Від Моцарта до репу. Серіали про нелегку долю музикантів

Від Моцарта до репу. Серіали про нелегку долю музикантів

Від Моцарта до репу. Серіали про нелегку долю музикантів
.

22 лютого у Києві відбувся фінал Нацвідбору на Євробачення-2020. Україну на міжнародній арені представлятиме гурт GO_A. Мільйони українців були прикуті до екранів телевізора, слідкували за трансляцією та вболівали за улюблених виконавців. Проте багато хто традиційно продовжує жалітися на сам факт існування конкурсу.

А для тих, хто взагалі не цікавиться Євробаченням і навіть шоу-складовою пісенного конкурсу, ми – серіаломани і кінофіли – склали невеликий список топових серіалів про нелегку долю музикантів.

Моцарт у джунглях / Mozart in the Jungle

Про що: класична музика – це море емоцій. Спокій, пристрасть, лють, хвилювання, непередбачуваність і розкішна мелодія, яка вміє розповідати історію не гірше за книги або серіали. У центрі сюжету перебуває ексцентричний персонаж, обдарований композитор і диригент Родріго де Суза. Він "рок-зірка" у світі класичної музики, з усіма наслідками, але тільки Родріго здатен повернути колишню славу і велич Нью-Йоркському симфонічному оркестру. У який спосіб настільки суперечлива фігура працюватиме з іншими музикантами й аудиторією? І чи не перешкодять його згубні пристрасті таланту генія?

Чому варто дивитись: головна причина – ця історія заснована на реальних подіях. Гобоїстка Блер Тіндалл описала залаштунки Нью-Йоркського симфонічного оркестру в книзі "Mozart in the Jungle: Sex, Drugs, and Classical Music". А персонаж Родріго де Суза харизматичний не лише у світі серіалу для його персонажів – його енергія, натхнення і відданість мистецтву просочуються крізь екран, спонукають глядача до пошуків власної творчої самореалізації.

Читайте також: "З чого почати знайомство з класичною музикою та як її слухати"

Хор / Glee

Про що: колишній вчитель іспанської мови Сенді Раєрсон, ностальгуючи за минулими студентськими часами, намагається воскресити учнівський хор New Directions (Нові напрямки), колись вельми популярний та улюблений дітьми вокальний гурток, потрапити куди вважалося за честь. Строкатий колектив талановитих учнів під керівництвом натхненного вчителя намагається повернути хору колишню славу, але їм протистоїть тренер групи підтримки Сію Сильвестр.

Чому варто дивитись: у скарбничці прославленого "Хору" кілька премій Еммі, премія Гільдії кіноакторів США за найкращий акторський склад комедійного серіалу, а також інші премії та безліч номінацій. За роки існування серіалу актори виконали безліч світових хітів, а також композицій, написаних спеціально для мюзиклу. Але американський серіал для підлітків може здивувати не тільки своєю музикальністю (тут і тема зобов'язує, і автори постаралися), а й подробицями життя обдарованих учнів, безліччю скандалів, соціальних проблем і драматичних подій протягом усіх шести сезонів.

Атланта / Atlanta

Про що: Ернесту якнайшвидше треба знайти місце під сонцем, аби спокутувати провину в очах колишньої дівчини, матері його дитини, і в очах своїх батьків, які вважають сина невдахою. Але раз по раз, попри доброту та працьовитість, хлопця спіткає невдача. Аж раптом його кузен Альфред на прізвисько Банчіла (Paper Boy) випускає реп-сингл і стає новою зіркою. Ернест переконує родича, що без менеджера йому в шоу-бізнесі нічого не світить – і Банчіла бере його у свою команду. Чи вдасться Ерну налагодити життя за рахунок успішного й талановитого кузена?

Чому варто дивитись: іронічно, що виконавець ролі Ерна – відомий актор і музикант Дональд Гловер, також відомий як Childish Gambino, чия пісня "This is America" ​​(642 мільйони переглядів на YouTube) стала культурним феноменом. Він же і творець, сценарист та виконавчий продюсер серіалу! Раніше Гловер був зіркою божевільного у своїй геніальності серіалу "Спільнота" Дена Хармона (це той, що створив потім "Ріка й Морті"), що дуже позначилось і на "Атланті" – спочатку вона ще намагається бути схожою на історію становлення артиста та його сходження на музичний Олімп, але через кілька серій починає проявлятися божевільний, характерний, доволі абстрактний і повний відсилань на поп-культуру гумор.

Читайте також: "Від США до Марсу: серіали про політичні ігри на будь-який смак"

Вініл / Vinyl

Про що: Нью-Йорк, початок 70-х (1973, якщо бути точними). Музична сцена досі сповнена культових sex & drugs, але rock'n'roll вже поступається місцем панку, диско та хіп-хопу. Річі Фіністер – власник студії звукозапису American Century Records, і справи у бізнесу йдуть не дуже, тому пристрасть до музики і азарт відкриття нових талантів пішли на другий план, поступившись прагматичності та бажанню залишитися на плаву. Його остання надія – молодий гурт, який він знайшов абсолютно випадково. Щоб досягти своєї мети, Фіністер готовий на все, однак і в нього є власний, старомодний, кодекс честі.

Чому варто дивитись: пілотну серію "Вініла" зняв Мартін Скорсезе. Сама ідея серіалу належить Міку Джаггеру (він придумав його давно, ще у 90-ті). Доля головного героя складна й заплутана, а постійні сімейні проблеми заважають сконцентруватися на музиці – це одвічний вибір між творчою самореалізацією та побутовою відповідальністю. Хто знає, може за допомогою "Вініла" ви навчитеся дотримуватись ідеального балансу і знайдете в собі сили на створення чогось великого?

Летючі конкорди / Flight of the Conchords

Про що: музичний дует Джемейна Клемента і Брета Маккінзі переїжджає з нудної та пасивної Нової Зеландії у прогресивну столицю світу Нью-Йорк в гонитві за американською мрією і славою. Вони орендують одну квартиру на двох, засновують гурт Flight of the Conchords і всіма правдами та неправдами намагаються завоювати популярність. Клемент і Маккінзі не тільки стикаються з численними труднощами, а й опановують нову культуру, намагаються розібратися в собі, познайомитися з класними дівчатами і постійно рефлексують про свою нелегку долю за допомогою музики.

Чому варто дивитись: ентузіазм, в якому персонажі виражають себе через пісні – головна особливість "Летючих конкордів". У більшості перелічених серіалів музика є лише способом самореалізуватися й набути популярності. У "Хорі" пісні – це взагалі головна причина дивитися серіал, кожен трек сприймається як окремий продукт. Але пісні в "Летючіх конкордах" служать внутрішніми монологами, за допомогою яких персонажі говорять про свої почуття. Крім того, в основу сюжету лягла реальна біографія інді-гурту Flight оf the Conchords з Нової Зеландії, а головних героїв грають учасники музичного дуету.

Читайте також: "Що не так з Євробаченням і чому воно мало стосується української музики"
На початок