Україна вперше відзначає День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Україна вперше відзначає День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Україна вперше відзначає День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни
. Зеленський, Twitter

Україна вперше відзначає День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Відповідний День пам'яті був запроваджений постановою №4479 Верховної ради від 2 лютого.

14 травня – це день, коли в 1948 році була проголошена незалежність Ізраїлю як єврейської держави. Через те, що в Ізраїлі широко використовують власний традиційний календар, святкування річниць цієї події (5-й день місяця іяра) в різні роки припадає на різні дати за григоріанським календарем.

Як повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак на церемонії відкриття символічної синагоги "Місце для роздумів" в Бабиному Яру в Києві, до 14 травня президент Володимир Зеленський призначив стипендії українцям, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

"Цього року 14 травня Україна вперше визначає День пам'яті українців, які рятували євреїв від Голокосту під час Другої світової війни. Ці герої, ці праведники своїм подвигом подарували надію, віру в те, що людяність, доброта — сильніші за війну, сильніші за жорстокість", — сказав Єрмак.

Він повідомив, що Україна займає четверте місце у світі (2659 осіб) за кількістю людей, яких центр "Яд Вашем"Яд Вашем — ізраїльський національний меморіал Катастрофи та Героїзму. Розміщений на західному схилі гори Герцля в Єрусалимі, на висоті 804 м над рівнем моря, поряд з Єрусалимським лісом. відзначив званням "Праведник народів світу". 13 травня Зеленський підписав указ, яким встановлюються постійна державна стипендія для праведників, для українців, які рятували євреїв від Голокосту.

"Голокост – спільна трагедія всього людства. Вперше відзначаємо День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни", — написав Зеленський у Twitter.

Він додав, що подвиг цих людей — приклад людяності та самопожертви.

Інститут національної пам’яті повідомив, що станом на 1 січня 2020 року 2 659 громадян України ушановані Державою Ізраїль звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту. Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими.

Що відомо

  • У Києві у Бабиному Яру відбулося офіційне відкриття символічної синагоги "Місце для роздумів". Церемонія була присвячена Дню пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок