Як отримати тисячу гривень за вакцинацію

Як отримати тисячу гривень за вакцинацію

Як отримати тисячу гривень за вакцинацію
.

15 листопада 2021-го президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні повідомив, що українці, які пройшли повний курс вакцинації проти коронавірусу, тобто отримали два щеплення, зможуть отримати тисячу гривень. Програма матиме назву "єПідтримка" і стартувала з 19 грудня. Держава виділила близько 8 мільярдів гривень на підтримку населення під час карантину. Як отримати гроші та на що їх можна витратити – відповідаємо на головні питання.

Як отримати 1000 грн в "Дії"

  1. Оновлюємо додаток "Дія" у смартфоні до останньої версії. Це зробити можна безпосередньо в завантаженому "Дії" або в додатку для застосунків (App Store, PlayMarket тощо);
  2. Генеруємо сертифікат про повну вакцинацію. Для цього заходимо в "Послуги" розділ "Covid-сертифікат", надаємо згоду на передачу даних з електронної системи охорони здоров’я і згодом у вас з’явиться документ.

Послуга "єПідтримка", за допомогою якої можна отримати 1000 гривень — розрахована тільки для людей віком від 18 і з повним курсом щеплення.

Наступний алгоритм дій:

  1. Відкриваємо в додатку розділ "Послуги" і там обираємо "єПідтримка";
  2. Далі обираємо банк, в якому і генеруємо віртуальну карту (станом на 9 грудня майже всі найбільші українські банки приєднались до програми);
  3. Додаємо нову карту в платіжну систему телефону (або "гаманець") або приходимо в обраний банк і там безплатно замовляємо пластикову картку. Гроші на рахунку з’являться за 1-2 дні.

Картки безплатні, жодних комісій за обслуговування не буде.

На що можна витратити гроші

За словами заступниці міністра економіки України Ірини Новікової — сфера культури, спорту та внутрішніх перевезень — це ті галузі, які постраждали найбільше. Тому тисячу за вакцинацію можна буде витратити в театрах, кінотеатрах, музеях, книжкових магазинах, на квитки в Укрзалізниці та внутрішні авіарейси, або піти на концерт.

Зняти ці гроші чи перевести на інший рахунок – неможливо.

Де саме можна розраховуватися цими грошима

  • Залізничні квитки в межах України
  • Авіаквитки в межах України
  • Кінотеатри
  • Театри
  • Музеї
  • Виставкові центри
  • Концерти
  • Спортзали
  • Книжкові магазини

Якщо спробувати купити книгу в супермаркеті, а не в книжковому магазині – платіж не пройде, адже розробники виписали перелік МСС-кодів (коди типів витрат) за якими і працюють організації. Також важливо розуміти, що наприклад онлайн-кінотеатри не підпадають під перелік, де можна витратити ці гроші.

Чи можу я доплатити свої гроші до суми

Так. Якщо, наприклад, прийти в кінотеатр, розрахуватися цими грошима за допомогою пластикової карти, то можливість доплатити зі своєї є, а ось що стосується онлайн-покупок, кожен бізнес сам має вирішити як це зручніше зробити.

Те ж саме стосується й інших сфер, де можна витратити ці гроші.

Що ще потрібно знати

  • Для отримання коштів в першому етапі потрібно подати заявку (тобто зайти в "єПідтримку" і згенерувати рахунок) до 29 грудня (тоді гроші ви отримаєте до 31 грудня);
  • Гроші потрібно використати протягом 4 місяців. Потім віртуальний рахунок автоматично закриють, гроші повернуться в бюджет;
  • Послуга діє поки тільки в додатку "Дія", через портал або ж з паперовим сертифікатом гроші отримати неможливо, але в наступному році обіцяють розробити альтернативні варіанти;
  • Програма розрахована на 1 рік, тож якщо, наприклад оформити заявку до кінця 2021 не встигнете — можна зробити це пізніше;
  • Важливо! Оформлення заявки для отримання коштів здійснюється тільки в "Дії". Переходити на сторонні ресурси, повідомляти особисті дані — непотрібно. Смс-повідомлення чи публікації в соцмережах, де пропонують спрощене отримання коштів, варто ігнорувати.

Що відомо

  • Програму створили для заохочення щеплень в Україні та підтримки галузей, які постраждали найбільше через пандемію, зокрема сфери розваг. Станом на 9 грудня в Україні вакциновано майже 34 % населення, що складає 14 млн людей. З них повністю вакцинованих 12 млн 150 тисяч.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок