Чи перейде до нової "гарячої фази" російсько-українська війна. Коментує експерт

Чи перейде до нової "гарячої фази" російсько-українська війна. Коментує експерт

Ексклюзивно
Чи перейде до нової "гарячої фази" російсько-українська війна. Коментує експерт
. Associated Press

Наприкінці березня Російська Федерація вдалася до ескалації конфлікту на сході України. Зокрема, 26 березня внаслідок обстрілу з боку російських окупантів на Донеччині загинули четверо українських військовослужбовців, ще двоє зазнали поранень. Також за повідомленнями розвідки, Росія стягнула до державного кордону України 28 батальйонних тактичних груп. Відтак 1 квітня міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що США готові підтримати Україну в разі ескалації російської агресії, а НАТО оголосило підвищений стан спостереження за ситуацією в нашій державі. Про те, який розвиток подій може очікувати нас незабаром, чи справді нині існує небезпека та чи варто у випадку повномасштабної загрози чекати допомоги від США – в ефірі Українського радіо прокоментував керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Що відбувається на кордоні України та Росії

“Якщо виходити з того, що Верховний головнокомандувач в ці дні поїхав на Близький Схід, то я роблю висновки, що не все так погано, як може здаватися. Або ж демонструється безпечність української влади щодо того, що відбувається”, – висловив свою думку Олександр Мусієнко.

Експерт зауважив, що зараз відбуваються активні маневри та переміщення російських військ поблизу державного кордону з Україною: “Я не скажу, що такого не було раніше, тому що Росія систематично вибудовує оточення довкола України через військові бази, створення нових військових містечок. Вони будують нові склади паливно-мастильних матеріалів та арсенали для зберігання боєприпасів, відновлюють військові аеродроми, перебазували штаб армії з Нижнього Новгорода до Воронежа, ближче до України. І взагалі найбільше частин з’являється саме у Воронезькій області, а Воронеж – це близько 300 км до Харкова”.

Мусієнко розповів, що за оцінками української та американської розвідок нині близько 4-5 тисяч військового контингенту, який перекидається та пересувається Ростовською областю.

"Існує ймовірність, що вони таки перейдуть на контрольовану ділянку російсько-українського кордону і підуть на посилення угруповань військ першого і другого армійського корпусу на окупованій Росією території”", – сказав Мусієнко.

Він зауважив, що з даних, які є у відкритому доступі, видно, що Росія перекидає артилерію та танки. Тобто йдеться про те, що вже й так присутнє на окупованій частині України.

"Весь процес дуже потужно висвітлюється інформаційно та робиться так, аби на українську владу та суспільство здійснювався психологічний тиск. Щодо того, наскільки це становить загрозу, то за певними напрямами на лінії фронту можуть бути проблеми. Можлива ескалація та серйозні провокації з боку ворога. Проте не думаю, що такий контингент може посилити угруповання військ, які там є, для того, щоби піти в повномасштабний напрямок тільки по цій ділянці. Я розглядаю такий можливий варіант, що це може бути відвернення уваги по окремих напрямках для того, щоб здійснювати маневри по інших", – пояснив експерт.

Читайте також: Що означають перемовини "нормандської трійки" щодо Донбасу та як діятиме Україна. Відповідає Кравчук

“Росія показує, що ми підтягуємо саме ці сили, дивіться. Це все поширюється. І в принципі до відбиття атак саме такої техніки та зброї українська армія цілком готова: є бойовий досвід, зараз проходять бойові навчання. Але це може бути відволікаючим маневром від чогось більшого, що зосереджується на кордоні на лінії Харківської, Сумської та Чернігівської областей. Там зосереджена авіація, крилаті ракети тощо”, - зазначив Мусієнко.

Експерт наголосив, що треба бути дуже пильними, оцінювати ситуацію по всій лінії кордону й відпрацьовувати різні сценарії, не зосереджуючись тільки на тому, що є зараз на окупованій території та лінії розмежування.

Яка військова ситуація в Криму

Як розповів експерт, у тимчасово окупованому Криму також відбувається збільшення кількості російських військ та техніки.

"Інформація різна, але йдеться приблизно про цифру від 30 до 40 тисяч (військових – ред.). Ситуація така, що навіть інфраструктури та військових об’єктів не вистачає, тому окремі роти військових просто розміщують у санаторіях", – розповів Мусієнко.

Проте, на його думку, сухопутна техніка, яку Росія перекинула в Крим, не складає великої загрози: “Найбільшу загрозу, на мій суб’єктивний погляд, є електричні мінідизельні човни, які обладнані крилатими ракетами типу "калібр". Там є військова авіація, вони збільшують потужно. І, звичайно, це морський компонент: серйозну загрозу становлять військові кораблі, які є в Криму".

За словами Мусієнка, Росія намагається створити "напівкільце" вздовж України на рубежах українсько-російського кордону.

"Плани щодо оточення України певною мірою реалізовуються і з боку Росії немає дій на примирення", – наголосив Мусієнко.

Чи варто чекати на допомогу від США

Експерт зазначив, що останнім часом риторика США щодо України зводиться до повідомлення про те, що в разі загострення конфлікту Україна не залишиться сама. За його словами, Росія та президент Путін своїми діями намагаються перевірити реакцію президента Байдена та його нової адміністрації, перевірити, які будуть дії США та чим вони відрізнятимуться від дій попереднього президента.

"Мені дуже хотілося б, що та підтримка, про яку зараз говорить президент Байден, виходила й у практичні цілі щодо підтримки обороноздатності та боєздатності України. Йдеться про збільшення видатків на летальне озброєння, які нам надають Сполучені Штати Америки, підтримку розвідувальними даними, підтримку в акваторії Чорного моря, що безпосередньо роблять американські кораблі та кораблі інших країн-членів НАТО, які здійснюють з українськими ВМС патрулювання", – сказав Мусієнко.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок