18 жовтня світ відзначає День краватки. Що це за свято

18 жовтня світ відзначає День краватки. Що це за свято

18 жовтня світ відзначає День краватки. Що це за свято
. Василь Кирилич / Twitter

18 жовтня у країнах світу відзначається День краватки. Це свято має неофіційний статус, однак широко відзначається не лише у Хорватії, яка вважається батьківщиною аксесуару, але й за її межами.

Вважається, що краватка у сучасному вигляді завдячує своїм походженням хорватським солдатам, які брали участь у Тридцятилітній війні 1618-1648 років. Їхня військова форма включала вишиті шийні хустки, які виготовлялись із різних матеріалів та були своєрідним розпізнавальним елементом, а також захищали від холоду. Невдовзі частина хорватських військових опинились у Франції, де їхні хустки прийшлися до вподоби королівському двору часів Людовика XIII.

Невдовзі хустки поширились й серед паризьких буржуа, діставши назву "cravate" від французького "a la Croate" – "по-хорватськи". Із французької це слово потрапило й в інші мови, зокрема й українську.

До середини XIX століття хорватські шийні хустки вже трансформувалися у краватки майже сучасного зразка. Особливої популярності вони набули в Англії – саме британські джентльмени зробили їх обов’язковим елементом одягу та винайшли десятки способів зав'язування краватки, особливо після того, як у моду увійшли сорочки з коміром. Згодом аксесуар став популярним в усьому світі.

У 1930-ті роки носіння чоловічої краватки стало популярним серед феміністок. Зокрема, цей аксесуар, як і інші предмети традиційного чоловічого гардероба, полюбляла Марлен Дітріх. Пізніше краватка стала й частиною форми жінок-військовослужбовців та поліцейських.

Сьогодні відомо кілька десятків варіантів зав'язування краватки. Більшість із них пов'язані з Великою Британією й США, та мають відповідні назви – наприклад, "Кавендіш" та "Манхеттен". Інші ж названі на честь людей, які започаткували відповідний вузол – "принц Альберт" на честь чоловіка королеви Вікторії "Подвійний Віндзор" на честь його онука, Едуарда VIII, а також "Онассіс" на честь мільйонера Арістотеля Онассіса.

У 1999 році британські дослідники Томас Фінк та Юн Мао дослідили різні способи зав'язування краватки та з’ясували, що існує 85 відповідних вузлів для аксесуара. Однак шведський математик Мікаель Вейдемо-Йоханссон з Королівського технологічного інституту в Стокгольмі звернув увагу на те, що автори дослідження проігнорували вузли, у яких є кілька петель, зокрема, вузол під назвою "Ediety", який носить персонаж фільму "Матриця: Перезавантаження" на ім’я Меровінген. За допомогою комп’ютерного моделювання математик з’ясував, що краватку можливо зав’язати 177 тисячами різних вузлів.

Нині День краватки має цілком офіційний статус у Хорватії, однак також відзначається й в низці інших європейських країн, зокрема у Франції та Великій Британії.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок