Відьмак, Друзі та Пабло Ескобар. 10 найпопулярніших серед українців серіалів на Netflix

Відьмак, Друзі та Пабло Ескобар. 10 найпопулярніших серед українців серіалів на Netflix

Відьмак, Друзі та Пабло Ескобар. 10 найпопулярніших серед українців серіалів на Netflix
.

26 лютого стрімінг-сервіс Netflix, який зазвичай до пори до часу зберігає будь-яку статистику про перегляди та користувачів в секреті, запустив нову функцію. Тепер усі охочі зможуть переглянути топи фільмів і серіалів у їхніх країнах, дані про які будуть оновлюватися щодня. Добірку з 10 найпопулярніших фільмів ми вже опублікували минулого тижня, а зараз ділимося топ-10 серіалів: від документалістики та фентезі – до горорів з класичними комедіями.

1. Ключі Локків / Locke & Key

7 лютого Netflix випустив "Locke & Key" (Ключі Локків), заснований на серії коміксів сина Стівена Кінга – Джо Хілла. На вихід "Ключів" чекали численні фанати коміксу, та й жанр горрор-серіалів досі залишається не загальним правилом, а винятком з нього – на думку спадають "Привиди будинку на пагорбі" і "Нульовий канал".

Після того як їхній батько був убитий при найзагадковіших обставинах, троє братів і сестер Локків разом з матір'ю переїжджають до старого родового помістя Кіхаус (Key House, Будинок Ключів). Незабаром діти розуміють, що будинок повний потайних дверей та магічних ключів, що якимось чином пов'язані зі смертю батька. Ключі дарують власникам магічні сили, але одночасно можуть і пробудити щось жахливе.

2. Статеве Виховання / Sex Education

Як не дивно пов'язувати між собою ці два серіали, але "Статеве виховання" – це філігранно виконана робота над помилками "Дуже дивних справ". Netflix прискіпливо вивчає всілякі метрики уваги серед аудиторії, через що не лише добірки, а й навіть афіші серіалів підбираються під кожного індивідуально – тому і під час роботи над серіалами компанія проводить математичний аналіз власного продукту. "Статеве виховання" не перевантажує глядача єдиною сюжетною лінією (а отже, "увійти в перегляд" можна в будь-який момент), уникає похмурості в настрої та кольоровій гамі (щоб перегляд асоціювався лише з приємними емоціями), при цьому одночасно звертається як до дорослої, так і до дитячої аудиторії (у яких на ґрунті емоційно незрозумілого ХХ століття з'явилося багато спільних проблем).

Головний герой – школяр Отіс Мілберг. Його мати Джин (неймовірно прекрасна і харизматична Джилліан Андерсон) секс-терапевтка, але її професійний нагляд тільки додає синові проблем. Проте в самій темі статевого виховання він підкований настільки добре, що вирішує заробляти на консультаціях з інтимних питань серед однокласників та інших учнів школи. Кожна серія присвячена конкретній темі та її рішенням, і якщо відкинути всі претензії до творців у нерозбірливості та прямолінійності подання інформації, "Статеве виховання" дійсно може бути корисним для глядачів.

Читайте також: "41 серіал для залипання на зимових канікулах (і не тільки зимових)"

3. Краще подзвоніть Солу / Better Call Saul

П'ять сезонів серіалу "Пуститися берега" багато у чому визначили подальший розвиток індустрії телевізійних історій, зробивши якісний акцент в сторону ускладнення сюжету. Поки велика частина кабельних каналів боялися знімати що-небудь складніше за ситкоми на кшталт "Як я зустрів вашу маму" (крім НВО, творців "Дротів", "Клану Сопрано" та "Гри престолів") – на каналі АМС зробили ставку на складну історію життя хворого на рак шкільного вчителя хімії, який хотів залишити після смерті свою сім'ю з якими-небудь заощадженнями, а тому почав виготовляти й торгувати метамфетаміном.

Він закінчився сміливо і в ідеальний для цього момент – п'ять-шість сезонів стали новим мірилом якості, довше яких знімати небезпечно. Але всесвіт серіалу був насичений, настільки багатий на яскравих персонажів, що поява "Краще подзвоніть Солу" була тільки питанням часу. Спін-офф розповідає про становлення героя Сола Гудмана – адвоката Волтера Вайта і колишнього афериста, який намагається почати законну кар'єру юриста-початківця в Альбукерке, штат Нью-Мексико. Історія починається за шість років до початку "Пуститися берега", але ви гарантовано зустрінете вже знайомих персонажів.

4. Відьмак / The Witcher

Навіть якщо ви останні кілька місяців ховалися від інформаційного поля з шапочкою з фольги на голові, то все одно навряд чи вбереглися від "Відьмака" – екранізації культової фентезійної саги Анджея Сапковського. Проте якщо раніше екранізації про відьмака Геральта з Рівії знімалися мало не фанатами на колінці, то Netflix вирішили підійти до справи з розмахом. На це їх надихнув феноменальний успіх серії ігор "The Witcher" від польської студії CD Project Red – продаж тільки третьої, завершальної, частини приніс компанії $268,5 млн, а загальні продажі трьох ігор серії перевищили 25 мільйонів копій.

Саме завдяки грі на роль практично напросився голлівудський актор Генрі Кавілл (все почалося з жарту у Twitter, фанатських артів з Генрі на афішах, а вже потім Netflix швидко зметикували найняти Супермена на проєкт його мрії за копійки). Можна довго сперечатися щодо успіху екранізації, але є два незаперечних факти: це поки що найкраща екранізація історій Геральта з Рівії і просто якісне та з любов'ю зняте фентезі не тільки для фанатів жанру.

5. Ти / You

Джо Голдберг, менеджер книгарні в Нью-Йорку, зустрічає талановиту молоду письменницю Гвіневру Бек. Використовуючи соціальні мережі, він дізнається найдрібніші подробиці з життя дівчини, щоби підібратися до неї якомога ближче. Так закоханість перетворюється на маніакальну одержимість – Джо готовий методично знищувати будь-які перешкоди між собою і дівчиною, а кохана зовсім не помічає, ким насправді є її молодий чоловік.

Ця захоплива історія сліпої одержимості настільки актуальна в наш час, що серіал готовий перекроїти під себе правила драматургії та історичної правди. Тепер телефон або ноутбук, які раніше слугували моментальними джерелами дрібної, необхідної тут і зараз інформації, зараз стали порталом у внутрішній світ іншої людини. Це історія про нашу повсякденність, про те, як за всіма технологічними благами одночасно ховається джерело потенційної небезпеки.

6. Друзі / Friends

Популярність "Друзів" у 2020 році, навіть на тлі нещодавніх новин про вихід нового епізоду, досі здається чимось архаїчним. Серіал, який існує тільки завдяки відчуттю ностальгії, у сучасному світі деяким особливо чутливим людям може здатись і дурним, і прісним, і образливим. Але для багатьох він усе ще залишається маленькою віддушиною, куди можна сховатися після важкого робочого дня. Де у компанії друзів (хоча які вони насправді друзі?), наших з вами старих знайомих, кожну серію що-небудь відбувається, але ніколи не трапляється щось страшне і непоправне.

З 1994 по 2004 рік було знято 10 сезонів серіалу – загалом 236 епізодів. Фінальна серія зайняла четверте місце у рейтингу останніх епізодів телесеріалів, у прем'єрному ефірі її дивилися 52,5 мільйона осіб. Культурний, економічний і навіть лінгвістичний вплив "Друзів" на поп-культуру неможливо заперечувати, залишається тільки питання актуальності на сьогодні (але кого це насправді турбує, поки люди радіють і сміються?).

Читайте також: "Від Моцарта до репу. Серіали про нелегку долю музикантів"

7. Наркос / Narcos

Слово "Narco" (нарко) має два протилежних значення. В іспаномовних країнах Центральної та Південної Америки цим словом описують наркоторговців, тоді як у США так називають агентів УБН (Управління по боротьбі з наркотиками), якими є одні з головних героїв серіалу – агент Мерфі та його напарник, агент Пенья. Серіал також фокусується на взаємодії легендарного Пабло Ескобара з наркобаронами, поліцією, політиками, агентами УБН.

"Наркос" – це правдива історія про спроби США і Колумбії боротися з картелем Медельін (названий на честь рідного міста Ескобара), який займався незаконним обігом наркотиків, відмиванням грошей, вбивствами, вимаганням, викраденням людей, рекетом, тероризмом і багатьма іншими моторошними речами.

8. Любов сліпа / Love is Blind

Останні три пункти у топ-10 Netflix серед українців – реаліті-шоу і документальні серіали. "Любов сліпа" показує, як тридцять чоловіків і жінок сподіваються знайти свою любов, але зробити це їм доведеться наосліп. Протягом десяти днів у форматі швидких знайомств вони зустрічаються в різних "капсулах", де можуть тільки розмовляти. Вперше побачать одне одного вони, лише коли хто-небудь з чоловіків наважиться зробити своїй обраниці пропозицію руки та серця. І на цьому реаліті-шоу не закінчується – камера слідує за персонажами й під час підготовки до весілля, і безпосередньо на церемонії одруження.

9. Дітки / Babies

Головна концепція "Діток" – це документальне дослідження першого року життя немовлят: від першого дня, через знайомство з батьками, навколишнім світом і численні ранні етапи розвитку. Емоційна та вражаюча історія, яка легко вражає суто на біологічному рівні. Квінтесенція природи телебачення – це змусити величезну аудиторію стежити за тим, що кожна людина пережила на власній шкурі.

10. Наша Планета / Our Planet

Схожим чином працює й останній серіал у списку – "Наша планета". Зйомки відбувались у 50 країнах світу протягом чотирьох років, знімальна бригада складалася з понад 600 осіб, а закадровий текст начитав сер Девід Аттенборо, один із найзнаменитіших у світі телеведучих і натуралістів, піонер документальних фільмів про природу.

У "Нашій планеті" розглядаються питання охорони природи, впливу людини на навколишнє середовище і зміни клімату. Від екзотичних джунглів до найглибших морів – картинка в Ultra High Definition особливо порадує власників сучасних екранів з можливістю перегляду фільмів у 4К.

Обкладинка: серіал "Відьмак" / Netflix

Читайте також: "12 серіалів, які відображають життя у 2010-х"
На початок