Перелік військовозобов'язаних професій для жінок можуть скоротити — Завітневич

Перелік військовозобов'язаних професій для жінок можуть скоротити — Завітневич

Перелік військовозобов'язаних професій для жінок можуть скоротити — Завітневич
. Жінки-військовослужбовиці. Фото: УНІАН

Перелік професій, представниці яких мають ставати на військовий облік військовозобов’язаних, скоротять у "бік зменшення та здорового глузду". Про це заявив голова комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич ("Слуга народу").

Завітневич розповів, що обговорив це питання з міністром оборони Олексієм Резніковим.

"Ми дійшли згоди, що перелік буде переглянуто в бік зменшення та здорового глузду, бо там є професії, які дійсно не знадобляться Збройним Силам та іншим військовим формуванням. Прошу не сіяти паніку — жінок не призиватимуть на строкову службу. Військовозобов'язаними представниці визначених спеціальностей та професій стають лише у воєнний час. Зараз мають стати на військовий облік у своїх військкоматах", — повідомив Завітневич у Facebook.

Він також нагадав, що навесні Рада ухвалила закон щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку у якому вже була прописана ця норма.

"Така норма була і раніше, але перелік визначав Кабмін, проте Кабмін є великим колегіальним органом, а інколи рішення потрібно приймати вже сьогодні. В законі ж ми зробили рамку, що цей перелік визначає Міністерство оборони. Але так сталося, що цей перелік юстувався і коли він вийшов, ми побачили, що список є дуже великим. Але сама ініціатива правильна, країна повинна знати свої резерви, ми повинні бути готовими, бо ситуація зобов’язує", — зазначив нардеп.

Що відомо

  • 17 грудня набув чинності наказ Міністерства оборони, згідно з яким жінки низки професій повинні будуть стати на військовий облік. Загалом у наказі представлені спеціальності від сфери громадського харчування до видавництва та поліграфії. У переліку є такі професії, як програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, бухгалтери, співробітники ресторанів і готелів тощо. Граничний вік перебування в запасі та у військовому резерві — 60 років.
  • До кінця 2022 року жоден керівник підприємства, де працюють жінки, а також самі жінки, які мають стати на облік, не нестимуть адміністративну відповідальність. Після кінцевого терміну взяття на облік жінок, яким це необхідно зробити, будуть штрафувати підприємства від 5500 до 8500 грн.
  • У ЗСУ запевняють, що зміни до закону, якими жінок деяких професій зобов'язують ставати на військовий облік, не пов'язані із можливою агресією Росії щодо України. І додають, що жінки-спеціалісти будуть використані лише у разі крайньої потреби під час мобілізації: раніше на службу призвали майже 200 тисяч жінок, але тільки за їхньою згодою.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

На початок