НАБУ пояснило причину закриття справи Порошенка про розкрадання ста мільярдів

НАБУ пояснило причину закриття справи Порошенка про розкрадання ста мільярдів

НАБУ пояснило причину закриття справи Порошенка про розкрадання ста мільярдів
. УНІАН

Національне антикорупційне бюро підтвердило закриття одного з кримінальних проваджень через відсутність порушень, фігурантом якого був п’ятий президент Петро Порошенко. Йдеться про справу про виведення з України 100 мільярдів доларів тодішнім прем'єр-міністром Джозефом Байденом та президентом Бараком Обамою.

Як зазначили детективи у відповіді "Радіо Свобода", досудове розслідування стосувалося двох статей Кримінального кодексу: про привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем та про відмивання доходів.

НАБУ зазначає, що справу відкрили за заявою групи народних депутатів та на підставі ухвали Вищого антикорупційного суду. Згідно з відповіддю детективів, підставою для закриття провадження стали проведені слідчі дії та їхні результати, а також інші докази та дані.

"За результатами здійснення досудового розслідування встановлено відсутність події кримінальних правопорушень, передбачених частиною 3 статті 209Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, частиною 5 статті 191Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, у зв’язку із чим 25 січня 2021 ухвалено рішення про закриття кримінального провадження на підставі пункту 1 частини 1 статті 284 Кримінального процесуального кодексу через відсутність події кримінальних правопорушень", – пояснили у Бюро.

У НАБУ також уточнили, що за цим провадженням Порошенку не повідомляли про підозру.

Що за справа

Кримінальне провадження було зареєстроване 17 грудня 2019 року за заявою групи народних депутатів від "Опозиційної платформи – За життя" на чолі з Ренатом Кузьміним, які стверджували про можливе, на їхню думку, пограбування України на 100 мільярдів доларів Петром Порошенком, колишнім президентом США Бараком Обамою і тодішнім прем'єр-міністром Джозефом Байденом.

Адвокат Порошенка зазначив, що підставою для заяви, стала інформація російських ЗМІ та блогерів із посиланням на нібито твердження особистого адвоката Дональда Трампа Рудольфа Джуліані про розкрадання 100 мільярдів доларів.

9 лютого 2021 року адвокати Порошенка повідомили, що НАБУ закрило справу проти нього і додали, що метою заяви була спроба завдати шкоди відносинам України зі США, а також – на той момент кандидату в президенти цієї країни від Демократичної партії Джозефу Байдену.

Що відомо

  • Державне бюро розслідувань закрило справу про можливе ухиляння від сплати податків експрезидентом Петром Порошенком під час продажу заводу "Кузня на Рибальському".
  • Також Порошенко фігурує у справах про зловживання службовим становищем і втручання в діяльність суддів шляхом їх несвоєчасного призначення на посаду; про неправомірний вплив на проведення конкурсу з добору кандидатів для призначення членів Вищої ради правосуддя в березні-травні 2019 року; втручання в діяльність суддів Окружного адмінсуду Києва щодо рішення про скасування націоналізації "ПриватБанку".
  • Адвокати колишнього президента Петра Порошенка стверджують, що правоохоронні органи відкрили проти їх підзахисного в цілому 58 кримінальних справ.
На початок