Анастасія Меркушина може замінити Олену Білосюк в складі збірної з біатлону на Олімпіаді-2022

Анастасія Меркушина може замінити Олену Білосюк в складі збірної з біатлону на Олімпіаді-2022

Анастасія Меркушина може замінити Олену Білосюк в складі збірної з біатлону на Олімпіаді-2022
. Dmytro Yevenko

2 лютого – останній термін для того, щоб зробити заміну в команді.

Одну з лідерок збірної України з біатлону Олену Білосюк, яка здала позитивний тест на коронавірус напередодні старту Олімпійських ігор-2022 у Пекіні, може замінити Анастасія Меркушина. Першим про це повідомив XSport з посиланням на президента федерації біатлону України Володимира Бринзака. Цю інформацію також підтверджує Суспільне Спорт.

За інформацією видання, наразі Меркушина перебуває в чеському Нове-Мєсто, де готувалася до гонок Кубка IBU, та вже отримала розпорядження вирушати до Пекіна.

Меркушина була зазначена як запасна в складі української команди, і в заявці є час зробити заміну до 2 лютого включно. Таку заміну можна провести у випадку форсмажору або позитивного тесту на коронавірус у складі команди. Проте лишається відкритим питання, чи встигне спортсменка вчасно долетіти до Китаю та пройти всі організаційні етапи, щоби взяти участь у змаганнях.

Читайте також: Біатлоністка Олена Білосюк отримала позитивний тест на коронавірус на Олімпіаді-2022

Як Меркушина відреагувала на невиклик до початкової команди

Остаточний склад жіночої команди був невизначений до останнього моменту. Точно до нього потрапляли Юлія Джима, Олена Білосюк та Валентина Семеренко. На останні два місця претендували три біатлоністки: Дар'я Блашко, Ірина Петренко та Анастасія Меркушина. 21 січня під час індивідуальної гонки на етапі Кубка світу в Антгольці стало відомо, що Меркушина не потрапляє до складу.

Сама біатлоністка стверджує, що це рішення для неї стало сюрпризом, адже вона вважала, що індивідуальна гонка мала стати відбірковою.

"Урош [Велепець]Головний тренер жіночої команди. прийшов і сказав, що буде відбір на цьому старті, – казала тоді в коментарі Суспільне Спорт українка. – Так, я не була сьогодні найшвидшою, не стріляла найкраще. Але динаміку в підвищенні я показала. Дійсно впевнена, що має їхати найкращий. Туди їде не прізвище, а українка. І має їхати той, хто показує найкращий результат у тих умовах, що є".

"Я не ображатимуся, навіть якщо не поїду, і буду боротися за Україну на інших змаганнях. Тому що справедливого відбору немає і не може бути через усі умови, в яких ми знаходимося. Через усі пандемії, хвороби та решту. Але це спорт, життя на цьому не закінчується. Нічого страшного. Було стільки Олімпіад, на які я не поїхала, і буде стільки, на які я не поїду, тому немає чого турбуватися".

Що відомо

  • Анастасія Меркушина виступає за збірну України на рівні Кубка світу з сезону 2016/17. Вона тричі потрапляла у топ-10: восьме місце (гонка переслідування, Гохфільцен, 2017 рік), а також двічі була десятою (спринт, 2017 рік, та індивідуальна гонка, 2019-й).
  • У сезоні 2021/22 Меркушина мала лише три особисті старти на рівні Кубка світу. Результат в індивідуальній гонці в Антгольці (37-ме місце) став для неї найкращим.
  • Наприкінці 2021 року Меркушина мала проблеми з легенями та пропускала останні старти календарного року, аби пройти лікування.
  • На дебютній Олімпіаді-2018 найкращим результатом Меркушиної було 46-те місце в гонці переслідування.
  • Олімпіада-2022 мала стати четвертою в кар'єрі Олени Білосюк. Вона дебютувала на Іграх у 2010 році, стала олімпійською чемпіонкою в естафеті у 2014 році. А на Олімпіаді-2018 вона була прапороносицею збірної України, однак на старт у жодній гонці не вийшла.
Читайте також: Два представники збірної України з біатлону здали позитивний тест на COVID-19 на Олімпіаді-2022
  • 5 лютого на Олімпіаді відубедться перша біатлонна гонка – змішана естафета.
  • 7 лютого – перший особистий жіночий старт – індивідуальна гонка.
  • Ексклюзивним транслятором Олімпіади-2022 в Україні є Суспільне – дивіться трансляції Ігор у Пекіні на сайті Суспільне Спорт та телеканалі UA: Перший.
На початок