Скільки цивільних стали жертвами війни на Донбасі за 2020 рік. Дані ОБСЄ

Скільки цивільних стали жертвами війни на Донбасі за 2020 рік. Дані ОБСЄ

Ексклюзивно
Скільки цивільних стали жертвами війни на Донбасі за 2020 рік. Дані ОБСЄ
. Донбас. Фото: УНІАН

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні у 2020 році зафіксувала близько 135 тисяч порушень режиму припинення вогню на Донбасі. У 2019 році таких порушень було майже 300 тисяч. Крім цього, було підтверджено 24 загиблих серед цивільного населення.

Як повідомили у Місії на запит Суспільного, торік більшість порушень режиму припинення вогню (приблизно 130 000) сталися в період із 1 січня по 26 липня — до набуття чинності 27 липня домовленості про додаткові заходи з посилення режиму припинення вогню, досягнутої учасниками Тристоронньої контактної групи 22 липня 2020 року.

Також у 2020 році Місія підтвердила інформацію про 131 жертву серед цивільного населення: 24 загиблих і 107 поранених. 40 осіб із цих жертв (8 загиблих і 32 поранені) були зафіксовані після того, як додаткові заходи з посилення режиму припинення вогню набули чинності 27 липня 2020 року. З них 37 (8 загиблих і 29 поранених), після введення в дію липневих заходів, стали жертвами мін, боєприпасів, що не вибухнули, або інших вибухонебезпечних предметів.

Водночас речник генерального штабу ЗСУ Богдан Сеник в коментарі Суспільному нагадав про торішні втрати України серед військових.

"На жаль, за минулий рік ми втратили 50 наших захисників. І понад 300 зазнали поранень. Ми неодноразово повідомляли ці дані", - сказав він.

Що відомо

  • 22 липня відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції, на якому учасники домовились про припинення вогню на Донбасі. Воно набирає чинності з 00.00 годин 27 липня 2020 року.
  • В ОБСЄ пояснили, що передбачає посилення режиму припинення вогню на лінії зіткнення.
  • Станом на вечір 30 серпня Спеціальна моніторингова місія зафіксувала 829 порушень режиму "тиші" від початку нового всеосяжного перемир'я.
  • Штаб ООС повідомив, що збройні сили України готові "дати належну відсіч" противнику у разі порушення домовленостей, для чого в командуванні об’єднаних сил створені відповідні додаткові резерви.
  • Президент Володимир Зеленський вважає, що збільшення кількості обстрілів українських військових бойовиками ОРДЛО пов’язане зі спробами тиску на Україну на перемовинах Тристоронньої контактної групи.

Читайте також

"Росія відчула, що не зможе робити те, що хоче". Кравчук назвав причини загострення на Донбасі

Замороження конфлікту. Рік після "нормандських" переговорів не наблизив кінець війни на Донбасі

На початок