“Ми щепились, аби не сидіти на карантині”. Як Ізраїлю вдалось вакцинувати майже 80% населення

“Ми щепились, аби не сидіти на карантині”. Як Ізраїлю вдалось вакцинувати майже 80% населення

“Ми щепились, аби не сидіти на карантині”. Як Ізраїлю вдалось вакцинувати майже 80% населення
. Associated Press

За три с половиною місяці Ізраїль шокував світ темпами вакцинації від СOVID-19. Починаючи з 19 грудня 2020 року там вакцинували майже 80 відсотків населення препаратом Pfizer/BioNtech, а для громадян, які отримали дві дози вакцини — запровадили "зелені паспорти". Їх власники отримали право сидіти всередині ресторанів (решті дозволяється лише сидіти за столиками на вулиці - ред.), відвідувати лекції в університетах, подорожувати та оглядати туристичні пам’ятки.

Суспільне поговорило із головним редактором “9 телеканалу” в Ізраїлі Дмитром Дубовим, який розповів, як в країні проходила вакцинація від коронавірусу та яким чином ізраїльська влада мотивувала людей.

Скільки людей в Ізраїлі вже вакцинувалось?

Повністю вакциновано на другому етапі близько 78% населення країни, не дотягуємо до 80%. Першу дозу щеплення отримало 5 221 482 людини, а 2 щеплення — 4 712 000 осіб. Люди отримали перше щеплення, враховуючи той максимум, до якого можемо прийти. Це, враховуючи досить великий відсоток дітей до 16 років, які ще не вакцинуються. Можна сказати, що практично на 9/10 операція з вакцинації дорослих завершена.

“Ми щепились, аби не сидіти на карантині”. Як Ізраїлю вдалось вакцинувати майже 80% населення
Дмитро Дубов: лікарі в Ізраїлі проводили масштабну роз'яснювальну роботу. Facebook

Масове охоплення стало причиною, завдяки якій ізраїльська влада змогла відкрити економіку. Тут прищеплюються виключно вакциною Pfizer/BioNtech, військові прищеплюється Moderna, інших вакцин немає. У Палестинської автономії є російський препарат "Спутник V". Але ми вже прищеплюємо палестинських робітників Pfizer/BioNtech, ці люди приїжджають на роботу в Ізраїль і з точки зору епідеміологічної ситуації було б логічно, щоб вони теж були щеплені.

Сьогодні за великим рахунком відкрито майже все: можна говорити, що країна повністю функціонує, включаючи систему освіти, роботу торгових мереж, працюють всі сфери економіки до громадського транспорту. А спочатку вся країна була поділена згідно з "протиковідною" програмою, як світлофор на 4 кольорові епідеміологічні зони. Зелені — це там, де немає коронавірусу, жовті — ситуація по гірше, помаранчеві — ще гірше, і червоні — зовсім все погано, треба вводити обмежувальні заходи. Але на даному етапі в "червоній" зоні перебуває тільки одне бедуїнське село, з населенням близько 1000 людей неподалік від Бер-Шеви. І залишилося 5 "помаранчевих" населених пунктів, всі інші або "жовті" або "зелені".

Наше небо як і раніше закрито можна полетіти і прилетіти з великим скрипом, треба дозвіл, є квоти, не можна приїжджати іноземцям, все робиться так, щоб не потрапив новий штам COVID-19.

Як влада мотивувала людей вакцинуватись?

Звичайно була розгорнута дуже масштабна кампанія з вакцинації, з роз'яснювальної роботи, де взяли участь усі ЗМІ. Ми дійсно вакцинувалися, щоб не сидіти на карантині, ми відсвяткували Песах і вперше за рік зробили це в сімейному великому колі, рік тому робити це було не можна. Тобто насправді досить свідомо підійшли до вакцинації і більшість дорослого населення було щеплено.

“Ми щепились, аби не сидіти на карантині”. Як Ізраїлю вдалось вакцинувати майже 80% населення
Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху (в центрі) тримає "зелений паспорт" для громадян, вакцинованих проти COVID-19. Associated Press

На даному етапі введені 2 паралельні системи (паспортів вакцинації - ред.) "фіолетового" і "зеленого" стандарту. "Зелений" це значить, що людина отримала два щеплення, в неї є спеціальний (індивідуальний - ред.) QR-код з додатком. Я можу його пред'явити, щоб відвідати культурний захід, спортивний або навіть ресторани. "Фіолетовий" стандарт працює для всього населення, але список підприємств і послуг менше, ніж для власників "зеленого". Логіка пряма — якщо ти прищепився, то у тебе більше, скажімо можливостей, менше обмежень.

Що не дозволено без щеплення?

Не можна було ходити в кіно, відвідувати театри або спортивні заходи. Точки громадського харчування були відкриті тільки для тих, хто з зеленим паспортом. З іншого боку магазини, ТРЦ, щоб не обмежувати людей в правах, зобов'язані були працювати для всіх. При цьому був список підприємств і закладів сфери послуг, у яких невакцинованим треба було пред'явити негативний тест на коронавірус. Нещеплених змушували робити тест на коронавірус, щоб скористатися тією чи іншою послугою

У нас нещодавно пройшли парламентські вибори і (при владі залишився - ред.) все ще прем'єр Беньямін Нетаньягу, який стверджує, що це цілком і повністю його заслуга. Нещодавно було інтерв'ю з Генеральним директором компанії Pfizer, який говорив, що Нетаньяху нав'язливо дзвонив йому о 3 годині ранку і говорив, що треба першими поставити в Ізраїль. Це цілком можливо, але сам Нетаньяху перетворює цей фактор на політичний.

Читайте також: Четверті парламентські вибори в Ізраїлі за два роки: чи вийде країна з політичної кризи

Мова йшла про те що компанія Pfizer збирає інформацію, без розкриття особистих даних, але в цілому збирає інформацію про темпи щеплень, результати щеплень.

Як відстежуються побічні ефекти вакцини?

Були зафіксовані поодинокі випадки смерті після того, як людина отримувала другу дозу вакцини, але потім встановили, що вони ніяк не пов'язані з вакцинацією, а є наслідком фонових хвороб. Були випадки коли після першого щеплення люди встигали заразитися СOVID-19 до того моменту, як отримували другу дозу.

Переважна більшість людей, які отримали щеплення, перенесли його без будь-яких побічних явищ. Можу сказати по собі, два рази трохи боліла рука. Хтось відчував сонливість, у когось боліла голова. Лікарі постійно наголошували, що серйозних побічних явищ, які б заважали життєдіяльності людей, у вакцини немає, вона абсолютно безпечна. І тут роль зіграла потужна роз'яснювальна робота.

Як проводиться щеплення палестинського населення?

Згідно з міжнародним законодавством і мирними угодамиУгода в Осло (Декларація принципів про тимчасові заходи самоврядування) — двосторонні секретні переговори в Осло між Ізраїлем і Організацією визволення Палестини (ОВП) з метою врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту, що проходили під егідою Норвегії., які були укладені в 1993 році, Ізраїль не несе ніякої юридичної та моральної відповідальності за стан охорони здоров'я і вакцинацію палестинського населення, це прерогатива влади Палестини.

Тому будь-які звинувачення, що ми влаштовуємо геноцид палестинському народу тим, що ми його не прищеплюємо, це повний популізм. Можна критикувати Ізраїль за багато чого, але з правової точки зору, Ізраїль не порушував жодної букви закону. Ізраїль офіційно прищеплює палестинських робітників, у яких є дозволи на роботу тут.

Кожен день дуже багато приїжджає людей, вони працюють у сфері будівництва, на інших роботах. Наш інтерес полягає в тому, щоб вони отримали тут вакцину. Але відповідальності за вакцинацію на палестинських територіях згідно з міжнародним законодавством ми не несемо.

Які обмеження вводилися?

Локдаунів за весь час пандемії було три. Найжорсткіший був рік тому, коли ми святкували Песах тільки дуже вузьким колом, і не могли віддаляться від будинку на відстань понад 100 метрів, закрито було все, крім магазинів продуктів і аптек.

Другий локдаун запроваджували у вересні минулого року, там було дуже багато винятків і коли почалася вакцинація стало зрозуміло, що локдаун можна скасовувати. І сьогодні на 90% Ізраїль живе і працює у звичайному режимі. Там, де міста в "зеленій" зоні, де індекс зараження нижче одиниці, а в цілому по країні він 0,55, там життя йде своєю чергою, діти повертаються до навчання в школах, гуртків. Правда, дітей досі ділять на так звані "капсули", тобто дозволяють збиратися не в класі не по 20 дітей, а невеликими групами по 10-12. Але це один з останніх обмежувальних заходів, які у нас ще залишилися.

На початок