Справи Майдану: суд допитав ексголову СБУ Наливайченка

Справи Майдану: суд допитав ексголову СБУ Наливайченка

Справи Майдану: суд допитав ексголову СБУ Наливайченка
. Фото: Ангеліна Карякіна, Суспільне

10 лютого Святошинський районний суд, який розглядає справу розстрілів на Майдані Незалежності у лютому 2014 року, допитав колишнього голову СБУ Валентина Наливайченка.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного Ангеліна Карякіна.

Валентин Наливайченко був викликаний до суду на вимогу захисників колишніх беркутівців, яких звинувачують у вбивствах активістів Революції Гідності. Наливайченко свідчив про події, в яких безпосередньо брав участь, як народний депутат, а також про факти, які стали йому відомими вже на посаді голови СБУ. Зокрема, про пожежу у Будинку профспілок, обставини відмови уряду підписувати Угоду про асоціацію з ЄС, події 20-го лютого та ухвалення закону про недопущення переслідування учасників протестів (так званий закон “про амністію" - ред.).

За словами Наливайченка, СБУ під його керівництвом передавало Генеральній прокуратурі інформацію щодо розташування снайперських груп на дахах будинків в урядовому кварталі, зокрема, на даху готелю “Україна”.

“Це були відомості похвилинно — коли висувалися, де перебували, рації, зброя, де отримували її. Я навіть можу сказати, що її отримували на подвір’ї СБУ”, – заявив Наливайченко

Головуючий суддя Сергій Дячук зазначив, що таких документів суд не отримував.

Наливайченко також розповів про події, які, на його думку, можуть свідчити про знищення документів СБУ після подій на Майдані Незалежності:

“Зранку 25 лютого (2014-го року) на подвір'ї СБУ я бачив величезне згарище, де були залишки того, що, як я розумію, знищувалося вже не один день - це і паперові документи, і плівки”, – розповів ексголова СБУ.

За словами захисту, у суді планують заслухати ще свідків: Андрія Портнова, Геннадія Москаля, Віталія Кличка, якого на процес викликали вже кілька разів, але він не з’являвся. Наступне судове засідання у справі відбудеться 3-го березня.

Що відомо

  • Наприкінці 2013 та на початку 2014 років Україну охопили масові протести, які отримали назву Революція гідності. Вони призвели до зміни влади та втечі за кордон тодішнього президента Віктора Януковича і його соратників. Кульмінацією подій стало масове протистояння на Майдані у Києві 18-20 лютого 2014 р., внаслідок якого було вбито 107 протестувальників та 13 міліціонерів.
  • ГПУ оголосила підозри щодо причетності до вбивств на Майдані 66 особам, 46 з яких перебувають у розшуку. Здебільшого звинувачення у розстрілах висунуто співробітникам розформованого нині спецпідрозділу МВС "Беркут".
  • Окрім того, підозри в організації злочинів висунуто Віктору Януковичу, його старшому сину Олександру, експрем'єру Миколі Азарову, ексголові МВС Віталію Захарченку, ексгенпрокурору Віктору Пшонці та його синові Артему та інших. Більшість з них нині переховується в Росії.
  • Сукупно у всіх містах України розслідується понад 4,7 тис. злочинів проти учасників Революції Гідності.
  • Печерський районний суд задовольнив клопотання слідчого ДБР про здійснення заочного розслідування стосовно колишнього заступника міністра внутрішніх справ України Віктора Ратушняка, який наразі переховується від правоохоронців.
  • Європейський суд з прав людини 21 січня виніс рішення стосовно кількох справ щодо подій Революції гідності та визнав порушення прав та насильство щодо учасників протестів.

На початок