"Не можу впевнено сказати інвесторам, що в Україні справедливий суд" – інтерв'ю з послинею Британії

"Не можу впевнено сказати інвесторам, що в Україні справедливий суд" – інтерв'ю з послинею Британії

"Не можу впевнено сказати інвесторам, що в Україні справедливий суд" – інтерв'ю з послинею Британії
. Мелінда Сімонс, надзвичайний та повноважний посол Великої Британії в Україні. Фото: Суспільне

З 8 березня у Великій Британії набуде чинності дорожня карта виходу з карантинних обмежень, зумовлених невтішною статистикою захворювань на COVID-19. Чи спростить це умови в'їзду для українців, коли варто розраховувати на безвізовий режим з країнами Сполученого Королівства, як Лондон допомагає Києву отримати надлишки вакцин за програмою COVAX та як оцінює українські реформи, в ексклюзивному інтерв'ю Суспільному розповіла надзвичайна і повноважна послиня Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

Сполучене Королівство працює з ВООЗ в Україні, щоб підготувати мобільні бригади для імунізації населення. Що саме ви робите?

Ми забезпечуємо фінансування і пропонуємо наш управлінський досвід ВООЗ, яка сама розуміється на логістиці охорони здоров'я. Ця організація створила мобільні бригади й визнала, що насамперед слід імунізувати медиків. Так само, як це зробило Сполучене Королівство, коли першим розпочало вакцинацію.

Це чудова новина, що Україна змогла отримати вакцину виробництва AstraZeneсa за допомогою Crown Agents (Міжнародна компанія Crown Agents, яку постановою Кабміну визначено закупівельником COVID-вакцини для України, – ред.). Домовитися про вакцину і завезти її в країну – це перший виклик чи не для всіх країн, це неабиякий виклик для кожного уряду. І наступний виклик – це те, що навіть такі вакцини, як AstraZeneсa, мають термін придатності. В AstraZeneсa це 3 місяці, це час, поки її можна використовувати.

Читайте також: Чотири варіанти: як українці можуть записатися на вакцинацію проти COVID-19

Є питання логістики. Треба переконатися, що вакцини негайно доставлять, що спершу їх отримають люди з уразливих груп. Це завдання, з яким ви маєте впоратися дуже-дуже швидко.

Які функції виконує Crown Agents в Україні?

Crown Agents надають консультації з питань управління. Вони спеціалізуються на закупівлях, лікуванні та методах лікування. Договори з ними раніше уклав український уряд, Міністерство охорони здоров'я. Я провела кілька розмов із паном Степановим (Максим Степанов – міністр охорони здоров'я – ред.), перш ніж Crown Agents змогли зробити це швидко, прозоро і за вигідною ціною.

Вони розуміють, яка процедура укладання контрактів з Міністерством охорони здоров’я, як вести переговори про закупівлю вакцин і знаходити додаткового партнера, щоб переконатися, що все працює. Crown Agents добре з цим справляються. І саме їхні зусилля допомогли забезпечити цю першу партію – півмільйона доз вакцини.

Чому Україна отримала індійський варіант вакцини AstraZeneсa Covishield? Яка різниця між цими двома вакцинами?

Це не варіант, це —AstraZeneсa, та ж сама вакцина, але з іншою назвою. Україна має контракт на закупівлю вакцини AstraZeneсa з Південної Азії, оскільки там вона зараз доступна. Звідки ваш ланцюжок постачань, залежить тільки від того, хто зараз має доступні вакцини. У цьому випадку був Інститут сироватки крові в Південній Азії, і він просто має ліцензію на виробництво цього препарату під іншою назвою для Південної Азії. Немає різниці між так званим Covishield та AstraZeneсa. Це одна й та сама вакцина.

Вакцина Covishield
Волинська ОДА

Які умови в'їзду в Сполучене Королівство для українців? Чи треба робити ПЛР-тести, відбувати 2 тижні на самоізоляції?

Сполучене Королівство запровадило для подорожей одні з найсуворіших обмежень у світі. І це частково через статистику захворюваності (Британія у лідерах за кількістю хворих – з початку епідемії зафіксовано понад 4 млн випадків зараження, понад 122 тисячі людей померло, – ред.).У Сполученому Королівстві ми пережили це дуже важко, було три хвилі СOVID-19. Я бачила, як багато людей хворіє. Зараз ми, маючи всі дані, чітко усвідомлюємо, що Сполучене Королівство є однією з країн з найбільшою кількістю смертельних випадків, з найбільшою кількістю заражень.

Інші країни також обмірковують свої обмеження. І, певна річ, ми робимо це разом, нам усім треба захистити людей. Тому приїхати нині в Сполучене Королівство досить складно. І так буде, доки не набуде чинності наша дорожня карта виходу з обмежень, – найпевніше, до 8 березня. Але й зараз є рейси зі Сполученого Королівства в Україну й назад, їх пропонують кілька авіакомпаній.

Читайте також: Збільшені штрафи та тюрма: Британія посилила правила в'їзду через нові штами COVID-19

Якщо ви прямуєте з України в Сполучене Королівство, ви маєте заповнити Health Passenger Locator (спеціальна форма, в яку слід внести контактні дані та інформацію про поїздку. Заповнити форму зобов'язані всі пасажири, зокрема самі британці і ті, хто планує здійснити транзитний візит за транзитною візою – ред.). Це потрібно, щоб можна було відстежити контактних осіб: якщо ви отримаєте позитивний результат тесту на COVID-19, уряд зможе легко зв'язатися з ними. І, перш ніж виїхати зі своєї країни, вам також треба здати ПЛР-тест.

Коронавірус, Велика Британія
Люди йдуть до Центру тестування на COVID-19 в аеропорту Хітроу, Лондон. Associated Press

Потім вам доведеться пройти 10-денний карантин і зробити вже два тести: на другий день карантину і на восьмий. Безумовно, це обмежує, обтяжує, коштує часу, зусиль і грошей. Але це все робиться задля того, щоб переконатися, що кожен, хто в’їжджає в країну, зможе краще захищати себе та інших людей.

Сполучене Королівство має отримати 200 мільйонів вакцин, це більше, ніж потрібно для країни. Що ви будете робити з надлишком?

Те, що зробило Сполучене Королівство, зробили й інші країни. Ми розподілили контракти закупівель навколо ефективних поставок вакцини і між тими, що зможуть завершити випробування. Отже, ми розмістили попередні замовлення на Moderna, Pfizer та AstraZeneca, тому що це британська та шведська компанія, і ми маємо виробничі потужності у Сполученому Королівстві.

У нас немає зараз холодильника, який має 200 мільйонів вакцин, це все процес. І на той час, коли Сполучене Королівство робило попередні замовлення, ми ще не мали достатньо даних про обсяги виробництва.

Чи потрапить Україна до списку країн, серед яких будуть розподілятися надлишки вакцин?

Прем'єр-міністр (Боріс Джонсон – ред.) завжди казав, що найкращий спосіб розподілу вакцин — це COVAXCOVAX — це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їхню доставку до країн із низьким та середнім доходом. Роботу COVAX координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI), а ЮНІСЕФ взаємодіє з виробниками та партнерами щодо закупівель вакцин COVID-19, а також щодо їхнього перевезення, логістики та зберігання. COVAX доставляє у країни тільки ті вакцини, які ВООЗ включила в реєстр засобів для використання в надзвичайних ситуаціях.. Це зробила й Україна, яка отримає через COVAX у першій половині цього року приблизно 20 мільйонів вакцин, що справді є гарною новиною. Вакцини надходитимуть лише тоді, коли COVAX отримає гроші, в першу чергу від країн, які вклали в це бюджет, і ми були однією з перших країн, які вклали в це гроші. Ми вклали майже 500 мільйонів фунтів стерлінгів, а потім залучили додаткові кошти на суму близько мільярда доларів.

Ми зробили це, тому що люди подорожують по всьому світу. Тож якщо ви вирішите дати вакцину одній країні, але не дати іншій, ви все ще матимете проблему. Ви повинні надати рівні можливості для вакцинації.

Посолка Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс / Суспільне
Послиня Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс / Суспільне. Суспільне

Торік наші країни підписали Угоду про політичну співпрацю, вільну торгівлю та стратегічне партнерство. Чим Україна цікава для Сполученого Королівства?

Після того, як ми вирішили вийти з Євросоюзу, від нас вимагали укласти двосторонні торговельні договори з усіма державами, зокрема й з Україною. Тому нам треба було узгодити фінансові умови, на яких ми будемо працювати.

Угода — це великий документ, 500 сторінок, і я сумніваюся, що дуже багато людей прочитали все. Це не просто торговельна угода, яка визначає сфери торгівлі: там ми розлого пояснюємо, в які саме сфери хочемо інвестувати (ідеться й про імпорт, і про експорт). В цій угоді мовиться про спільні цінності та спільну присутність на міжнародній арені, спільне обстоювання прав людини та спільне вирішення питань глобальної політики.

Як Сполучене Королівство допомагатиме Україні подолати російську агресію?

Кількома способами. Вам відомо про військову кооперацію. Це – справді важлива річ. Частина тієї угоди, яку ми уклали торік у жовтні, стосувалася диверсифікації цієї підтримки. На першому етапі ми працювали безпосередньо з українськими військовими, допомагали навчати їх. І так триває досі. Але тепер ми також повертаємося до морських навчань, надаємо спеціалізовану підтримку для боротьби з гібридною діяльністю та російською агресією через засоби масової інформації.

Ми прагнули дізнатися, як російська агресія проявляє свою сутність, бо й самі в Сполученому Королівстві пережили її прояви. Не такі, як в Україні, але все-таки розуміємо, як Росія може дезінформувати, вторгатися на чужі території. Тож працюємо, усвідомлюючи, наскільки важливо не лише підтримувати військо, а й забезпечувати публічну комунікацію, яка не підриває державу.

Посолка Великої Британії Мелінда Сіммонс / Суспільне
Послиня Великої Британії Мелінда Сіммонс / Суспільне. Мелінда Сімонс, надзвичайний та повноважний посол Великої Британії в Україні. Фото: Суспільне

Щодо торговельних відносин між нашими країнами. Коли ми зможемо мати зону вільної торгівлі?

Для бізнесу відповідь насправді така: не так багато змін стосується галузей торгівлі. Новації стосуються секторів, які ми хочемо розширювати. Нових секторів, у яких ми бачимо реальні можливості. З української сторони їх багато, однак є два, які, на мою думку, мають можливості для зростання. Перша – це ІТ-послуги. В України є потенціал стати регіональним центром у Східній Європі: бачу, що компанії переносять деяку свою діяльність в Україну та створюють невеликі центри. Все це допомагає створити потенційно реальну пропозицію, більшу та амбітнішу, щодо експорту ІТ-послуг, і це справжнє зростання у Сполученому Королівстві.

Інший напрямок – Україна має величезну сільськогосподарську історію і справді фантастичні результати у цьому. Це велика кількість реального досвіду у вирощуванні та експорті дійсно широкого асортименту продукції. Одна зі сфер, яка, на мою думку, особливо цікава Сполученому Королівству, – це органічна продукція. Вона справді важлива, це, мабуть, вартує близько 4 мільярдів фунтів стерлінгів на рік, тож це дійсно велика зона зростання.

Загалом у нас є близько 20 реформ, зокрема, децентралізація і реформа охорони здоров’я. Звичайно, європейців найбільше цікавить судова реформа, яка, на жаль, досить повільна.

Судова реформа – одна з найскладніших реформ для будь-якої країни. Це сфера вимагає років роботи. Питання України полягає в тому, що протягом багатьох років уряди, що змінюються один за одним, мають умовні зобов'язання щодо судової реформи.

Судова реформа має бути комплексною. Ви не можете просто вибрати її. Ви не можете просто вирішити звернутися до Вищої Ради правосуддя, якщо ви не хочете іти, наприклад, до місцевого суду. Все має бути зроблено для того, щоб ви змогли отримати надійну та послідовну правову систему. І для мене справа Стерненка (Сергія Стерненка, екслідера одеського "Правого сектору". Після його ув'язнення, в Києві та інших містах відбулись акції протесту, зокрема, учасники акцій вимагали реформи судової системи, – ред.) просто демонструє, що ця реформа все ще потрібна і коли ви втілите її, тоді зможете мати судову систему, якій можна довіряти.

Ви вітали санкції щодо телеканалів 112, NewsOne та ZIK. Ви можете пояснити таку позицію?

Ми говорили раніше про цю інформацію, ми говорили про російську агресію. Я мала змогу побувати на Сході країни кілька разів. І останній раз був надзвичайно вражена, як місцеві жителі, які живуть там, і військові говорять про те, наскільки кричущою, наскільки загрозливою є постійна трансляція фальшивих розповідей у цьому регіоні.

Для мене є різниця між трансляцією повідомлень, з якими ви, можливо, не погоджуєтесь, які можуть бути по іншу сторону політичного спектру, і безупинними повідомленнями, які призводять до насильства, до продовження війни, до спотворених поглядів на реальність. Такі речі я вважаю зброєю. І ви знаєте, це зброя, метою якої є напад на країну, тож я думаю, що цілком законно вжити заходів для припинення цього.

На вашу думку, які кроки повинна зробити наша країна, щоб отримати безвізовий режим зі Сполученим Королівством?

Brexit на цей процес не впливає. Навіть коли Сполучене Королівство було частиною ЄС, українцям потрібна було віза, якщо вони хочуть їхати до Сполученого Королівства.

У жовтні (2020 року – ред.) відбулися перемовини нашого міністра внутрішніх справ, Пріті Пател з міністром Аваковим, то була дуже хороша розмова. І єдина річ, яка зупинила темпи перемовин – це коронавірус. Вони узгодили подорожі між країнами, щоб міграційний сервіс приїхав і побачив в Україні, як видаються паспорти, патрулюються кордони, як відрізняють людей з підробними паспортами і проводять щодо них розслідування. Проте через обмеження на подорожі цього не відбулося.

Я вважаю, що перемовини потрібно продовжувати. Але в короткостроковій перспективі мова піде більше про те, як ми переконаємось, що наш Візовий центр видає візи вчасно. Люди насправді чітко розуміють, що потрібно їхнім програмам і тому відсоток успішних заявок на візу залишається високим. За останній рік це 95%, це дуже добре.

На початок