До Одеси прибули понад 130 біженців з Афганістану, більшість із них – діти

До Одеси прибули понад 130 біженців з Афганістану, більшість із них – діти

Ексклюзивно
До Одеси прибули понад 130 біженців з Афганістану, більшість із них – діти
. Фото: Міграційна служба

До Одеси прибули чотири автобуси з біженцями, яких евакуювали з підконтрольного талібам Афганістану. Людей тимчасово розмістила афганська діаспора, розповіла Суспільному прессекретарка Державної міграційної служби в Одеській області Зоряна Свіст.

За її словами, 29 серпня до Одеси з Афганістану прибули 133 людини, серед них 85 дітей. До України їх евакуювали військовими літаками. Наразі біженці тимчасово проживають в афганських сім'ях Одещини, знайти прихисток допомогла афганська діаспора.

"Серед евакуйованих людей 48 дорослих та 85 дітей, найменшій дитині – 7 днів, вона народилась в аеропорту Кабула, коли його мати очікувала на евакуаціію. Найстаршій евакуйованій – 85 років, і вона мужньо допомагала іншим матерям з дітьми", – повідомили в міграційній службі.

Зоряна Свіст також повідомила, що 45 біженців подали довідку про звернення за захистом УкраїниДокумент, що засвідчує законність перебування особи на території України на період, що розпочинається з моменту звернення особи з відповідною заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту., ще одна людина буде документована посвідкою на постійне проживання.

До Одеси прибули понад 130 біженців з Афганістану
До Одеси прибули понад 130 біженців з Афганістану. Фото: Міграційна служба

За словами очільника національно-культурного об'єднання "Афганська громада" Джаната Таная, афганці, які прибули до Одеси, наразі почуваються нормально. Проблеми зі здоров'ям виникли лише у двох людей: у чоловіка відкрилася кровотеча, через що він потрапив до реанімації, а у жінки виникли ускладнення після пологів. Наразі їхній стан вдалося стабілізувати.

Де проживатимуть біженці на постійній основі, наразі невідомо. Джанат Танай розповів, що єдиний вихід, який мала афганська громада, – це розмістити людей у сім'ях діаспори.

"Нам доводиться випрошувати документи у держави, матеріально держава нам також ніколи не допомагали, та й сумніваюся, що буде. Тому доводиться просити людей, щоб допомогли, розмістили", – додав Танай.

Що відомо

  • 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.
  • З травня до серпня таліби розгорнули наступ по всій країні проти проурядових сил — переважно на сільській території. 6 серпня таліби повністю захопили місто Зарандж, що на кордоні між Афганістаном та Іраном. Місто стало першою столицею провінції, захопленою екстремістами після початку виведення американських військ із країни.
  • Після цього екстремісти розпочали захоплювати найбільші міста країні і вранці 15 серпня бойовики "Талібану" почали наступ на Кабул. Згодом рух "Талібан" заявив, що вже контролює 100% території Афганістану. Проте афганський журналіст Халед Нікзад заявив Суспільному, що таліби контролюють 32 із 34-х провінцій Афганістану.
  • США та низка країн ЄС почали термінову евакуацію співробітників своїх посольств в Афганістані через наступ талібів. 15 серпня в Афганістані оголосили про мирну передачу влади талібам.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок