Як змінити прописку дитини при розлученні батьків. Пояснює Мін’юст

Як змінити прописку дитини при розлученні батьків. Пояснює Мін’юст

Як змінити прописку дитини при розлученні батьків. Пояснює Мін’юст
. Ілюстративне фото: pixabay

Міністерство юстиції розповіло, що слід робити для зміни прописки дитини у разі продажу житла чи розлучення та якщо один з батьків не може надати згоду на виписку.

Як зазначається на Facebook-сторінці міністерства, згідно зі статтею 160 Сімейного Кодексу України, місце проживання дитини, яка не досягла 10-річного віку, визначається за згодою його батьків. При цьому постановка на облік і зняття з реєстрації дитини мають здійснюватися лише за взаємною згодою обох батьків.

Якщо один із батьків не може особисто бути присутнім в центрі надання адміністративних послуг, він може надати нотаріальну згоду на виписку дитини. Її можна оформити у будь-якого нотаріуса – приватного чи державного. У разі ж, якщо така можливість відсутня, слід вдаватися до інших шляхів.

Наприклад, у разі, якщо один із батьків матиме на руках рішення суду про встановлення місця проживання з ним дитини, то тоді йому не буде потрібна така згода. Також він може звернутися до суду із позовом про надання дозволу на зняття з реєстрації і постановку за новою адресою проживання дитини без згоди іншого з батьків.

Для звернення до суду необхідно виконати наступні дії:

1. Звернутися в центр надання адмінпослуг і написати заяву про зміну реєстрації дитини.

Як зазначають у Мін’юсті, подавач заяви отримає відмову у зв'язку з відсутністю згоди другого з батьків, однак ця формальність є необхідною умовою при зверненні до суду.

2. Скласти позовну заяву, сплатити судовий збір в розмірі 908 гривень і подати заяву в суд.

Такі заяви подаються за місцем реєстрації відповідача. У випадку, якщо, наприклад, батько дитини перебуває на підконтрольній територію і став на облік як внутрішньо переміщена особа та якщо відома його адреса, слід звертатися за нею. В іншому випадку можна просто вказати будь-яку відому адресу батька.

"Якщо ж він фізично перебуває на непідконтрольній території, але сам коли-небудь до окупації був зареєстрований, скажімо, в Донецькій або Луганській області, то можна звертатися за його місцем реєстрації. Справа в тому, що у 2014 році був прийнятий закон, яким була змінена підсудність судів, які залишилися на непідконтрольній території. Тобто, слід визначити, в якому районі, якій області був зареєстрований відповідач. І дивимося за законом, який суд розглядає ці справи", – пояснили в міністерстві.

Далі суд зробить запит до адресного бюро та встановить дійсну прописку. У разі, якщо людина зареєстрована в іншій адміністративно-територіальній одиниці, суд може або повернути позовну заяву, вказавши правильний суд, куди слід звернутися, або ж перенаправити справу в інший суд.

Після того, як позивач отримає рішення суду про те, що дитина постійно проживає з ним, або про те, що суд надав дозвіл на виписку неповнолітньої дитини та її реєстрацію за новою адресою, із цим рішенням слід звернутися в центр надання адміністративних послуг для проведення власне процедури реєстрації дитини.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок