У Києві вшанували пам’ять журналіста Павла Шеремета. Як це було

У Києві вшанували пам’ять журналіста Павла Шеремета. Як це було

У Києві вшанували пам’ять журналіста Павла Шеремета. Як це було
. Анастасія Потапенко / Суспільне

У Києві відбулася акція вшанування пам'яті журналіста "Української правди" Павла Шеремета. 28 листопада 2021 року йому мало б виповнитися 50 років.

Як повідомляє кореспондент Суспільного, близько 30 людей зібралися на місці загибелі журналіста, на перетині вулиць Івана Франка і Богдана Хмельницького. Серед них —біженці з Білорусі, українські та білоруські журналісти.

У Києві вшанували пам’ять журналіста Павла Шеремета
Анастасія Потапенко / Суспільне

Біженець Сергій Кравченко прийшов на акцію з прапором Білорусі. Каже, що особисто з Шереметом не був знайомий, але на батьківщині багато про нього чув.

У Києві вшанували пам’ять журналіста Павла Шеремета
Анастасія Потапенко / Суспільне

"Я особисто не був знайомий із Павлом, але ми зустрічалися на спільних заходах. Я вважаю, що вшанувати пам'ять Павла — обов'язок усіх білорусів, особливо тих, хто сьогодні змушений був залишити батьківщину", — каже Кравченко.

Учасники запалили лампадки, поклали до пам’ятника білі та червоні гвоздики, а також вшанували пам’ять Павла Шеремета хвилиною мовчання.

У Києві вшанували пам’ять журналіста Павла Шеремета
Анастасія Потапенко / Суспільне

"Ми досі не можемо зрозуміти що сталося, досі не можемо до цього звикнути і нам дуже не вистачає нашого колеги", – каже головна редакторка видання "Українська правда" Севгіль Мусаєва.

Вона розповіла, що раніше у день народження Павла вони збирались вузьким колом близьких колег, а цього року така акція вперше публічна.

"Мені дуже приємно особисто і я знаю, що це дуже важливо для моїх колег з "Української правди" бачити, що стільки є небайдужих, що всі журналісти пам'ятають", – додала вона.

Також Мусаєва нагадала про те, з чим стикався Павло Шеремет, поки працював у Білорусі.

"Я спілкувалась з мамою Павла напередодні 5-ї річниці з дня його загибелі. Вона дала інтерв'ю "Українській правді" і зазначила, що "Павло був сином партизана, онуком партизана і сам партизан". Він створив у Білорусі видання, яке називається "Білоруський партизан". І це був дуже важливий і вагомий внесок у розвиток незалежної журналістики в Білорусі. Сьогодні тут поруч із нами дуже багато білоруських журналістів і про це дуже складно говорити, тому що Павло теж колись залишив Білорусь через утиски та репресії. Він відсидів у тюрмі також через свою журналістську діяльність", — розповіла головна редакторка "УП".

Заступник голови "Білоруської асоціації журналістів" Борис Горецький каже, що останні роки журналісти збирались у Мінську на вечорі пам’яті, але деякі з них через режим Лукашенка змушені були виїхати з країни.

У Києві вшанували пам’ять журналіста Павла Шеремета
Анастасія Потапенко / Суспільне

"30 наших колег зараз перебувають у неволі. Ми не можемо цього року нічого зробити у Мінську, тож ми вирішили зібратися на місці загибелі Павла у Києві. Це найважливіше та пам'ятне місце для білоруських журналістів в Україні. Ми всі особисто знали Павла, він був одним із найсміливіших і центральних білоруських журналістів", — каже Горецький.

Що відомо

  • Журналіст "Української правди" Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху машини. Він їхав на ранковий радіоефір своєї програми. До грудня 2019 року у слідства не було жодного офіційного підозрюваного. При цьому розслідування вбивства Шеремета високопосадовці публічно називали "справою честі".
  • 12 грудня 2019 року глава МВС України Арсен Аваков заявив про затримання фігурантів у справі Шеремета – це військовий Сил спеціальних операцій ЗСУ та музикант Андрій Антоненко, лікарка "Охматдиту", волонтерка і дитяча хірургиня Юлія Кузьменко на псевдо "Лиса", а також військова лікарка Яна Дугарь. Слідство припускало, що вибухівку закладала Кузьменко, разом з нею був Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Шеремета. У ході слідства слідчі змінили підозру Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь.
  • 30 квітня 2021 року Шевченківський райсуд Києва відпустив обвинуваченого у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка під цілодобовий домашній арешт. Захист Антоненка не виключає, що клопотатиме про виплату підзахисному компенсації за його утримання в СІЗО.
  • 27 вересня 2021 року Шевченківський суд Києва замінив Антоненку запобіжний захід з цілодобового на нічний домашній арешт без необхідності носити електронний браслет.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок