Профорієнтація учнів. Про особливості роботи у миколаївських громадах розповіла фахівчиня

Профорієнтація учнів. Про особливості роботи у миколаївських громадах розповіла фахівчиня

Профорієнтація учнів. Про особливості роботи у миколаївських громадах розповіла фахівчиня
. Фото: cottonbro/pexels.com

Протягом вересня у Баштанській та Очаківській громадах Миколаївщини відбулися зустрічі з учителями історії та права. Учасники заходів обговорювали проблеми правової освіти у громадах, профорієнтацію учнів та створення об’єднання вчителів-правників.

Про це в ефірі програми “Сьогодні. Головне” розповіла докторка політичних наук Наталія Ніколаєнко.

Зі слів Наталії Ніколаєнко, роботу з професійної орієнтації учнів слід розпочинати у восьмому-дев’ятому класі. Для цього науковиця пропонує проводити відповідні тести, організовувати тренінги. У громадах, в яких побувала Ніколаєнко, з її слів, профорієнтацією учнів у школах не займаються.

“Дитина має зрозуміти до чого є хист, на що саме треба звернути увагу. Наприклад, із спілкування зробила висновок, що діти не знають, що потрібно для вступу на певні спеціальності добрі знання з математики. За 30 років незалежності України найбільш реформована і найбільш недоглянута галузь є освітянська”, ‒ сказала Наталія Ніколаєнко.

Читайте також: "Освіта дорослих. У Миколаєві реалізовують проєкт "Місто, яке навчається і навчає"

За словами Ніколаєнко, у зв’язку з децентралізацією влади, вчителі залишилися поза межами районних методичних семінарів, як це було при районних відділах освіти.

“Вчителі хочуть бути обізнаними у всіх новаціях: в юридичному, політичному плані, в "тренді" новацій педагогічних. Вчитель хоче долучитися до таких аспектів, як інформаційна безпека, медіабезпека, економічна безпека. Вчитель хоче разом з учнями долучитися до конференцій, семінарів, до створення комунікаційного майданчика тощо”, ‒ розповіла Наталія Ніколаєнко.

Також Ніколаєнко планує й надалі співпрацювати із вчителями та учнями в громадах області: проводити спільні семінари щодо змін у законодавстві та тренінги для школярів.

“Спочатку плануємо протестувати і подивитися здібності майбутніх абітурієнтів, а потім розпочати точкову підготовку, семінари тренінги з історії, правознавства, української мови, літератури. А ще з комунікації: як поводитися на співбесіді, ознайомитися із сучасною потребою у професіях і проаналізувати, які спеціальності будуть популярні вже за п’ять років”, ‒ розповіла Наталія Ніколаєнко.

У планах науковиці відвідати Березнегувате, Новий Буг, Доманівку.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram.

На початок