Харківська міська ТВК відмовила "Опорі" в перерахунку голосів

Харківська міська ТВК відмовила "Опорі" в перерахунку голосів

Доповнено
Харківська міська ТВК відмовила "Опорі" в перерахунку голосів
. Суспільне Харків

4 листопада Харківська міська виборча комісія розглянула скарги щодо можливих фальсифікацій протоколів в Новобаварському та Основ'янському районах. У перерахунку голосів на окремих дільницях спостерігачам відмовили.

Скарги до ТВК подав координатор "Опори" на Харківщині Микола Зінченко. Як повідомляє кореспондент Суспільного, на засіданні Зінченко пояснив суть скарги.

"Наші спостерігачі слідкували за підрахунками, отримали копії протоколів, потім, коли ми побачили протоколи районних виборчих комісій, цифри по вказаних дільницях не збігалися... Поліція вже відкрила кримінальне провадження за статтею про фальсифікацію виборчої документації. Ми просимо зобов'язати Новобаварську та Основ'янську ТВК перерахувати голоси виборців на вказаних виборчих дільницях", — сказав під час засідання Зінченко.

Харківська міська ТВК розглянула скарги та вирішила задовольнити їх частково — у перерахунку голосів на окремих дільницях "Опорі" відмовили, проте інформацію спостерігачів про неточності у протоколах взяли до відома.

"Наявних у матеріалах скарги доказів недостатньо", — сказав під час засідання представник ТВК Олександр Самородін.

Доповнено 21:26. У коментарі Суспільному Самородін пояснив, що взяти інформацію про порушення до відома — це практика ТВК та ЦВК.

"Суб'єкт звернення (представник "Опори" — ред.) не подавав у встановлені законом строки до районних комісій. Термін — до прийняття ТВК відповідних комісій. Це можливо було зробити, це показує практика виборів. Результати виборів встановлено, оголошений міський голова. Далі — чекаємо розгляд судових рішень, поки що жоден позов не був задоволений. Інших скарг, окрім "Опори", не надходили", — сказав Олександр Самородін.

Старший аналітик мережі "Опора" Олександр Клюжев сказав Суспільному, що спостерігачі виконали свої функції й "оперативно" повідомили суспільству про невідповідності.

"Нас звинувачують, що ми не подали вчасно скаргу, ігноруючи той факт, що порушення могло бути виявлено тільки тоді, коли ми побачили протокол про підсумки голосування районних ТВК. Замість того, щоб дати відповідь по суті, кажуть, що ми щось не зробили", — сказав Клюжев.

Микола Зінченко зазначив, що подав скаргу і до Основ'янської ТВК, її розглянуть 5 листопада.

"Позов до суду подамо сьогодні-завтра. Основна вимога — перерахунок голосів на тих дільницях, де ми зафіксували порушення", — сказав Суспільному Зінченко.

Що відомо

  • У день виборів мера Харкова 31 жовтня спостерігачі "Опори" зафіксували 311 порушень виборчого законодавства, серед яких — контрольоване голосування та перешкоджання діяльності офіційних спостерігачів.
  • В "Опорі" заявили про фальсифікацію протоколу підрахунку голосів на користь Терехова.
  • Після оголошення результатів позачергових виборів мера Харкова кандидати та партії виказали свою позицію щодо можливих фальсифікацій на користь Ігоря Терехова.
  • Координатор "Опори" на Харківщині Микола Зінченко звернувся зі скаргами до Харківської міської територіальної виборчої комісії на дві територіальні виборчі комісії — Новобаварську та Основ'янську.
  • 3 листопада координатор "Опори" на Харківщині Микола Зінченко повідомив Суспільному, що всього є підозри про фальшування даних протоколів 40 виборчих дільниць (загальна розбіжність — голосів 715) в Холодногірському, Новобаварському та Основ'янському районах.
  • У Харківському окружному адміністративному суді розглядають позови кандидата Михайла Добкіна, який просить зобов'язати територіальні виборчі комісії провести повторний перерахунок голосів на 132 окремих виборчих дільницях. На ранок 4 листопада суд відхилив близько шести позовів.
  • Центральна виборча комісія України звернулася до Харківської міської територіальної виборчої комісії за поясненнями щодо можливого "перетікання" голосів на користь кандидата Ігоря Терехова.
  • Комітет виборців України закликав перерахувати голоси на виборах мера Харкова.
На початок