Проблема торгівлі людьми. Що необхідно знати миколаївцям

Проблема торгівлі людьми. Що необхідно знати миколаївцям

Проблема торгівлі людьми. Що необхідно знати миколаївцям
. Фото: Суспільне Миколаїв

Кожна третя людина у світі стикається з фактом торгівлі людьми або знайома з постраждалими. Про це в ефірі Українського радіо: Миколаїв розповіла директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної державної адміністрації Оксана Єльчієва.

З початку 2021 року працівники головного управління міграційної поліції в Миколаївській області відкрили одне кримінальне проводження за фактом торгівлі людьми. Враховуючи кримінальні провадження 2020-го, станом на липень 2021 року, триває розслідування восьми таких справ.

"Питання торгівлі людьми — це здійснення незаконної угоди, на яку людина осмислено дає згоду, або не осмислено під примусом якихось обставин чи людей", — говорить Оксана Єльчієва.

За словами Оксани Єльчієвої, торгівля людьми може відбуватись у різних формах, серед них переважає трудова експлуатація, сексуальна експлуатація, примусова вагітність, використання в порнобізнесі, примусове жебрацтво, торгівля людьми з метою вилучення органів, примусове залучення у кримінальну діяльність чи збройний конфлікт тощо. Експлуатація може відбуватися, як всередині країни, так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють.

Читайте також: "Захист тварин. Миколаївські фахівці роз'яснюють особливості нового закону"

"Є певні обряди, які є примусовими. Наприклад, примусове одруження, продаж дитини, ми стикаємося з такими факторами. Здавалося, що це такі дикі факти, але на території Миколаївщині проживає понад 152 національності, відповідно такі традиції існують, ромські традиції та інші", — розповідає Оксана Єльчієва.

Вразливими до потрапляння у ситуацію торгівлі людьми залишаються незаміжні жінки, самотні матері, безпритульні діти, діти-сироти, діти, народжені сурогатними матерями, сільське населення, іноземні громадяни – трудові мігранти, люди, які зазнали насильства (у тому числі сексуального), люди, які входять до складу малозабезпеченої сім’ї, а також молодь.

Що відомо

  • Стаття 149 Кримінального кодексу України "Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини" передбачає позбавленняПозбавлення волі – це такий вид покарання, при якому людина повністю ізолюється від суспільства в установах закритого типу. волі на строк від трьох до восьми років.
  • Уряд схвалив концепцію з протидії торгівлі людьми до 2025 року. За нею зокрема передбачається надання допомоги постраждалим особам і посилення інституційної спроможності органів влади.
  • Державний департамент США заявив, що Україна не повністю дотримується мінімальних стандартів у протидії боротьбі із торгівлею людьми, проте уряд приділяє значні зусилля для покращення ситуації.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Миколаїв у Viber

На початок