Директор Оператора ГТС: Збереження транзиту газу через Україну — безпековий щит від агресії Москви

Директор Оператора ГТС: Збереження транзиту газу через Україну — безпековий щит від агресії Москви

Директор Оператора ГТС: Збереження транзиту газу через Україну — безпековий щит від агресії Москви
. Фото: Єлизавета Серватинська, Суспільне

У грудні ціни на газ на європейських хабах сягнули нових рекордів. Зокрема, січневі ф'ючерси на TTFНейтральний індекс цін на газ TTF (Title Transfer Facility Natural Gas Price Index, TTF NGPI) — це середньозважена ціна газу всіх угод, укладених за всіма спотовими контрактами, які поставляються в певний день на TTF в Нідерландах. на біржі ICE Futures 21 грудня досягли історичного максимуму у 2100 доларів за тисячу кубометрів. В Офісі президента провели термінову нараду за підсумками якої запевнили, що різке зростання ціни на газ в Європі не вплине на українську економіку.

Серед причин подорожчання називають не тільки похолодання й недостатню кількість газу у європейських сховищах, а й маніпуляції з боку Росії, яка залишається основним транспортером газу до Європи. Ще влітку "Газпром" знизив закачку газу у власні європейські сховища, а зараз — не збільшує поставки. Росія також призупинила поставки через основний маршрут “Ямал-Європа” та вкотре відмовляється бронювати додаткові потужності через українську газотранспортну систему. Таким чином Москва тисне на Європу заради прискорення запуску газогону “Північний потік-2”. Як Україні убезпечити себе та чи можна ще згорнути "Північний потік-2" в ексклюзивному інтерв’ю Суспільному розповів голова української ГТС Сергій Макогон.

Ціни на газ на європейських хабах у грудні перетнули рекордну позначку у понад дві тисячі доларів за тисячу кубометрів. Різке зростання ми бачимо не вперше за останні місяці. Чому така ситуація?

— Дві тисячі доларів — це новий рекорд. Такого ще раніше не було. Ми бачимо, що є загальна світова енергокриза. Вона лютує наразі в Європі. Ми бачимо, що газу недостатньо. Чому так відбулося? З нашої точки зору, "Газпром" доклав максимум зусиль для того, щоб ця криза розвивалася й далі. Починаючи з жовтня, "Газпром" не бронював додаткові потужності через Україну. Навіть на аукціоні, що був на цьому тижні, на січень "Газпром" теж не забронював українські потужності, а польські — дуже обмежено. Зважаючи на те, що вже близько 25% газу з європейських газосховищ відібрано, якщо зима буде холодною, то газу у Європі може не вистачити і там будуть проблеми, ринки дуже нервово реагують на цю ситуацію.

Зараз "Газпром" майже припиняє постачання через один з головних маршрутів “Ямал-Європа” і не замовляє додаткові транзитні потужності в України. Для чого Росія це робить?

— Це очевидно. Фактично "Газпром" посилює тиск на Європу з метою добитися сертифікації “Північного потоку-2” без врахування Третього енергетичного пакету. Путін вже дуже відкрито говорив, що якщо буде запущений “Північний потік-2”, то Європа отримає додаткові обсяги газу. Вони впроваджують цю політику в життя.

Читайте також: "Північний потік-2": що означає призупинення Німеччиною сертифікації газогону

У сертифікації “Північного потоку 2” беруть участь й українські компанії: “Нафтогаз” та Оператор Газотранспортної системи України. На який результат ви очікуєте?

— По-перше, ми зможемо надати свої аргументи німецькому регулятору, і він зобов'язаний їх розглянути. По-друге, ми будемо мати доступ до документів, які надала компанія Nord Stream 2 AG, оператор цього газогону. Ми теж зможемо підготувати нашу позицію щодо цих аргументів. Чому дві компанії? “Нафтогаз” — це комерційна компанія, трейдер. Там є своя позиція. А ми виступаємо більше як прямий конкурент "Газпрому", “Північного потоку-2”. Ми теж робимо транзит, і запуск “Північного потоку-2” несе дуже великі економічні ризики для нашої компанії.

Ви звернулися до Федерального міністерства економіки та захисту клімату Німеччин щодо перегляду рішення про вплив "Північного потоку-2” на безпеку постачання газу до ЄС. Чи маєте вже відповідь?

— На жаль, бюрократія так швидко не працює. Ми розуміємо, що вже йдуть новорічні, різдвяні свята. Але ми бачимо, що вже є новий уряд, є нові міністри. І ми вже чули заяви від декількох можновладців німецьких про те, що, позиція стосовно “Північного потоку-2” може змінитися. Наприклад, віце-канцлер Роберт Габен заявив, що будівництво “Північного потоку-2” було помилкою, геополітичною. Тому, маємо надію, що новий уряд і міністр розглянуть наші аргументи стосовно енергетичної небезпеки, яку створює “Північний потік-2”, і змінять свою позицію. Ми закликали наших польских коллег, а також країни Балтії, щоб вони звернулися з офіційними листами до німецького міністерства стосовно перегляду попереднього рішення.

Директор Оператора ГТС: Збереження транзиту газу через Україну — безпековий щит від агресії Москви
Сергій Макогон: Збереження транзиту газу через Україну — безпековий щит від агресії Москви. Фото: Єлизавета Серватинська, Суспільне

Ви розраховуєте, що проєкт “Північного потоку-2” ще можна згорнути?

— Ми маємо надію, що він не запрацює. Газогін, який побудований на 99%, це — ще не побудований газогін. Тому ми продовжимо нашу боротьбу. Ми спілкуємося з Конгресом США, і маємо надію, що санкції проти “Північного потоку-2” теж можуть бути впроваджені вже в середині січня наступного року.

Яких збитків може зазнати Україна у разі запуску “Північного потоку-2”?

— Це більше геополітичні збитки і значні ризики мілітарної безпеки. Бо коли зараз через Україну йде ще 20-25% транзиту з Росії до Європи, ми ще є гравцем на цьому ринку. До нас дослуховуються, допомагають. А якщо ми не будемо транзитною країною, уваги, я вважаю, у тому числі, з боку європейських країн, буде набагато менше. Тому нам необхідно зберегти цей транзит. Це наш безпековий щит від агресії Російської Федерації.

Читайте також: Якщо проти "Північного потоку-2" не буде санкцій, Україна втратить на імпорті газу з ЄС — Коболєв

Що стосується економічних збитків. Так, ми отримуємо за транзит приблизно 1,3 мільярди доларів на рік, 80% доходів нашої компанії — це доходи від транзиту. Чисто математично можна сказати, що якщо транзиту не буде, то нам потрібно буде збільшити тарифи для місцевих споживачів в 4-5 разів. Ми розуміємо, що це неприпустимо. І ми будемо змушені значно оптимізувати нашу систему, щоб скоротити наші витрати, і щоб тариф для населення значно не зростав.

Ви маєте контракт з російським "Газпромом" на транзит до 2024 року, якщо зараз запустять “Північний потік-2”, чи є загроза, що Росія може порушити умови цієї угоди?

— Така загроза є. По-перше, "Газпром" не приймає суто економічне рішення, він приймає політичне рішення. По-друге, те, що ми вже бачили, що як тільки в "Газпрома" з'являється можливість обійти Україну в транзиті, він це робить. Наприклад, ця ситуація з Угорщиною, коли незважаючи на те, що Газпром має викуплені потужності для транзиту газу в Угорщину (через Україну - ред.), фін фактично перевів постачання газу до цієї країни на “Турецький потік”. Тобто вони сплачують і нам, і почали постачати газ в Угорщину через “Турецький потік”. Тому ми бачимо, що як тільки з'являється така можливість, вони миттєво це роблять.

Тобто є вірогідність, що Росія припинить поставки газу ще до 2024? Якими тоді будуть ваші дії?

— Теоретично така можливість є. Тому що в контракті немає зобов'язання транспортувати. Є зобов'язання сплачувати, вони продовжать сплачувати, але вони теоретично, згідно з контрактом, можуть відмовитися від транзиту повністю.

У нас є декларація від уряду США і уряду Німеччини про збереження транзиту через територію України після 2024 року. Ми маємо надію, що ці зобов'язання будуть виконуватися. По-друге, якщо “Північний потік-2” не буде сертифікований, і не буде розпочато його експлуатацію, тоді фактично "Газпром" не зможе постачати той обсяг газу, який вони планують постачати без використання української газотранспортної системи. Тому нам потрібно боротися.

Директор Оператора ГТС: Збереження транзиту газу через Україну — безпековий щит від агресії Москви
Сергій Макогон: Україні треба оптимізувати систему ГТС. Фото: Єлизавета Серватинська, Суспільне

Якщо не буде транзиту газу через Україну після 2024-го року, нам потрібно, по-перше, оптимізувати нашу систему. Наші транзитні потужності складають 146 мільярдів кубометрів на рік. Наразі ми використовуємо тільки 40. У нас є зайвих, можна так сказати, два “Північних потоки-2”, які вже існують, які можна експлуатувати, але "Газпром" не подає номінації, не дає достатньо обсягів газу для транзиту. Тому ми зробимо оптимізацію нашої системи, будемо обслуговувати наш місцевий ринок. У нас є дуже великий ринок України — це 30 мільярдів кубометрів газу споживання на рік. 20 мільярдів ми видобуваємо самостійно, 10 мільярдів нам ще потрібно імпортувати. Тому ми будемо обслуговувати наших споживачів: будемо надавати послуги місцевому бізнесу, населенню.

Ми повинні будемо скоротити більше ніж 60% наших компресорних станцій, можливо, частину газогонів вивести з експлуатації як надлишкові. Але система буде працювати.

Польща закликала Єврокомісію розпочати антимонопольне розслідування проти російського “Газпрому” через маніпуляції на енергоринку, та відповіла, що поки не готова цього зробити. Чи не піддається так Європа шантажу Росії?

— Ми теж мали зустріч з комісаром антимонопольним комітету Єврокомісії. Ми теж надавали наші аргументи. Так працює європейська бюрократія: вона повільно починає працювати, але якщо вона починає працювати, то можуть бути дуже суттєві наслідки. Попереднє розлідування проти "Газпрому" тривало майже 10 років. І там були дуже суттєві рішення стосовно бізнес-практик "Газпрому". Тому ми підтримуємо цю позицію.

Також будемо надавати свою інформацію до DG for Competition (Directorate-General for Competition - Гендиректорат Єврокомісії з конкуренції). Було звернення декількох країн окремо до цього органу стосовно пропозиції розпочати розслідування проти "Газпрому". І наслідки можуть бути дуже суттєвими, фактично на 10% доходу "Газпрому" може бути накладено штраф.

Що може запропонувати Україна Європі, щоб зменшити енергокризу?

— Перше, що ми можемо запропонувати — це наша газотранспортна система. Ми можемо наразі транспортувати втричі більше, ніж транспортується зараз, фактично від завтра ми готові транспортувати не 100 мільйонів як зараз, а 270. Але ми повинні зрозуміти, що є позиція РФ, яка не дозволяє збільшення транзиту, не дозволяє транзит газу з країн Середньої Азії.

Читайте також: 1,2 мільярда доларів на рік. МВФ оцінив втрати України від запуску "Північного потоку-2"

Свого часу через Україну транзитувався газ з Казахстану і з Туркменістану, з Узбекистану. Наразі "Газпром" не дозволяє транзит. Крім того, в РФ є декілька інших великих виробників газу - "Сургутнефтегаз", "Новатэк", "Лукойл", "Роснефть". Вони мають бажання експортувати газ в Європу, тому що газ в Росії коштує десь 90 доларів. У Європі - дві тисячі доларів. Є економічний сенс експортувати. Але наразі РФ не дозволяє цей вільний експорт. Тут дуже важливо, щоб була позиція Єврокомісії, яка повинна спонукати РФ змінити підходи і дозволити суб'єктам на ринку РФ й іншим країнам використовувати українську ГТС для збільшення постачання. У нас є підземки, дуже великі, найбільші у Європі. Їх теж можна використовувати для створення стратегічного запасу європейського газу.

У вересні Угорщина, яка отримувала російський газ через українську ГТС, уклала прямий контракт з російським "Газпромом", що передбачає поставки газу через “Турецький потік”, в обхід України. Яких через це ми зазнали збитків?

— Я вважаю, це рішення було ухвалено (Угорщиною — ред.) під тиском. За нашою інформацією, пропозиція була така: “або ви отримуєте газ ось так, або ніяк”. Це — приклад використання політичного тиску на незалежну суверенну європейську країну з метою досягти своїх політичних цілей, обійти Україну. Ми втратили десь 10 мільярдів (кубометрів -ред.) транзиту. Фактично наступним кроком буде запуск "Північного потоку-2", тоді взагалі увесь транзит може піти на газогон, який контролюється "Газпромом".

Чи розглядаєте ви зараз співпрацю з Угорщиною?

— Ми працюємо над тим, щоб відкрити постачання газу з Угорщини, фактично підписали вже угоду з нашими угорськими колегами, і створили таку гарантовану потужність в обсязі 8 мільйонів кубометрів на добу — це десь три мільярди кубів газу на рік. Фактично ми збільшили на 30% обсяг гарантованих потужностей. Раніше було тільки 27 мільйонів зі Словаччини, ми ще додали 8.

Оператори газотранспортної системи України (ОГТСУ) та Угорщини (FGSZ) уклали угоду про взаємодію для запровадження гарантованих потужностей для транспортування природного газу з Угорщини в Україну з 1 січня 2022 року.

Дуже складні перемовини, але я вважаю, що результат дуже позитивний для нашої країни. Тому що, по-перше, ми маємо додатковий маршрут постачання газу в Україну. Крім того, ми отримуємо доступ до хорватського терміналу на о. КркОстрів у північній частині Хорватії. Він не дуже великий, його потужність 2,6 мільярда кубометрів на рік, але зараз фактично Україна може забронювати 100% LNG-терміналу і отримувати газ з ринкового LNG.

Ми будемо і надалі співпрацювати з нашими угорськими колегами. І ми маємо надію збільшити потужності до 14 мільйонів за рік. Завжди був потік з України в Угорщину, а тепер буде з Угорщини в Україну.

У квітні ви повідомляли, що Україна обговорює зі США перспективи постачання газу з LNG-терміналів. На якому етапі зараз ці перемовини?

— Наразі ми не беремо участь у перемовинах стосовно постачання газу, тому що ми транспортна компанія, ми створюємо можливість. Такі можливості для імпорту LNG ми вже створили. Що стосується будівництва, колись була ідея будівництва LNG-терміналу в Україні, в Одесі, там є питання політичне. Це домовитися з Туреччиною про доступ LNG-кораблів до Чорного моря через Босфорський канал. Наразі, наскільки мені відомо, ця проблема ще не вирішена.

А як щодо анонсованого водневого коридору зі Словаччиною, Чехією, Німеччиною – чи є якісь строки, коли він може запрацювати?

Водень — це нова тема, але дуже активна. Всі оператори ГТС Європи шукають своє майбутнє, вони розуміють, що десь за 20-30 років метан вже не буде так активно використовуватись, і потрібно якось готуватися до майбутнього. Ми теж над цим працюємо: уклали декілька меморандумів зі словацькими, чеськими, австрійськими, німецькими операторами, вивчаємо готовність нашої системи для транспортування водню: як чистого водню, так і суміші.

Це не тільки технічне питання, це більше питання регуляторне: які вимоги до цього водню, які вимоги для суміші водню, як це буде працювати, куди вести і які обсяги. Як ви знаєте, на минулому тижні був прийнятий Єврокомісією пакет, пов'язаний з воднем. І там вже є індикатори, куди нам рухатися. Наприклад, що всі оператори повинні мати можливість транспортувати до 5% водню в суміші. Нам потрібно зрозуміти, що поліпшити, як підготувати для транспортування цієї суміші. Наразі для нас важливо зберегти транзит, бо якщо ми будемо транспортувати суміш, потрібно водень з чимось мішати. А як не буде транзиту, то й мішати не буде з чим.

Читайте також

"Північний потік-2 — це геополітичний проєкт" — міністерка економіки Литви Аушріне Армонайте

"Нафтогаз" подав до Єврокомісії скаргу щодо "Газпрому" через зловживання

Європарламент засудив агресію РФ і закликав заблокувати "Північний потік-2" — резолюція

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

На початок