Депутатка вимагає з'ясувати, чи винна Левченко у держзраді через справу вагнерівців. В ОП відповіли

Депутатка вимагає з'ясувати, чи винна Левченко у держзраді через справу вагнерівців. В ОП відповіли

Депутатка вимагає з'ясувати, чи винна Левченко у держзраді через справу вагнерівців. В ОП відповіли
. Фото: Укрінформ

Служба безпеки України заперечує наявність допуску до держтаємниці у помічниці президента Володимира Зеленського і дуржини ексзаступника міністра внутрішніх справ Марії Левченко. Про це йдеться у відповіді СБУ народній депутатці від “Європейської Солідарності” Ірині Фріз, повідомила політикиня у Facebook.

“Таким чином перебування Левченко в кабінеті під час обговорення операції “Авеню” ( спецоперації з затримання найманців приватної військової компанії "Вагнер", яких звинувачують у військових злочинах на території України — ред.), про яке повідомив журналіст Юрій Бутусов та ексголова Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба, було незаконним та мало ознаки злочину, що передбачений ст. 328 ККУ розголошення державної таємниці”, — написала Фріз.

За словами депутатки, президент не міг не знати про відсутність у своєї помічниці допуску, а тому не мав права залучати її до обговорення питань, що підпадають під обмеження “цілком таємно”.

Як написала Фріз, подальший витік інформації потребує детального розслідування на предмет наявності складу злочину “державна зрада” помічницею президента Левченко.

Вона попросила СБУ вважати це заявою про злочин та надати:

  • правову оцінку незаконному доступу М. Левченко до відомостей, що становлять державну таємницю;
  • провести розслідування щодо дотримання режиму секретності та таємного діловодства в Офісі президента України;
  • фактів перебування осіб без допуску до заходів з обговоренням інформації з обмеженим доступом на нарадах за участі президента України, керівника Офісу президента України.

Як сказав у коментарі Суспільному речник президента Сергій Никифоров, допис Ірини Фріз базується лише на її припущеннях і на повідомленнях журналіста Юрія Бутусова.

“Тобто вона склала факти, інтерпретувала їх, як захотіла. Ми ж не знаємо, чи вона була присутня чи не була. Це лише припущення Ірини Фріз або чи при ній обговорювали операцію "Авеню", — сказав Никифоров.

Відповідаючи на запитання Суспільного, чи відомо йому про присутність Марії Левченко на обговоренні спецоперації, Никифоров сказав: “Справа в тому, що я тоді ще не працював в ОП. Це було рік тому. Навіть більше. Але цей допис пані Ірини Фріз базується на виключно на її власних тлумачення певних фактів і також з посиланням на інформацію так само не офіційну, не підтверджену, журналіста Юрія Бутусова”.

Що відомо про спецоперацію із затримання "вагнерівців"

Спецоперація із затримання бойовиків ПВК "Вагнера" — це довгопланова операція українських спецслужб. Спочатку силовики планували зібрати інформацію про найманців, що брали участь у окупації Донбасу, але згодом вирішили їх затримати.

Бойовикам нібито запропонували роботу в Каракасі, для цього треба було виїхати з Росії у Білорусь. А звідти — турецьким літаком летіти в Стамбул і, за легендою, далі — до Венесуели. Коли б літак прямував територією України, спецслужбовці мали повідомити про теракт, чи іншу проблему, посадити борт і затримати найманців. Однак у останній момент, згідно із розслідуванням журналістів Bellingcat та The Insider, в Офісі президента наказали відкласти спецоперацію на кілька днів і бойовиків, які на той час чекали у Мінську, затримало КДБ Білорусі.

Що відомо

  • Рада Європейського Союзу затвердила санкції стосовно приватної військової компанії "Вагнер" із Росії, восьми її співробітників включно з керівником Дмитром Уткіним і трьох пов’язаних із нею юридичних осіб. Підставою для санкцій ЄС назвав дії ПВК у Сирії, Лівії та Україні.
  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що не давав керівнику Головного управління розвідки при Міноборони Василю Бурбі наказів, пов’язаних зі спецоперацією із затримання членів приватної військової компанії "Вагнера".
  • Під час пресконференції наприкінці листопада президент Володимир Зеленський сказав, що колишній начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Василь Бурба ініціював сумнівні операції, намагаючись втриматися на посаді, зокрема щодо членів приватної військової компанії "Вагнера".
  • Засновник Bellingcat Еліот Хіггінс та керівник групи журналістів-розслідувачів Христо Грозєв відреагували на відповідь Володимира Зеленського про спецоперацію з "вагнерівцями", про яку писали розслідувачі, під час пресконференції 26 листопада. Зокрема, у своєму Twitter Хіггінс написав: "Мене бентежить ця пресконференція".

Читайте також

Родина ексзаступника МВС Гогілашвілі живе в одному маєтку з керівником ГУР – Слідство.Інфо

Родину звільненого заступника міністра внутрішніх справ Гогілашвілі охороняє СБУ — Bihus Info

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок