Вакцина не інфікує: нюанси щеплення проти COVID-19 розповіли в Рівненській ОДА

Вакцина не інфікує: нюанси щеплення проти COVID-19 розповіли в Рівненській ОДА

Вакцина не інфікує: нюанси щеплення проти COVID-19 розповіли в Рівненській ОДА
. Суспільне

Інфікуватися коронавірусом під час щепленням від цієї хвороби неможливо. Про це заявила заступниця начальника обласного управління охорони здоров'я Олена Гандзюк. Алергічна реакція на вакцинацію – рідкість, а вакцинуватись від інших хвороб можна через 28 днів після щеплення від коронавірусу.

Досі немає надійних даних, скільки часу триває імунітет від коронавірусу після хвороби, – розповіла Олена Гандзюк на брифінгу РОДА. Посадовиця зазначила, що оскільки вакцина – в дефіциті, то система щеплень розрахована в першу чергу на людей, які ще не хворіли на коронавірус.

"Якщо в анамнезі ковід, якому більш як шість місяців – в цілому можна вакцинуватися. Консультація сімейного лікаря, потреба в щеплені, чим ви займаєтеся – вам щеплення показано. Раніше шести місяців від перенесеного ковіду не рекомендується щеплюватись", – розповіла Олена Гандзюк.

Також вона додала, що робити щеплення не боляче, а негативні наслідки від вакцинації хоч і є, проте дуже рідкісні. Для прикладу вона навела статистичні дані США – там зареєстрували 20 випадків алергічних реакцій на мільйон 900 тисяч щеплених осіб.

"Щеплення генетично людину не змінить. Вакцина не може взаємодіяти чи впливати на наше ДНК будь-яким чином, вона цього не робить. Не змінює ДНК наше, не "чіпує" нас вакцина. Випадків смерті, де причина – вакцинація, немає", – зазначила посадовиця.

Також вона уточнила: наразі немає досліджень, які б підтвердили можливість інфікуватися COVID-19 внаслідок вакцинування.

Зокрема, Олена Гандзюк наголосила: вакцинуватися від коронавірусу після щеплення від грипу можна через 14 днів. Робити вакцинацію від інших хвороб можна через 28 днів після щеплення від коронавірусу.

Що відомо

  • Вакцинацію населення України від COVID-19 здійснюватимуть 572 мобільні бригади. До середини лютого МОЗ обіцяє укласти договори з постачальниками вакцин. Заступник міністра охорони здоров'я з цифрової трансформації Ярослав Кучер пояснив, як саме та якими способами буде відбуватися запис на вакцинацію.
  • Президент Володимир Зеленський підписав закон, який спрощує процедуру реєстрації та використання вакцин від COVID-19 в Україні.
  • Міністерство охорони здоров'я України планує створити вебпортал, на якому можна буде отримати інформацію про вакцинацію проти COVID-19 та записатися на щеплення.
  • Міністерство охорони здоров'я України уклало договір із китайською компанією Sinovac Biotech на постачання майже двох мільйонів доз вакцини CoronaVac від COVID-19, яка лише завершує остаточні випробування у Бразилії й ще не схвалена Європейським Союзом.

Читайте також

  • В Рівненському обласному управлінні розповіли як готуються до початку вакцинації.
  • Суспільне дізналося які вакцини колотимуть людям від коронавірусу та що від них очікувати.
На початок