ДБР планує завершити розслідування авіакатастрофи Ан-26 на Харківщині у квітні

ДБР планує завершити розслідування авіакатастрофи Ан-26 на Харківщині у квітні

ДБР планує завершити розслідування авіакатастрофи Ан-26 на Харківщині у квітні
. Державне бюро розслідувань

Досудове розслідування у справі про авіакатастрофу біля Чугуєва на Харківщині, внаслідок якої загинули 26 військових, планують завершити наприкінці квітня.

Про це на засіданні Верховної Ради 3 березня повідомив в.о. директора Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов.

"Досудове розслідування вказаної трагедії перебуває на постійному контролі президента України. Його завершення плануємо на кінець квітня поточного року", — сказав Сухачов.

У ДБР ініціювали перевірку дотримання вимог щодо виготовлення та експлуатації усіх літаків, випущених на державному підприємстві "Антонов" з 1991 року.

"З метою запобігання подібних трагічних випадків нами ініційовано перевірку Державної аудиторської служби дотримання вимог чинного законодавства щодо виготовлення та експлуатації усіх літаків, які виготовлялися державним підприємством "Антоновим" з 1991 року", — сказав Сухачов.

За даними ДБР, у справі про катастрофу Ан-26 провели 135 експертиз, серед яких судово-медичні експертизи, генетико-молекулярні, фоноскопічні, експертизи відеозвукозапису, почеркознавчі, хімічні, вибухотехнічна, психологічна, комісійна військова та інші. Допитали родичів загиблих в авіакатастрофі, військовослужбовця, який вижив, та понад 70 свідків.

Що відомо

  • В авіакатастрофі військового Ан-26 25 вересня загинули 26 людей: 19 курсантів та 7 офіцерів, члени екіпажу. Вижив курсант В'ячеслав Золочевський.
  • За фактом катастрофи відкрили кримінальне провадження за фактом порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України). До з'ясування обставин катастрофи польоти на Ан-26 припинили.
  • 28 жовтня голова держкомісії з розслідування причин катастрофи Олег Уруський оприлюднив звіт за результатами роботи комісії. За його словами, першим небезпечним фактором, який спровокував катастрофу, стала відмова ПРТ-24 системи управління лівого двигуна. На технічні неполадки наклався людський фактор, виявила комісія. Крім того, встановлені серйозні системні порушення в організації польотів.
  • 22 грудня Печерський райсуд Києва взяв двох офіцерів з Чугуєва під варту, а командувачу Повітряних сил ЗСУ Сергію Дроздову обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.
  • У лютому 2021 на Харківщині відновили командирські польоти на Ан-26.
На початок