У Гайвороні ялинки переробляють на щепу для опалення

У Гайвороні ялинки переробляють на щепу для опалення

Марафон
У Гайвороні ялинки переробляють на щепу для опалення
. УНІАН, фото ілюстративне

Щороку кількість сміття на одного жителя Кіровоградської області збільшується. Як впливає це на якість життя кожного з нас? Про це Суспільне підготувало серію матеріалів.

У Гайвороні Кіровоградської області після новорічних свят почнуть утилізувати сосни та ялини. Переробляти їх на щепу почали у минулому році, розповіла Суспільному заступниця начальника комунального підприємства з благоустрою Олена Шаповал. Подрібненою деревиною, зокрема, опалюють місцеві садки та школи. "Це економія для навчальних закладів і не шкодить довкіллю", – каже вона.

Оголошення про те, що новорічні дерева можна класти біля контейнерів для сміття або привозити на підприємство розмістили в соціальних мережах, розповіла заступниця.

За словами Олени Шаповал, з понеділка 24 січня ялинки та сосни зі сміттєвих майданчиків буде збирати трактор. "Зазвичай люди з 19 січня тільки починають викидати дерева, тож ми чекаємо, поки збереться якась кількість. Трактор буде виїжджати за необхідністю".

Зібрані дерева на підприємстві перероблятимуть на щепу. Для цього мають подрібнювач, який купили три роки тому. Його використовують також для подрібнення деревини, яка назбирується після санітарної обрізки дерев у місті.

Щепою опалюють місцеві школи та дитячі садки. "Багато закладів перейшли на такі котли: не палять дровами, а опалюють щепою. Це економія для закладів і не шкодить довкіллю", – вважає Олена Шаповал.

За її словами, кількість зібраних ялинок та утвореної від них щепи, не рахували: "У цьому році будемо підраховувати. Торік люди не дуже долучались. У нас є місце на сміттєзвалищі, куди всі викидають гілля та дерева. Ми попросили не приносити їх туди".

До кінця року у Гайвороні планують закупити ще один подрібнювач. "У нас є державна програма, яка дає субвенцію на закупівлю техніки для підприємств. Один подрібнювач використовуватимуть на території підприємства, а друга буде виїжджати з працівниками на обрізку дерев", – поділилась планами Олена Шаповал.

Читайте також

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх. Заповнити форму можна тут. Ваші історії важливі для нас!

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм та Інстаграм

На початок