"Напружено, але дуже впевнено", — Шмигаль розповів, як буде проходити опалювальний сезон

"Напружено, але дуже впевнено", — Шмигаль розповів, як буде проходити опалювальний сезон

"Напружено, але дуже впевнено", — Шмигаль розповів, як буде проходити опалювальний сезон
. УНІАН

Україна проходить початок опалювального сезону у спокійному режимі. Про це на брифінгу за підсумками робочої поїздки на Тернопільщину розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Хочу ще раз запевнити всіх, що опалювальний сезон буде проходити напружено, але дуже впевнено. Ми розуміємо, як провести його стабільно", — сказав Денис Шмигаль.

Відповідаючи на запитання Суспільне Тернопіль, прем'єр розповів, що зранку у понеділок, 15 листопада, “Укренерго” як оператор підняв потужність атомної генерації України.

"Працює гідрогенерація в частині маневрових потужностей, у нас один блок є ще у резерві, гідроблок", — пояснив очільник уряду.

За його словами, вугільні станції також працюють. Зараз йде режим економії вугілля, що є на складах.

"Ми очікуємо підходу тих 7 кораблів, які везуть вугілля в Україну. Ми очікуємо, що до кінця цього місяця, на початку наступного місяця, вугілля в Україні вже буде", — сказав прем'єр.

За його словами, Україна вийде на стандартні параметри, а зараз достатньо тієї потужності, якою володіє Україна.

"В нас базу забезпечує атомна генерація, яка працює в більшій потужності, ніж у минулі осінньо-зимові періоди. У нас є гідрогенерація, сонячна енергія дає ще свою частинку. У Київському вузлі працюють ТЕЦ на газу", — додав Денис Шмигаль.

Ті випадки, коли в окремих населених пунктах світло вимикається на годину, чи дві — це робочі моменти ремонтів і планові, уточнив глава уряду. За його словами, інформація про планові ремонти є на сайті міненерго.

Коментуючи ситуацію із опаленням у Тернополі, Денис Шмигаль відзначив досвід обласного центру із заміни котелень за кошти міжнародних кредиторів.

"Ми одну з таких котелень Міськтеплокомуненерго відвідали. Нова технологія, котельня працює в повністю автоматичному режимі. Замінені мережі, втрати мінімізовані", — сказав Шмигаль. Він назвав встановлення індивідуальних теплових пунктів в будинках дуже важливим моментом. За його словами, це фактично знижує вартість платіжки і знижує втрати тепла при транспортуванні.

Наступного року, за словами прем'єра, в Україні розгорнуть велику програму енергозбереження для багатоповерхових будинків.

"Це комплексно нова котельня, це мінімізація втрат у мережах, це попередньо заізольовані труби", — пояснив очільник уряду. За його словами, це має призвести до зменшення споживання газу.

"Для того, щоб нам збалансуватись, нам треба зменшити споживання за рахунок енергоефективних заходів і збільшити власний видобуток, і в принципі Україна буде самодостанньою у споживанні енергоресурсів протягом опалювального сезону", — розповів Шмигаль.

За його словами, таку програму можливо реалізувати щонайменше за три роки, максимум, — до 5 років. Тернопіль в цьому є хорошим прикладом, додав він.

Що відомо

  • Опалювальний сезон 2021-2022 Україна почала на тлі світової енергетичної кризи, нестачі вугілля та підвищення цін на енергоносії. Газ у світі здорожчав у понад десять разів, вугілля — в чотири.
  • Цьогоріч Україна ризикує стикнутися з дефіцитом вугілля на складах теплоелектростанцій (ТЕС). За даними Міністерства енергетики, до початку опалювального сезону запаси українського вугілля були втричі менші за норму.
  • Президент Володимир Зеленський увечері 10 листопада заявив, що енергетична ситуація в Україні "не така трагічна", як повідомляють ЗМІ. Звернення голови держави опублікував Офісу президента. "Енергетична криза не в Україні – енергетична криза сьогодні у світі. Безумно, це впливає і на нашу ситуацію, але вона точно не така трагічна, як змальовують її деякі істеричні медіа. Вона точно краща у порівнянні з багатьма іншими країнами", – сказав Зеленський.
  • Міністр енергетики Герман Галущенко запевнив, що Україна безперешкодно пройде опалювальний сезон-2021 попри проблеми з імпортом палива. Галущенко заявив, що уряд розширить використання атомної енергетики задля проходження опалювального сезону.
  • Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов заявив, що станом на 5 листопада майже 90% житлового сектору України забезпечені теплом.
  • В "Укренерго" повідомили, що 2 листопада Білорусь та Словаччина здійснили аварійні поставки електроенергії в Україну за запитом української сторони. Причинами дефіциту потужності в "Укренерго" назвали підвищену аварійність на енергоблоках теплових електростанцій (ТЕС) у період сезонного зростання споживання.
  • 5 листопада міністр енергетики Галущенко заявив, що жоден кіловат імпорту електроенергії в Україну не надійшов. 6 листопада у Міністерстві енергетики Білорусі заявили, що відновили постачання електроенергії в Україну.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок