Закриття уранових шахт Кіровоградщини. Наслідки для працівників підприємств та громад

Закриття уранових шахт Кіровоградщини. Наслідки для працівників підприємств та громад

Закриття уранових шахт Кіровоградщини. Наслідки для працівників підприємств та громад
. Суспільне: Кропивницький

З 1 квітня уранові шахти Кіровоградської області можуть припинити свою роботу. Чому шахтарі вже звільняються та скільки недоотримають до бюджетів громад Суспільному розповіли голова незалежної профспілки гірників держпідприємства ”СхідГЗК” Дмитро Бондарєв, віцепрезидент Міжнародної Конфедерації вільних профспілок України, депутат Верховної ради Михайло Волинець та заступниця голови Первозванівської громади Олена Кузьменко.

Що відомо: причина закриття підприємств – непоновлення договору про закупівлю уранового концентрату між державною компанією "Енергоатом" та державним підприємством ”Східний гірничо-збагачувальний комбінат”.

”Люди звільняються через недофінансування підприємства”

Дмитро Бондарєв розповів, що головна причина того, що працівники звільняються – це недофінансування підприємства. Нині на Інгульській шахті працюють 970 людей: ”Не зважаючи на шкідливі умови праці, люди, які працюють на поверхні, отримують від 5 до 10 тисяч гривень. Дещо вищі зарплати у керівного персоналу”.

У Міненергетики говорять про доцільність закриття шахт

За словами Дмитра Бондарєва, і нинішній очільник Міненергетики Юрій Вітренко, і його попередники говорять про доречність закриття шахт і більшу заробітну плату за кордоном, не розібравшись в ситуації повністю: ”Велика кількість робітників від’їжджає працювати до інших країн, але повертаються, бо їх сім’ї залишаються в Україні. Повернувшись, влаштовуються до нас на шахту. Ставлення до них краще, ніж за кордоном, де необхідно працювати більше 12 годин на добу. У нас же працюють 7-8 годин, гарний соціальний пакет”.

Читайте також: "Робота важка, але я готовий перекривати дороги, якщо шахту закриють", – шахтар Олександр Сагаль.

Куди йдуть податки

Шахти підприємства розташовані у Кіровоградській області, підприємство – у Дніпропетровській. Податки сплачують до бюджетів обох областей. Смолінська шахта є основним джерелом доходу в Смоліному Кіровоградської області. Новокостянтинівська та Інгульська шахти наповнюють бюджети громад, де розташовані.

За словами Олени Кузьменко, Інгульська шахта – основне бюджетоутворююче підприємство Первозванівської громади: ”Якщо загальний обсяг надходжень нашої громади складає 76 мільйонів, то 40% з них – це надходження від Інгульської шахти. Враховуючи надходження від шахти, наша територія, яка працює на прямих міжбюджетних трансфертах з Міністерством фінансів, має реверсну дотацію, яка вилучається до держбюджету”.

2020 року громада мала 9 мільйонів 979 тисяч гривень реверсної дотації, у 2021-му – 6 мільйонів 971 тисячу – додала заступниця голови Первозванівської громади.

У Первозванівський громаді – близько 9 тисяч жителів. На її території розташовані 10 медичних закладів, 2 опорні школи, 6 філій, 5 дитячих садків – сказала Олена Кузьменко: ”Якщо закриття Інгульської шахти таки станеться, то і медики, і освітяни, й інші категорії працівників громади залишаться без заробітної плати”.

”Без допомоги держави альтернативи на місці немає взагалі”

Михайло Волинець розповів, що вніс на розгляд законопроєкт про дотацію уранових шахт.

Законопроєкт передбачає, що до кінця 2021 року виділять 2 мільярда 205 мільйонів гривень для покриття різниці в бюджеті у зв’язку зі збитковістю підприємства та шахт.

”Східний гірничо-збагачувальний комбінат” – стратегічне підприємством для нашої країни. Воно має функціонувати. Якщо не буде цього підприємства, то не буде й енергетичної незалежності України”, – додав Дмитро Бондарєв.

На початок