Російських хакерів звинувачують в атаці на м’ясопереробну компанію

Російських хакерів звинувачують в атаці на м’ясопереробну компанію

Російських хакерів звинувачують в атаці на м’ясопереробну компанію
. AP

Одна з найбільших м’ясопереробних компаній JBS, яка базується в Америці, була змушена призупинити свою роботу через атаку хакерів з використанням програми-здирника.

Як повідомляє Associated Press, кібератака, яка призвела до порушення виробництва м’яса в усьому світі, сталася лише за кілька тижнів після аналогічного інциденту, який зупинив нафтопровід у США.

JBS, яка публічно не заявляла, що метою атаки було вимагання викупу, повідомила, що кібератака торкнулася серверів, що підтримують її операції в Північній Америці й Австралії. При цьому сервери резервного копіювання не постраждали. Також компанія повідомила, що не має даних про витік даних клієнтів, постачальників або співробітників.

Водночас Білий дім заявив, що JBS повідомила США про вимогу викупу від злочинної організації, яка, ймовірно, базується в Росії. Головна заступниця прессекретаря Білого дому Карін Жан-П'єр розповіла, що представники адміністрації президента США і Міністерство сільського господарства цього тижні кілька разів зв'язувалися з компанією для консультацій.

"Білий дім безпосередньо взаємодіє з урядом Росії з цього питання і повідомляє, що відповідальні держави не приховують злочинців-вимагачів", – заявила вона.

За даними видання, розслідуванням інциденту займається ФБР, а Агентство з кібербезпеки і безпеки інфраструктури надає JBS технічну підтримку.

Попри це бразильський підрозділ JBS SA повідомив, що досягнув "значного прогресу" в боротьбі з кібератаками та очікує, що "переважна більшість" його заводів розпочне роботу вже 2 червня.

"Наші системи знову в мережі, і ми не шкодуємо ресурсів для боротьби з цією загрозою", – сказав генеральний директор JBS USA Андре Ногейра.

JBS є другим за величиною виробником яловичини, свинини й курятини у США. Якби компанія припинила роботу хоча б на один день, США втратили б майже чверть своїх потужностей з переробки яловичини. Загалом у світі на підприємствах JBS працюють понад 150 тисяч людей.

Що відомо

  • 15 квітня президент США Джозеф Байден підписав нове розпорядження щодо санкцій проти Росії через втручання в американські вибори та кібератаки. Також американський лідер Джо Байден оголосив надзвичайну ситуацію у сфері нацбезпеки через дії Росії.
  • Після оголошення чергових санкцій США, Росія вислала зі своєї території 10 дипломатів США та вирішила внести у санкційний список вісьмох американських чиновників.
  • 13 грудня 2020 року стало відомо, що хакери, яких пов’язують із російськими спецслужбами, організували масштабну кібератаку, яка мала за мету отримати доступ до інформації урядових агентств США.
  • 18 грудня 2020 року агентство з ядерної зброї та Національне агентство з ядерної безпеки США стали об'єктами атаки хакерів, пов'язаних з Росією.
  • За наявними даними, у межах шпигунської кампанії, яка тривала протягом кількох місяців, хакери змогли зламати комп’ютерні мережі Міністерства фінансів, Національного управління з телекомунікацій і інформації та інших держустанов, а також американської компанії з кібербезпеки FireEye, яка має як державні, так і комерційні контракти.
  • Об'єднана кіберкоординаційна група США 17 грудня наказала вимикати урядові комп'ютери, на яких встановлено вразливе програмне забезпечення від компанії Solar Winds.
  • Один із найбільших нафтопроводів США Colonial Pipeline 8 травня зазнав кібератаки з використанням програм-вимагачів та припинив обслуговування на п'ять днів. Це призвело до скорочення постачання бензину по всій країні, зростанню цін та паніці.
  • 16 травня російська хакерська група DarkSide, яку ФБР звинуватило в кібератаці на Colonial Pipeline, заявила про припинення своєї діяльності через "тиск" Штатів.
  • 19 травня представники Colonial Pipeline підтвердили, що заплатили кіберугруповуванню DarkSide викуп у 4,4 мільйона доларів.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок