Можливі фальсифікації на виборах у Харкові: "Опора" позивається до трьох районних ТВК

Можливі фальсифікації на виборах у Харкові: "Опора" позивається до трьох районних ТВК

Доповнено
Можливі фальсифікації на виборах у Харкові: "Опора" позивається до трьох районних ТВК
. Суспільне Харків

До Харківського окружного адміністративного суду надійшли позови від спостерігачів громадської організації "Опора", яка виявила розбіжності у підрахунках голосів на позачергових виборах Харківського міського голови.

Про це Суспільному ввечері 5 листопада в окружному адмінсуді розповів координатор "Опори" на Харківщині Микола Зінченко.

"Ми звернулися до Харківського окружного адміністративного суду з позовами до Новобаварської та Основ'янської територіальних виборчих комісій. Одна з основних вимог — це перерахунок голосів виборців на тих дільницях, де ми знайшли розбіжності у протоколах та протоколах районних ТВК", — сказав Зінченко.

Читайте також: "Фальсифікація протоколів" на виборах мера у Харкові: "Опора" звернулася до поліції

Також спостерігачі будуть позиватися до Холодногірської ТВК, сказав Зінченко: "Ми хочемо затребувати протокол з Холодногірської ТВК, дільничних виборчих комісій, де дані не сходяться, і щоб суд зобов'язав Холодногірську ТВК скласти новий протокол з позначкою "Уточнений", де будуть достовірні дані. Ми бачимо, що у протоколі безперервного засідання, який у нас є, є дані, які сходяться з нашими протоколами, а в протоколі про підсумки голосування в межах району цифри зовсім інші".

Що відомо

  • 31 жовтня 2021 року у Харкові відбулися позачергові вибори Харківського міського голови, призначені у зв'язку зі смертю Геннадія Кернеса.
  • На виборах 31 жовтня у Харкові проголосували 28,29% виборців.
  • У день виборів мера Харкова 31 жовтня спостерігачі "Опори" зафіксували 311 порушень виборчого законодавства.
  • 1 листопада спостерігачі "Опори" повідомили про фальсифікацію протоколу підрахунку голосів на користь Терехова по одній з дільниць Основ'янської ТВК. Можливу підробку голосів виявили під час звірки протоколів ДВК та районної ТВК. Того ж дня "Опора" повідомила про аналогічні випадки у Новобаварському районі. І звернулася до поліції із заявою про злочин.
  • Одночасно з повідомленнями від "Опори" Харківська міська територіальна виборча комісія 1 листопада провела засідання, на якому оголосила результати позачергових виборів.
  • 2 листопада координатор "Опори" на Харківщині Микола Зінченко звернувся зі скаргами до Харківської міської територіальної виборчої комісії на дві територіальні виборчі комісії — Новобаварську та Основ'янську.
  • 3 листопада координатор "Опори" на Харківщині Микола Зінченко повідомив, що всього є підозри про фальшування даних протоколів 40 виборчих дільниць (загальна розбіжність — голосів 715) в Холодногірському, Новобаварському та Основ'янському районах.
  • 4 листопада Харківська міська виборча комісія розглянула скарги "Опори" щодо можливих фальсифікацій протоколів в Новобаварському та Основ'янському районах. Інформацію спостерігачів взяли до уваги, але відмовили у перерахунку голосів.
  • 5 листопада представник Ігоря Терехова у суді просить визнати протиправною постанову Харківської ТВК, ухвалену за скаргами "Опори". На думку позивача, ТВК розглянула скарги громадської організації в порушення строків.
На початок