Скільки угод щодо землі зареєстрували після скасування мораторію. Дані Мін'юсту

Скільки угод щодо землі зареєстрували після скасування мораторію. Дані Мін'юсту

Скільки угод щодо землі зареєстрували після скасування мораторію. Дані Мін'юсту
. pixabay

Станом на 14 годину 1 липня у реєстрі зареєстрували 33 угоди щодо землі сільськогосподарського призначення. Це перші угоди після зняття мораторію.

Як повідомив міністр юстиції Денис Малюська, для реєстрації угод із землею було розроблено нове програмне забезпечення.

"Програмне забезпечення реєстрів, які працювали до цього часу, не було придатним для забезпечення обігу ділянок і, зокрема, для дотримання обмежень, встановлених Законом щодо ринку землі. Нині ж жодних фізичних перепон для функціонування ринку землі немає, ми маємо стабільно працюючу систему ", – сказав міністр.

За його словами, "широкомасштабна" земельна реформа розпочне діяти з 2024 року. Наразі ж купувати землю можуть лише фізичні особи, і загальна площа таких ділянок не може перевищувати 100 га.

Читайте також: Збільшення пенсій, COVID-сертифікати та запуск ринку землі. Що змінилося для українців з 1 липня

Міністр зазначив, що окрім цього, буде здійснюватись і перевірка джерел походження коштів на придбання ділянки у її потенційного власника.

Також до ринку землі не будуть допущені не лише іноземці, а й окремі категорії громадян України. Серед них, зокрема, особи щодо яких було застосовано спеціальні економічні санкції у вигляді заборони на укладення правочинів щодо набуття у власність земельних ділянок.

Що відомо

  • У ніч на 31 березня 2020 року український парламент ухвалив закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення". Закон надає власникам сільськогосподарської землі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також купувати землю. До цього часу люди могли передавати землю лише в оренду.
  • Продаж землі стане можливим з 1 липня 2021 року. До 2023 року право на покупку землі буде лише у фізичних осіб. Для юридичних осіб ринок землі має запрацювати з 2024 року.
  • Верховна рада 18 травня схвалила закон №2195, який передбачає порядок продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності.
  • 24 травня президент України Володимир Зеленський публічно підписав закон, який спрощує населенню та бізнесу доступ до землі.

Читайте також

Які переваги та ризики закону про "земельну децентралізацію". Пояснює експерт

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок