"Ставлення було дике". Український скелетоніст Гераскевич описав передолімпійські збори в Китаї

"Ставлення було дике". Український скелетоніст Гераскевич описав передолімпійські збори в Китаї

Ексклюзивно
"Ставлення було дике". Український скелетоніст Гераскевич описав передолімпійські збори в Китаї
. Instagram

Підготовка до головного старту чотириріччя продовжується.

Змагальний сезон у скелетоні вже відкрито - перший етап Кубка світу відбувся в австрійському Іннсбруку. Єдиним представником від України став Владислав Гераскевич, який посів 22-е місце.

Свою підготовку до другого олімпійського сезону в кар'єрі українець проводив у Німеччині, Латвії та, зрештою, у Китаї, що й прийматиме Олімпійські ігри-2022.

Як зізнався Гераскевич, умови для спортсменів у Китаї не з приємних - починаючи від карантинних обмежень і завершючи харчуванням. Однак є й суттєвий плюс - високоякісний трек, який побудували якраз під Олімпіаду. Своїми враженнями від тренувальних зборів у країні-господарці наступних Олімпійських ігор український скелетоністів поділився в інтерв'ю з Суспільне Спорт.

Читайте також: "Формула-1 на льоду". Як українські скелетоністи готуються до сезону закордоном: відео

А ще більше подробиць про підготовку в Китаї дивіться в другому епізоді влога Владислава Гераскевича та Суспільне Спорт "Формула-1 на льоду".

  • Про карантинні обмеження в олімпійському Пекіні

"Обмежень було дуже багато, і дорога до Китаю була дуже важкою – просто суцільний жах. Дуже велику кількість документів треба було заповнювати, чимало проблем було з квитками, адже ми летіли чартером. Якби ми подорожували звичайним літаком до аеропорту загального користування, то довелось би три тижні бути на карантині. І неважливо, чи вакцинований ти, чи ні. Ціни на квитки були космічними – по три тисячі євро за одиницю. Плюс – дуже дорога доставка обладнання.

Після прильоту в Пекін ми три-чотири години здавали тести, нас бризкали якоюсь хімією. Виявилось, що вона супроводжуватиме нас усі збори в Китаї, було не дуже приємно та комфортно там знаходитись. Також китайці всюди зустрічали нас у "скафандрах" – у них було повністю закрите тіло та обличчя, наче ми хворіємо чумою. Ставлення було дике. При цьому ми не могли виходити за межі готелю, усюди нас возили на окремому автобусі – на трек і назад. Сам готель знаходився за годину від треку, тож чималу частину зборів ми провели, саме сидячи в автобусі.

Якщо говорити про харчування, то на території готелю був магазин, але ціни там були високі, а вибір – маленький. У цілому начебто були й нормальні продукти, але готували їх так, що їсти не дуже й хотілось. На сніданок, обід і вечерю майже однакова їжа була. Це дуже тиснуло на шлунок".

  • Про олімпійський трек у Пекіні

"Із позитивного – це трек. Просто неймовірно усвідомлювати те, що їм вдалось його побудувати навіть менше ніж за два роки. Дуже красивий трек, будівлі навколо нього, пішохідні тропи на даху спортивного об’єкта. Думаю, побачивши його наживо, кожен буде вражений. Плюс – дуже якісний лід.

Трек доволі складний і цікавий, багато підступних моментів. Уже з самого початку віражі заходять під самий дах. Я особисто вперше в житті вдарився об дах під час проходження треку. Чимало інших скелетоністів мали проблеми, і, думаю, багато-хто вдарився хоча б один раз. Треба багато часу, аби навчитись проходити його чисто.

У нас вийшло добре вивчити трек, але це були не ті кондиції, у яких проходитимуть Олімпійські ігри. Було дуже важливо, аби етап Кубка світу пройшов у Пекіні у лютому-березні, аби потренуватись у тих же кліматичних кондиціях, які будуть і на Олімпійських іграх. Цього разу ми катались у "+15", найнижча температура була – це "+10". Були доволі теплі дні. Як ми знаємо, у лютому в цьому регіоні температура опускається до "-20", що кардинально змінює проходження треку. Плюс – у таку погоду його навіть інакше готують до змагань. Але навіть у цих умовах ми добре вивчили трасу і багато-чого дізнались про неї".

  • Про подальшу підготовку до Олімпіади-2022

"Подивимось, у Європі давно вже не було сильного холоду. Але в будь-якому разі дуже важливо навчитись у таких погодних умовах їздити саме на цьому треку [у Пекіні]. Адже кожен із них має свої особливості проходження. Саме тому хотілось, аби етап Кубка світу в Пекіні, який мав відбутись ще минулого сезону, таки було проведено. Щоб спортсмени могли проїхати цей трек у потрібних кліматичних кондиціях.

Поки що в наших планах виступити на всіх восьми етапах Кубка світу перед Іграми. Під питанням виступ на юніорському чемпіонаті світу, що буде проходити в ІглсіІннсбрук, Австрія. Він проходитиме близько за тиждень перед вильотом на Олімпійські ігри, тому ми будемо дивитись за сезоном і розмірковувати, виступати там чи ні".

Що відомо

  • Владислав Гераскевич - 22-річний український скелетоніст, який народився в Києві.
  • Гераскевич - єдиний представник від України в змаганнях скелетоністів на етапах Кубка світу в сезоні 2021/2022. Також саме Гераскевич є першим в історії України скелетоністом, який виступає на міжнародному рівні.
  • У 2018 брав участь в Олімпійських іграх у південнокорейському Пхьончхані. Тоді він посів 12-те місце.
  • Найкращий результат українця на етапах Кубка світу зі скелетону - 8-ме місце на французькому треку Ла-Плань у сезоні 2019/2020. При цьому найкращий результат Гераскевича на чемпіонаті світу - 13-те місце в німецькому Альтенбергу у 2021-му році.

Що далі

  • 26 листопада, п'ятниця. Другий етап Кубка світу зі скелетону. Іннсбрук, Австрія
  • 3 грудня, п'ятниця. Третій етап Кубка світу зі скелетону. Альтенберг, Німеччина.
Читайте також: Олімпіада-2022, умови та "технічна гонка". Інтерв'ю з єдиним українським скелетоністом Гераскевичем
На початок