На Каннському кінофестивалі відбулася прем'єра фільму Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст"

На Каннському кінофестивалі відбулася прем'єра фільму Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст"

На Каннському кінофестивалі відбулася прем'єра фільму Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст"
. Кадр із фільму "Бабин Яр. Контекст"

Фільм українського режисера Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст" показали на Каннському фестивалі у програмі "Спеціальні покази" 11 липня.

Подивитися стрічку, присвячену масовим вбивствам євреїв в окупованому нацистами Києві у вересні 1941 року, зібралось багато людей, передала кореспондентка Суспільне Культура з Канн.

Перед початком фільму Лозниця сказав, що Канни – найкраще місце для прем'єри фільму. Що він радий, що до цього проєкту його запросив Ілля Хржановський, художній керівник Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр".

Також Лозниця сказав, що під час роботи над фільмом з‘ясувалося, що є багато людей, які негативно ставляться до цього проєкту.

На Каннському кінофестивалі відбулася прем'єра фільму Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст"
На Каннському кінофестивалі відбулася прем'єра фільму Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст". Юлія Дичук

На Каннському кінофестивалі відбулася прем'єра фільму Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст"
Лозниця перед показом сказав, що Канни - найкраще місце для прем'єри фільму. Юлія Дичук

На Каннському кінофестивалі відбулася прем'єра фільму Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст"
Сергій Лозниця сидів поряд з Іллєю Хржановським. Юлія Дичук

На Каннському кінофестивалі відбулася прем'єра фільму Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст"
Постер до фільму "Бабин Яр. Контекст".

Після презентації фільму Лозниця сказав журналістам, що фільм "допомагає зрозуміти, які були мотиви, які були технології".

Відповідаючи на питання, чи не боїться режисер критики через те, що у фільмі є кадри, як спочатку українці вітають німців, а потім – радянську армію, Лозниця сказав:

"Це критика не мене. Це не я зустрічав німців та радянську армію. Це просто необхідно знати. Можете запитати з найближчої історії, яка кількість членів комуністичної партії була в Україні. Це мільйони".

Про Сергія Лозницю

Сергій Лозниця – відомий український кінорежисер білоруського походження. Володар призів Каннського і десятків інших кінофестивалів світу за документальні та ігрові картини.

Наприклад, "Бабин Яр. Контекст" є сьомою стрічкою Лозниці, запрошеною до офіційної програми Каннського фестивалю.

Ігрові фільми Лозниці "Щастя моє" (2010), "В тумані" (2012) і "Лагідна" (2017) брали участь у головному конкурсі фестивалю. Фільму "Донбас" (2018) був присуджений приз за найкращу режисуру програми "Особливий погляд" , а документальні фільми "Майдан" (2014 року) і "Відбиття" (2014 року) були представлені в програмі "Спеціальний показ".

Про кіно

Фільм "Бабин Яр. Контекст" складається з 24 епізодів, змонтованих з архівних матеріалів. Проєкт розповідає про масові вбивства євреїв в окупованому нацистами Києві у вересні 1941 року та про наслідки цієї трагедії. Кожен епізод є закінченим сюжетом, прямо або побічно пов'язаним з трагедією Бабиного Яру.

У фільмі використані матеріали з Красногорського архіву (РДАКФ), Бундесархіву та німецьких регіональних архівів, архіву імені Пшеничного, а також з приватних зібрань.

"Деякі матеріали збереглися дуже добре, а деякі були в поганому стані. Реставрація зображень тривала кілька місяців. Нам вдалося знайти документи, з якими не були знайомі навіть фахівці-історики", – була наведена цитата Лозниці в пресрелізі до фільму.

Лозниця планує змонтувати з цих епізодів повнометражний документальний фільм, призначений для кінопрокату.

Фільм знятий за підтримки Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр"Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" започаткували у 2016. Проєкт фінансують: Віктор Пінчук, Павло Фукс, Володимир Кличко, американський бізнесмен Рональд Лаудер та російські мільярдери українського походження - Михайло Фрідман та Герман Хан. і є продовженням цикл документальних картин Сергія Лозниці, змонтованих з кінохроніки про радянську історію: "Подія" розповідає про Ленінград у дні путчу 1991 року; "Процес" – про суд у 1930 році над економістами та інженерами, яких звинуватили у змові проти Радянського Союзу; "Державні похорони" – про похорон Сталіна.

Що ще показують на Каннському фестивалі

Каннський фестиваль проходить з 6 по 17 липня. На Золоту пальмову гілку Каннського кінофестивалю у 2021 році претендують 22 стрічки. Фільмом відкриття цього року став драматичний мюзикл "Аннетт" Леоса Каракса з Маріон Котіяр і Адамом Драйвером, який також змагатиметься в основному конкурсі.

Оскільки минулого року фестиваль не проводився, цього року журі доведеться обирати найкращих серед найкращих. За останні два роки нові фільми зняли Франсуа Озон ("Все пройшло чудово"), Пол Верговен ("Бенедетта"), Жак Одіяр ("13-й округ Парижа), Вес Андерсон ("Французький вісник"). Не варто забувати і про режисерів, чиї імена поки що нічого не говорять широкому загалу. У 2019 році Золоту пальмову гілку отримав південнокорейський режисер Пон Чжун Хо, який краще за зіркових конкурентів зумів зловити нерв нашого часу.

Друга за значенням програма Каннського кінофестивалю називається "Особливий погляд". Раніше її переможцями ставали такі режисери, як Кім Кі Дук ("Весна, літо, осінь, зима... і знову весна", "Порожній будинок") та Йоргос Лантімос ("Лобстер", "Фаворитка").

Цього року за перемогу тут змагатимуться 18 фільмів, серед яких є стрічка режисера та сценариста Елі Ґраппа – "Ольга", знята за участі української кінокомпанії Pronto Film. Вона розповідає про події 7 річної давнини, які назавжди розділили життя українців на "до" та "після".

За сюжетом головна героїня, 15-річна гімнастка, розривається між тренуваннями у Швейцарії, де вона готується до чемпіонату Європи й Олімпійських ігор, та Україною, де її мати, журналістка, висвітлює події Євромайдану.

Докладно про найважливіші фільми Канн читайте у статті: Програма, журі та "Особливий погляд" на Євромайдан

На початок