Інфляція в Україні побила трирічний рекорд: що подорожчало і чому

Інфляція в Україні побила трирічний рекорд: що подорожчало і чому

Ексклюзивно
Інфляція в Україні побила трирічний рекорд: що подорожчало і чому
. Фото: УНІАН

Інфляція у липні сягнула 10,2% у порівнянні з липнем 2020 року і вперше з 2018 року піднялася до двозначного показника. Що подорожчало та як можна загальмувати інфляційні процеси в ефірі Українського радіо розповів керівний партнер консалтингової компанії "Фінансова студія" Євген Невмержицький.

"Це результат державної політики України, яка ведеться останнім часом. Тобто в липні загалом за економічними показниками і ситуацією інфляція має знижуватись, тому що суттєво знижуються ціни на овочі та фрукти, оскільки збирається врожай і споживчі ціни знижуються. В нас теж певною мірою ціни на овочі знизилися, але не інші споживчі і харчові товари вони підвищилися", — розповів він.

За словами експерта, збільшення інфляції спричинила зокрема політика Національного банку, який у липні цього року підвищив облікову ставку, яка суттєво перевищує загальносвітові підходи. Облікова ставка — це ставка, за якою центральний банк кредитує комерційні банки, а ті надають кредити вже бізнесу.

"Коли кредити дешеві, підприємства можуть налагоджувати випуск товарів і послуг, і тому ціни знижуються та економіка багатіє. Хоча за класикою збільшення облікової ставки стримує інфляцію, але це працює для розвинених та дуже стабільних економік. В Україні такий дуже високий рівень облікової ставки лише сприяє підвищенню інфляції. Тому це дуже шкідлива політика уряду і Національного банку, який продовжує підвищувати облікову ставку", — пояснив Невмержицький.

У липні Національний банк погіршив прогноз щодо інфляції. НБУ прогнозує, що зростання споживчих цін до кінця 2021 року складе 9,6%.

"Я сподіваюсь, що це реальний прогноз. Звичайно, облікова ставка знизиться у порівнянні з тим рівнем, який сьогодні. Я б навіть очікував, що трохи менше інфляція буде, тому що зараз після пандемії бізнес починає вже працювати, налагоджується постачання і виробництво товарів, хоча ці процеси наздоганяють ті потреби, які є в Україні", — зазначив економіст.

При цьому, на його думку, Україна має можливості для стабілізації економіки, однак для цього необхідно боротися з корупцією та зменшувати рівень тіньового обігу, який на наразі залишається на рівні 60%

"До цього призводять великі податки, неадекватні митні ставки, придушення легального бізнесу, що сприяє корупції та тінізації економіки. На жаль, парламент і уряд сприяють лише збільшенню оподаткування, що ще більше заводить економіку в тінь, тобто або ти працюєш в тінь, або закриваєшся. Це дуже шкідлива політика, яку треба змінювати", — наголосив Невмержицький.

Також, за його словами вагомим аргументом для підвищення цін є підвищення мінімальної зарплатні.

"Це дуже вагомий аргумент, і він сприяв прямо збільшення інфляції. Від цього отримав вигоду державний сектор — саме ті, хто мають мінімальну заробітну плату, а це досить суттєва кількість громадян, та ті, хто отримують соціальні виплати, тобто це теж сотні тисяч людей. Тобто від цього підвищення є позитивний момент і купівельна спроможність певним чином зросла. Але для всього суспільства від цього не було користі. Була шкода не тільки всім представникам суспільства, а й тим, хто отримав пряме зростання своєї заробітної плати. Шкода в тому, що саме це спричинило інфляцію. Тобто люди по факту не отримали більше можливостей щодо купівлі споживчих товарів, тому що на них зросли ціни. І те збільшення в заробітній платі з'їла інфляція", — наголосив він.

Водночас бізнес отримав додаткові податки, а це додатково сприяє подальшій тінізації

"У багатьох випадках фізично не може сплачувати відкрито заробітну плату і питання стоїть так: або закривайся, або плати гроші в конвертах. Тобто підвищення мінімальної заробітної плати прямо сприяє підвищенню інфляції в Україні і зменшенню темпів економічного розвитку", — наголосив Невмержицький.

На його думку, наразі треба підвищувати рівень мінімального неоподатковуваного доходу, тому що мінімальна заробітна плата сприяє збільшенню штрафів та різних платежів в державу.

Найбільше за рік подорожчали енергоносії, природний газ, електроенергія та паливо, однак, як переконаний економіст, наразі необхідно знижувати ціни на енергоносії, тому що вони впливають на ціни будь-яких інших товарів

"Ми, на превеликий жаль, не використовуємо ці можливості. Ми зупиняємо атомні реактори на користь так званої зеленої електроенергії. Це можуть собі дозволити дуже розвинені країни. Ми маємо дбати про економіку, про нагальні потреби суспільства, а держава збільшує тарифи, хоча кожного разу при нових виборах нам обіцяють, що тарифи будуть зменшуватися, а після закінчення виборів тарифи продовжують збільшуватися, і це працює лише на користь однієї невеликої купки олігархів, що прямо шкодить економіці держави і впливає на збільшення інфляції", — пояснив він.

Водночас подорожчання цукру економіст пояснив сезоном консервації.

"Це пояснюється тим, що йде сезон консервації, коли використовується цукор, і саме в цей період попит на цукор збільшується, і тут ринковий підхід і ринкові причини для подорожчання цукру. З іншого боку, в таких ситуаціях держава може і має контролювати зростання цін, тому що ми можемо сказати, що цукор — це стратегічний товар, який використовується в харчовій промисловості і який споживають всі. Тому можна сказати про високу ймовірність монопольних змов, і Антимонопольний комітет має вживати заходів для того, щоб цукор не дорожчав", — зазначив Невмержицький.

Що відомо

  • За підсумками липня 2021 року в Україні прискорилося зростання споживчих цін до 10,2%, у червні цей показник становив 9,5%.
  • За прогнозами Європейського банку реконструкції та розвитку валовий внутрішній продукт України зростатиме у 2021 та у 2022 році на 3,5%.
  • За даними НБУ ВВП України в першому кварталі 2021 року скоротився на 2,2%. Причиною цього називають скорочення експорту та карантинні обмеження.
  • Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання світового ВВП у 2021 році на 6%, українського – на 4%.
  • За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Майже за рік карантину статус безробітних отримали мільйон українців.
  • Нацбанк прогнозує у 2021-2023 роках економічне зростання на рівні близько 4%. При цьому експерти вважають, що у 2021 році безробіття скорочуватиметься помірними темпами, а у 2022-му знизиться до природного рівня.

Читайте також

Що означає підвищення облікової ставки до 8% для українців. Пояснює експерт

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок