УПЦ МП провела Хресну ходу в Києві, рух транспорту відновили

УПЦ МП провела Хресну ходу в Києві, рух транспорту відновили

Оновлено
УПЦ МП провела Хресну ходу в Києві, рух транспорту відновили
. Фото: Дар'я Кінша, Суспільне

27 липня Українська православна церква Московського патріархату провела в Києві Хресну ходу, присвячену 1033-й річниці Хрещення Русі. Частину центральних вулиць через захід для руху авто було перекрито, однак станом на 15:30 рух транспорту відновили. За даними поліції, станом на 15:45 у ході взяли участь майже 55000 громадян, правопорушень не зафіксовано.

Православна церква України, як і торік, від проведення хресної ходи вирішила відмовитися через ризики, пов'язані з пандемією COVID-19. Водночас ПЦУ провела спеціальну святкову службу.

Як повідомляє кореспондентка Суспільного Дар'я Кінша, для участі у хресній ході УПЦ МП біля пам'ятника князю Володимиру зібралися десятки тисяч вірян.

За даними поліції на початку ходи у заходах брали участь близько 22 тисяч людей, згодом їх кількість збільшилася до 55000.

Суспільне транслювало наживо початок ходи.

28 липня відзначають День Хрещення Русі-України. Це свято встановлено згідно з указом президента від 25 липня 2008 року. Цього ж дня Православна церква вшановує пам’ять рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Русі.

Кілька тисяч вірян УПЦ МП вийшли на Хресну ходу в Києві
Хресна хода в Києві. Фото: Дар'я Кінша, Суспільне

За словами учасників ходи, до Києва прибули парафіяни УПЦ МП з усієї території країни.

Кілька тисяч вірян УПЦ МП вийшли на Хресну ходу в Києві
Хресна хода в Києві. Фото: Дар'я Кінша, Суспільне

"Сьогодні день хрещення Русі, і ми, за традицією, йдемо ходою до Лаври. Щоб показати, що ми християни", – розповіла Суспільному Марія Соронюк, дружина священника та учасниця ходи.

Кілька тисяч вірян УПЦ МП вийшли на Хресну ходу в Києві
Марія Соронюк з сином. Фото: Дар'я Кінша, Суспільне

За її словами, особливої загрози через пандемію коронавірусу учасники ходи не відчувають, адже наразі дуже мало людей хворіє. Крім того, в разі чого їх "захистять ікони, які дарують зцілення".

Кілька тисяч вірян УПЦ МП вийшли на Хресну ходу в Києві
Хресна хода в Києві. Фото: Дар'я Кінша, Суспільне

Православна церква України 27-28 липня також відзначає 1033-ю річницю Хрещення Руси-України, але без багатотисячної ходи. Як повідомили у пресслужбі ПЦУ, у вівторок о 16:45 напередодні дня вшанування пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира у Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі розпочнеться всенічне бдіння. У середу о 8:30 Блаженніший митрополит Епіфаній у цьому ж соборі очолить божественну літургію з нагоди відзначення 1033-ї річниці Хрещення Руси-України.

УПЦ МП провела Хресну ходу в Києві, рух транспорту відновили
Учасники Хресної ходи дісталися Лаври. Дар'я Кінша / Суспільне

Що саме святкують

Православні християни відзначають День хрещення Русі 28 липня. За літописними свідченнями, саме цього дня 988 року князь Володимир, який прийняв християнство у Візантії, організував масове хрещення киян у річці Почайні, притоці Дніпра, розташованій в районі однойменної станції метро (наразі річка практично зникла, на її місці знаходиться система озер та водних колекторів).

Традиційно святкування Дня хрещення Русі проходить у формі особливих літургій в храмах по всій території країни. Напередодні самого святкування у найбільших містах та місцях християнських святинь проводять хресні ходи.

У 2019 році в Києві одночасно проходили Хресні ходи одразу двох церков – ПЦУ та УПЦ МП. Участь у них взяло близько 30 тисяч людей. Через пандемію COVID-19 у 2020 році обидві церкви вирішили відмовитися від проведення масових акцій, та обмежилися святковими літургіями.

У 2016 році УПЦ МП організувала ходу, учасники якої ішли двома колонами: одна стартувала на заході України в Почаївській лаврі, інша – у Святогорській лаврі, що на сході. Вони планували зустрітися в Києві та пройти до Києво-Печерської лаври. Пояснюючи мету такої акції, митрополит Онуфрій, настоятель УПЦ МП, зазначив, що церква "болісно сприймає збройний конфлікт, який триває на сході України" і таким чином хоче закликати до миру. Водночас під час ходи у Харкові серед учасників ходи були помічені георгієвські стрічки, а в Житомирі представники "Правого сектору" намагались не пустити ходу у місто. Урешті хода завершилась в Києві, без сутичок, у поліції повідомили, що кілька учасників ходи затримали із плакатом "Донбасс – это русский мир".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок