Литва запросила допомоги в ЄС у контролі кордону з Білоруссю

Литва запросила допомоги в ЄС у контролі кордону з Білоруссю

Литва запросила допомоги в ЄС у контролі кордону з Білоруссю
. Фото: AP

Литва звернулася до Європейського агентства прикордонної та берегової охорони за допомогою в охороні кордону з Білоруссю.

Про це повідомляє литовське інформагентство LRT.

Литва звернулася до Європейського агентства прикордонної та берегової охорони (Frontex) із проханням надіслати сили швидкого реагування, 60 посадових осіб, чотири команди з перекладачами для проведення опитувань, 30 автомобілів, два вертольоти та термовізори.

За словами міністерки внутрішніх справ Литви Агне Білотайте, наразі в країні вже патрулюють близько 20 посадових осіб агентства та 14 автомобілів.

"Потоки нелегальних мігрантів із Білорусі почали збільшуватись кілька тижнів тому й досягли піку наприкінці червня - на початку липня. В цей момент керівництво Литви та Frontex вирішили, що ситуацію вже неможливо вирішувати без надання термінової допомоги. Конкретно це означає, що ми зараз дислокуємо свої сили", – заявив голова Frontex Фабріс Лежері.

Найближчим часом до Литви прибудуть європейські експерти з міграції та перекладачі, які допоможуть фахівцям Департаменту міграції швидше розглядати прохання про надання притулку, спілкуватися з мігрантами та вести переговори про їхнє повернення до країни походження. Крім того, комісар ЄС із питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон пообіцяла, що до Литви в серпні надійдуть 12 мільйонів євро фінансової допомоги з Фонду з питань надання притулку, міграції та інтеграції.

Загалом на кордоні з Білоруссю у 2021 році литовські посадовці затримали понад 2 096 мігрантів – у 26 разів більше, ніж 2020.

Що відомо

  • Уряд Литви анонсував план посилення охорони кордону з Білоруссю та побудови стіни на "найбільш небезпечних ділянках" через нелегальну міграцію.
  • 2 липня Литва оголосила режим надзвичайної ситуації через білоруських мігрантів
  • Білоруський президент Олександр Лукашенко доручив прикордонникам повністю перекрити державний кордон з Україною через "ввезення зброї".
  • Майже за добу після затримання Протасевича МВС Білорусі заявило, що він перебуває у СІЗО-1 у Мінську. Там запевнили, що він "не має скарг на здоров'я". Заява стала відповіддю на повідомлення його матері про те, що Протасевич має проблеми із серцем. Також білоруський провладний Telegram-канал опублікував відео із затриманим Протасевичем.
  • В МЗС України назвали затримання білоруського журналіста Протасевича "черговою атакою на свободу слова" та закликали його звільнити. А президент Зеленський доручив підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю.
  • Міжнародна організація цивільної авіації заявила, що не закриватиме повітряний простір над Білоруссю після примусової посадки літака Ryanair та затримання Протасевича. Водночас низка авіакомпаній вже посилає свої літаки в обхід.
  • ЄС зупинив інвестиційну допомогу для Білорусі. А увечері 24 травня Рада ЄС офіційно заборонила білоруським авіакомпаніям літати в країни Європи і закликала звільнити Протасевича і Сапегу.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок