Захист тварин. Миколаївські фахівці роз'яснюють особливості нового закону

Захист тварин. Миколаївські фахівці роз'яснюють особливості нового закону

Захист тварин. Миколаївські фахівці роз'яснюють особливості нового закону
. Колаж Єлизавети Усатенко

Питання жорстокого поводження з тваринами періодично порушувалося останні років 15, однак все одно в законодавстві лишалися неврегулюванні питання. Про це в ефірі Українського радіо: Миколаїв розповів керівник Миколаївської обласної організації Союзу юристів України Дмитро Слободянюк.

22 липня 2021 року Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері охорони тваринного та рослинного світу" переданий на підпис президенту, в нього є 15 днів для вивчення документа. Після того, як президент підпише цей закон і з дня його публікації, він набирає чинності та починає діяти.

Законопроєкт №2351 забороняє:

  • евтаназію, як метод регулювання чисельності безпритульних тварин;
  • контрабанду диких тварин;
  • фотопослуги з дикими тваринами в населених пунктах та жебракування;
  • пропаганду жорстокого поводження з тваринами;
  • утримання диких великих тварин у закладах харчування й інших непристосованих місцях;
  • залишати тварин у салоні авто, коли на вулиці температура вища за 20 градусів тепла чи нижча за п'ять градусів морозу.

Підставою для прийняття цього законопроєкту слугували імплементаціяІмплементація (лат. impleo — "наповнюю", "виконую") — здійснення, виконання державою міжнародних правових норм. міжнародних і європейських стандартів у сфері охорони тваринного та рослинного світу.

За словами директора Комунального підприємства Миколаївської міської ради "Центр захисту тварин" Віктора Лінника, законопроєкт посилить сферу зоозахисту в нашій країні, оскільки чинна редакція закону про захист тварин від жорсткого поводження мала в собі теж багато положень, але з часом виникали моменти, які закон не врегулював та не давав належного ефекту.

"В нашому законодавстві прописані необхідні положення і є норми про відповідальність за певні правопорушення, але механізм їх реалізації, а саме: притягнення людей до відповідальності, — знаходиться не на належному рівні", — розповів Віктор Лінник.

Читайте також: "Щастя не має породи: у Миколаєві відкрили центр адопції тварин"

Новий закон передбачає посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

"За жорстоке поводження з тваринами при неповнолітніх дітях передбачена кримінальна відповідальність і карається позбавленнямПозбавлення волі – це такий вид покарання, при якому людина повністю ізолюється від суспільства в установах закритого типу. волі від трьох до п’яти років з конфіскацією тварини", — розказав Дмитро Слободянюк.

За словами юриста, новий закон приводить законодавство України у відповідність до стандартів ЄС.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Миколаїв у Viber

На початок