Справа Василя Стуса: суд дозволив розповсюджувати книгу без дозволу Медведчука

Справа Василя Стуса: суд дозволив розповсюджувати книгу без дозволу Медведчука

Оновлено
Справа Василя Стуса: суд дозволив розповсюджувати книгу без дозволу Медведчука
. Суспільне Рівне

Київський апеляційний суд дозволив розповсюджувати книгу "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані. Видання намагався заборонити Віктор Медведчук.

Про це із зали суду повідомляє кореспондентка Суспільного Каріна Бугайченко.

"Апеляційний суд міста Києва скасовує рішення Дарницького районного суду Києва від 19 жовтня 2020 року про заборону видання і поширення книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса", — оголосив рішення суддя.

Водночас рішення Київського апеляційного суду може бути оскаржено у Верховному суді протягом 30 днів.

Справа Василя Стуса: суд дозволив розповсюджувати книгу без дозволу Медведчука
Суспільне, Каріна Бугайченко

Представник відповідача у листі до суду від 17 березня аргументував відсутність Медведчука на засіданні зайнятістю. Сторона відповідача клопотала про перенесення засідання на інший день, проте суд клопотання відхилив та продовжив розгляд справи".

Водночас суд підтримав одну вимогу Медведчука. Як розповів адвокат Вахтанга Кіпіані В'ячеслав Якубенко, суд відніс один фрагмент до інформації, яка не відповідає дійсності.

"Це про те, що адвокат Медведчук у справі Стуса був наданим і підтримуваним держбезпекою. Ми ще не отримали письмовий і повний текст цього рішення, ми не можемо сказати з чого виходив суд коли саме залишав цей один процент не на нашу користь. Ми не готові сказати, чи будемо йти до Верховного суду чи подавати касаційну скаргу. На сьогодні це безумовно значна перемога", – сказав Якубенко.

Як повідомила маркетингова директорка видавництва "Віват" Катерина Аврамчук, наразі загальний наклад книги становить 98 780 тисяч примірників.

Що відомо про справу

Книга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла у друк у травні 2019 року. Проте у вересні того ж року народний депутат від фракції "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження.

Медведчук вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність Віктора Медведчука, який був адвокатом поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. Зокрема, у книзі Медведчука називали "шісткою комуністичної системи", та що він як адвокат був "наданий Стусу та підтримувався держбезпекою".

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука. Суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність політика.

Читайте також: "Три замовлення на секунду": у видавництві розповіли, як рішення суду популяризувало книжку Кіпіані

Після рішення суду книгу почали масово замовляти та скуповувати. За перший день харківське видавництво отримало понад 9 тисяч передзамовлень на книжку "Справа Василя Стуса". Міністерство культури рекомендувала її до прочитання та закупила партію книг для бібліотек.

Окрім цього у кількох містах України проходили акції на підтримку книги. Наприклад, у Києві провели акцію "Справа Стуса. Читання при свічках" на знак протесту проти заборони книги Вахтанга Кіпіані про переслідування поета радянською владою.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок