю з одним промахом. Це найкращий особистий результат біатлоністки з березня 2021 року, коли вона посіла 22-ге місце у спринті на етапі Кубка світу в Нове-Место, а також загалом найкращий результат в кар'єрі на Олімпійських іграх.

Після завершення гонки Меркушина поділилася враженнями від дебюту з Суспільне Спорт.

Читайте також: Юлія Джима - восьма у жіночому спринті на Олімпіаді-2022: результати гонки

Що сказала Анастасія Меркушина

  • Про адаптацію до високогір'я та несподіваний результат

"Я б не сказала, що висота не "вдарила". Скажу чесно, це було дуже важко. Насправді неймовірно важко на такій висоті – навіть просто знаходитись, дихати, спати, а бігати – це взагалі... Переходиш цей кордон – і все, в очах темнішає, ти нічого не бачиш, нічого не можеш зробити. Вчора я на тренуванні зробила прискорення за Анею Солою й, чесно кажучи, зробила тільки декілька кроків, і далі все – темрява, нічого не пам'ятаю.

Є таке поняття як зона ПАНОПоріг анаеробного обміну – зона закислення. Справа в тому, що в мене від народження дуже високий цей показник, тому гірські етапи завжди мені вдавались найкраще. Якщо бігти й не заходити за цей лактатний показник, можна тримати й тримати довго [темп], що я сьогодні й зробила".

"Я просто не рвала, бігла цей спринт, як індивідуалку: дуже повільно. Досить повільно почала й спокійно розкатувала, не поспішала, не стрибала. Тобто технічно зробила те, про що думала та на що сподівалася. А результат на фініші все-таки був приємною несподіванкою".

"Я просто не "затекла", не зробила цей лактат. Думаю, більшість дівчат дуже хотіли виграти, показати найкращий результат, тому зашвидко почали".

"Це приємно, тому що сьогодні я відчула себе Анастасією Меркушиною – тою, яка має бути. Не оце-от желе, яке там бігало, як незрозуміло що. Це дійсно була гонка, яку я правильно розклала, правильно пройшла технічно, і я задоволена".

"Єдине [негативне] – оцей мах. Набрала забагато повітря: боялася, що не вистачить. А далі я зрозуміла помилку, швидко зорієнтувалася й почала робити правильно".

  • Про наступну гонку переслідування
"Вона буде аж післязавтра: я не заглядаю так далеко. Я взагалі останнім часом не заглядаю на 24 години вперед, тому що настільки все міняється, що просто калейдоскоп подій".

"[Результат у спринті] – наразі мій найкращий індивідуальний на Олімпійських іграх. Будем намагатися перевершити його, але заглядати не буду".

  • Про повернення Олени Білосюк та умови ізоляції, в яких перебувають спортсмени
"Я її ще не бачила, але чула про те, що її випустили. Дівчата [Білосюк та Блашко] дійсно жаліються на те, що це не готель, а фактично тюрма: [звідти] не вийти, вікно наповну не відкрити, їжа там – ну таке, на початку взагалі були проблеми [з цим]. Я їм просто співчуваю, тому що це кошмар – просидіти в чотирьох стінах і нікуди не виходити".

"Я, наприклад, теж, коли заїхала в олімпійське селище, перше, що зробила, – повністю відкрила двері й вийшла гуляти на три години, тому що запах хлору був неймовірний. Зразу ніс болить, усе болить. Зрозуміло, що ця дезінфекція потрібна, але це досить неприємно".

Читайте також: Біатлоністка Олена Білосюк повернулася в розташування збірної України на Олімпіаді-2022

Що відомо

  • Для 27-річної Анастасії Меркушиної, який представляє Закарпатську область, це другі Олімпійські ігри в кар'єрі.
  • До Пекіна її найкращим особистим результатом на Олімпійських іграх було 46-те місце у гонці переслідування в Пхьончхані (2018). На тій Олімпіаді Мерушина стала 55-ю у спринті.
  • У цьому сезоні Меркушина брала участь лише в одній спринтерській гонці на рівні Кубка світу та стала 88-ю в Рупольдингу. Її найкращий особистий результат цього сезону Кубка світу – 37-ме місце в індивідуальній гонці в Антгольці.
Читайте також: Анастасія Меркушина розповіла про приліт у Пекін та потрапляння на Олімпіаду-2022

Що далі

  • Субота, 12 лютого, 11:00. Чоловіки, спринт (10 км)
  • Неділя, 13 лютого, 11:00. Жінки, гонка переслідування (10 км)
  • Неділя, 13 лютого, 12:45. Чоловіки, гонка переслідування (12.5 км)

Де дивитись Олімпіаду-2022

Офіційним транслятором змагань в Україні є Суспільне: пряма трансляція Олімпіади-2022 на телеканалі UA: Перший та сайті Суспільне Спорт.

Для перегляду Олімпіади-2022 на сайті потрібно буде авторизуватися: зробити це можна через одну із соцмереж або поштову скриньку.

Читайте також: "Ніколи у житті так не бігла". Урош Велепець - про результат Джими й підсумки спринту Олімпіади-2022
На початок