Українець Проценко не пройшов у фінал стрибків у висоту на Олімпіаді-2020. Як він це пояснює

Українець Проценко не пройшов у фінал стрибків у висоту на Олімпіаді-2020. Як він це пояснює

Ексклюзивно
Українець Проценко не пройшов у фінал стрибків у висоту на Олімпіаді-2020. Як він це пояснює
. AP

Стрибун взяв висоту 2.25 метрів, якої виявилося недостатньо.

Автор: Євгеній Перестенко

Український легкоатлет Андрій Проценко не подолав кваліфікацію стрибків у висоту на Олімпіаді-2020, що проходить у Токіо.

Проценко був єдиним представником України у чоловічому секторі стрибків у висоту - бронзовий призер Олімпіади-2016 Богдан Бондаренко не виконав кваліфікаційний норматив, необхідний для участі в Іграх у Токіо.

Читайте також: Стрибун у висоту Бондаренко не відібрався на Олімпійські Ігри в Токіо

До змагань у Токіо Проценко підходив у статусі чемпіона України, а також бронзового призера етапу Діамантової лігиНайпрестижніший комерційний турнір з легкої атлетики, що проходив у Досі. Крім того, українець двічі посідав четверте місце на інших етапах комерційного турніру у Флоренції та Монако.

Однак пройти у фінал Олімпійських Ігор Проценко не зміг. І уперше за два роки не подолав кваліфікацію.

Як Проценко виступив у кваліфікації стрибків у висоту?

У кваліфікації стрибків у висоту виступили 32 спортсмени. Вони змагалися в двох окремих групах - "А" та "Б", у кожному по 16 атлетів.

Регламент змагань передбачав, що у фінал пройдуть ті стрибуни, які візьмуть планку 2.30 метри. Або ж 12 найкращих у кваліфікації, незалежно від підсумкового результату.

Проценко змагався у другій групі спортсменів. Він подолав з першої спроби планку 2.17, 2.21 та 2.25 метри, після чого мав взяти наступну висоту - 2.28 метри.

Однак подолати 2.28 м українському стрибунові не вдалося. Він не використав жодної з трьох спроб і у підсумку припинив виступи на Олімпіаді.

Саме висоти 2.28 метрів було достатньо для спортсменів для того, щоб відібратися у фінал. 12-е та 13-е місця з цим результатом посіли чемпіон Європи-2021 у приміщенні Максім Нєдосєков та британець Том Гейл.

Серед інших апсетів кваліфікації стрибків у висоту - невдача в кваліфікації чемпіона Європи Матеуша Пшибилко. Він не зміг навіть взяти планку 2.21 метри.

Як Проценко пояснює результат у кваліфікації?

Після закінчення виступу Проценко дав флеш-коментар Суспільне Спорт, у якому поділився емоціями від того, що не пройшов у фінал.

За словами Проценка, він відчував готовність стрибати вище, ніж 2.25 метри. Але у вирішальний момент не зміг зібратися.

"Був готовий стрибати набагато вище. Може, трохи засидівся, але це все виправдання. Повинен був стрибати, чому так - не знаю".

Також легкоатлет зазначив, що мав хорошу можливість подолати планку 2.28 метри, однак у певний момент "присів" на неї, через що вона не втрималася.

"Досвід вже є, знав як [виступати на такому рівні]. Може дав слабину, бачивши, що 14 спортсменів стрибнули на 2.25 метри. Треба було зібратися - я зібрався, але у підсумку запізнився. Гарна спроба була, "присів" на неї [планку]. Тренер завжди допомагав, з ним було простіше".

Хто такий Андрій Проценко

  • 33-річний український стрибун у висоту, представник Херсонської області.
  • В активі Проценка три нагороди континентальних та світових першостей у стрибках у висоту. У 2014 році він взяв "срібло" (чемпіонат Європи) та "бронзу" (чемпіонат світу в приміщенні). А у 2019-му виграв "срібло" на Євро у приміщенні.
  • Найкращий результат Проценка у стрибках у висоту - 2.40 метрів. Цю висоту він взяв на турнірі в Лозанні в 2014 році.

Що далі

  • У стрибках у висоту виступлять ще три українки - Ярослава Магучіх, Юлія Левченко та Ірина Геращенко. Їхня кваліфікація розпочнеться у середу, 4 серпня.

Де дивитися Олімпіаду-2020

Офіційним транслятором змагань в Україні є Суспільне: пряма трансляція Ігор-2020 на телеканалі UA: Перший та сайті Суспільне Спорт.

Дивитися Олімпіаду-2020 на сайті Суспільне Спорт

Для перегляду Олімпіади-2020 на сайті потрібно буде авторизуватися: зробити це можна через одну із соцмереж або поштову скриньку.

На початок