У "тіні" знаходяться 9 мільйонів гектарів землі — Мінагро

У "тіні" знаходяться 9 мільйонів гектарів землі — Мінагро

У "тіні" знаходяться 9 мільйонів гектарів землі — Мінагро
. https://www.5.ua/

У "тіні" наразі 9 мільйонів гектарів сільскогосподарських земель, а офіційно у володінні держави — 750 тисяч га.

Про це під час форуму "Україна 30. Земля" розповів міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, передає кореспондентка Суспільного.

"Станом на сьогодні ми маємо 33 мільйони гектарів ріллі, вибірково було передано у 18-19 роках 1,7 мільйона гектарів, 2,3 мільйона гектарів було передано у 20-21 році. І фактично на балансі залишилося 750 тисяч гектарів земель державної форми власності на акті постійного користування. Це те, що сьогодні в держави", — зазначив він.

За словами міністра, станом на 1991 рік у держави було 1,5 мільйона гектарів земельних актів постійного користування.

"30 років поневірянь, відсутності земельної реформи показали, що кожного дня, кожного місяця, користуючись всіма земельними схемами, які були виписані в законодавчому полі, ми втрачали державну землю. І ці 750 тисяч гектарів, в нас є певні успіхи з точки зору їх повернення і реєстрації. Тільки земель оборони ми повернули 260 тисяч гектарів. Ми повернули ДП “Конярство України” понад 50 тисяч гектарів землі. Складно іде процес по землях Академії наук. Ми повертаємо державі аеропорти, землі, які були в містах. Це мародерство, яке тривало 30 років, це все зводилось до одного — що було в держави визначальним, те забирали і виводили. З тих 5 мільйонів гектарів земель сільськогосподарського призначення, частина земель знаходиться під надзвичайно цінними надрами нашої держави. Землі в “тіні” - 9 мільйонів гектарів", — розповів Лещенко.

За його словами, щодо 750 тисяч гектарів землі, які наразі у користуванні держави, то розглядається два варіанти роботи з нею: подальша безоплатна приватизація або збереження на балансі держави відповідних земель та їх відповідна реалізація через земельні електронні аукціони.

Як наголосив під час форуму директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Аруп Банерджі,якщо земельна реформа буде проведена успішно, то ВВП на душу населення має піднятися.

"Це буде означати можливість інвестувати у власну землю, вирощувати різні культури, і також скористатися можливостями і в Україні, і в Європі, і в світі. Але є і небезпека, якщо ця реформа буде впроваджена неправильно. 5 тижнів залишилося до відкриття земельного ринку, а ще так багато треба зробити. Як казали мої колеги, є необхідність змінити серця і менталітет українців, які поки що не зрозуміли усі можливості , які існують. Закони 2194 — 95 є великим прогресом, але цього не достатньо , щоб маленькі фермери отримували більше, для цього потрібно прийняття ще законопроєкту 22 05, який дасть можливість фермерам отримати доступ до мільйонів доларів дешевих кредитів від Світового банку. Це реальні грантові гроші, які потраплять в руки українців", — наголосив він.

Що відомо

  • Президент Володимир Зеленський публічно підписав законопроєкт №2194 про дерегуляцію управління у сфері земельних відносин.
  • Центральна виборча комісія зареєструвала п'ять груп, які збиратимуть підписи для проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою щодо продажу землі і стратегічних об’єктів, українського газу, грального бізнесу та легалізації марихуани.

Читайте також

Два гектари землі кожному українцю: юрист розповів, чи реально їх отримати

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок