Вербальне та рівневе. МОН затвердило нову форму оцінювання учнів перших класів

Вербальне та рівневе. МОН затвердило нову форму оцінювання учнів перших класів

Вербальне та рівневе. МОН затвердило нову форму оцінювання учнів перших класів
. Pixabay | julisavoskina

Міністерство освіти і науки затвердило рекомендації щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів, додавши в них поняття вербального та рівневого.

"Однією з ключових змін в оцінюванні є підхід до вираження оцінки. На заміну узагальненій бальній оцінці навчальних досягнень учнів з предмета/курсу запропоновано використовувати вербальну оцінку окремих результатів навчання учня/учениці з предмета вивчення, інтегрованого курсу, яка окрім оцінювального судження про досягнення може ще називати і рівень результату навчання", — повідомили у пресцентрі відомства.

Так, згідно з рекомендаціями, вербальна оцінка - це оцінювальне судження, а рівнева — оцінювальне судження із зазначенням рівня результату. Рівень результату навчання МОН рекомендує визначати з урахуванням динаміки його досягнення та позначати буквами – "початковий" (П), "середній" (С), "достатній" (Д), "високий" (В).

"Результати оцінювання особистісних надбань учнів у 1-4 класах рекомендовано виражати вербальною оцінкою, об’єктивних результатів навчання у 1-2 класах – вербальною оцінкою, у 3-4 класах – або вербальною, або рівневою оцінкою за вибором закладу", — зазначили у МОН.

Як зазначили у міністерстві, формулювання суджень має відбуватися на основі особистісного розвитку учнів та співвідношення їхніх досягнень з очікуваними результатами.

Що відомо

  • 23 липня завершився прийом заяв та документів для вступників на освітні ступені бакалавра, наскрізного магістра та магістра (на основі ступеня бакалавра). Загалом абітурієнти подали понад мільйон заяв.
  • За даними МОН, п’ята частина абітурієнтів не змогли скласти зовнішнє незалежне тестування з історії України.
  • Найпопулярнішими предметами зовнішнього незалежного оцінювання-2021 стали українська мова і література, історія України та математика. Останній предмет не слали близько 32% абітурієнтів.
  • У 2021 році найбільше випускників не подолали поріг "склав/не склав" на ЗНО з математики. Водночас найменший відсоток тих, хто не склав, був з фізики.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок