Затримання Протасевича: у Раді закликали припинити імпорт електроенергії з Білорусі

Затримання Протасевича: у Раді закликали припинити імпорт електроенергії з Білорусі

Затримання Протасевича: у Раді закликали припинити імпорт електроенергії з Білорусі
. УНІАН

Міжфракційне парламентське об'єднання "За демократичну Білорусь" 24 травня закликало українську владу припинити імпорт електроенергії з Білорусі у зв'язку із затриманням білоруського опозиціонера Романа Протасевича. Нардепи також хочуть припинити авіасполучення з Мінськом і будь-які контакти "з білоруським режимом".

Про це йдеться у відповідній заяві об'єднання, яке опублікувала на особистій сторінці у Facebook нардепка Юлія Клименко.

"...Міжфракційне об'єднання Верховної Ради України "За демократичну Білорусь" закликає... офіційно визнати білоруський режим таким, що становить загрозу міжнародній безпеці, припинити будь-які дипломатичні контакти з білоруським режимом (окрім як у питаннях біженців та політв'язнів), негайно припинити імпорт електроенергії з Білорусі", — йдеться у заяві.

Також нардепи закликали припинити будь-яке авіасполучення з Білоруссю чи над Білоруссю, а також підготувати новий пакет санкцій РНБО щодо представників білоруської влади, включаючи Олександра Лукашенка. Поруч з цим, пропонується на офіційному рівні назвати Олександра Лукашенка "самопроголошеним президентом Білорусі" і використовувати це визначення в офіційній документації.

Читайте також: Виконавчий директор Ryanair назвав вимушену посадку літака у Мінську "повітряним піратством"

"Можна констатувати, що диктатор Олександр Лукашенко, який силою утримує владу в Білорусі продовжує безпрецедентне переслідування опозиції, журналістів і репресії проти власного народу, безпосередньо загрожує міжнародній безпеці, погрозами, взявши в заручники пасажирський літак. Це можна розцінювати як акт міжнародного тероризму або повітряного піратства", — додають нардепи.

Члени парламенту також закликали представників міжнародної спільноти та усіх демократичних країн, приєднатися до цих вимог та "підтримати жорстку реакцію щодо режиму Олександра Лукашенка".

Читайте також: Протест світу та наслідки для Лукашенка. Що відомо про затримання Романа Протасевича у Мінську

"Тільки так можна змусити режим Лукашенка звільнити Романа Протасевича та інших політв'язнів", — резюмували нардепи.

Що відомо

  • 23 травня у Мінську силовики затримали Романа Протасевича, одного із засновників опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який у Білорусі визнали екстремістським. Блогер летів літаком Ryanair, який екстрено посадили у білоруській столиці начебто через повідомлення про мінування.
  • Президент Литви Гітанас Науседа звернувся до Білорусі з вимогою негайно звільнити Романа Протасевича.
  • Також вимагають від Лукашенка звільнити Протасевича у США.
  • В МЗС України назвали затримання білоруського журналіста Протасевича "черговою атакою на свободу слова" та зажадали його звільнення.
  • У Києві під будівлею МЗС українці та білоруси влаштували акцію протесту проти затримання білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича.
  • 24 травня виконавчий директор Ryanair назвав вимушену посадку літака у Мінську "повітряним піратством".
  • Також 24 травня латвійська авіакомпанія вирішила припинити польоти над Білоруссю.
  • У жовтні 2020 року Центральний районний суд Мінська визнав Telegram-канал Nexta і логотип видання екстремістськими матеріалами.
  • У середині березня 2021 року засновник опозиційного Телеграм-каналу NEXTA Степан Путило заявив, що його ресурс більше не координуватиме акції протестів у Білорусі. Натомість команда проєкту зосередиться на розслідуваннях злочинів режиму Олександра Лукашенка.
  • У березні Управління Слідчого комітету Білорусі по Мінську зажадало визнати редакцію мережі Telegram-каналів NEXTA "іноземною екстремістською організацією" та заборонити її діяльність на території країни.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок