В Ізраїлі на похорон зібралися тисячі людей. Поліція заявила, що нічого не змогла вдіяти

В Ізраїлі на похорон зібралися тисячі людей. Поліція заявила, що нічого не змогла вдіяти

В Ізраїлі на похорон зібралися тисячі людей. Поліція заявила, що нічого не змогла вдіяти
. haarets.co.il

В Ізраїлі всупереч карантинним обмеженням на похорон рабина зібралися 10 тисяч людей. Місцева поліція повідомила, що не стала втручатись, щоб уникнути кровопролиття.

Як повідомляє The Times of Israel, тисячі людей прийшли на похорон відомого в Єрусалимі рабина Мешулама Довіда Соловейчика, який помер від COVID-19 вранці 31 січня у віці 99 років.

При цьому джерела в поліції повідомили місцевим ЗМІ, що масовий похорон було неможливо розігнати, оскільки будь-яка спроба втрутитись могла призвести до кровопролиття.

"Немає сумнівів у тому, що це було масове порушення, і щоб його зупинити, потрібні були б тисячі поліцейських. У період між оголошенням похорону і їхнім початком не було варіантів для вжиття заходів", – повідомило виданню джерело в поліції.

Окрім того, на похороні були присутні маленькі діти, що не дозволило поліцейським застосовувати для розгону натовпу коней і водомети. При цьому старший офіцер поліції Єрусалима Офер Шумер повідомив, що правоохоронці зупинили близько 60 автобусів, які прямували на похорон, розвернули їх назад та виписали близько 100 штрафів.

Того ж дня в Ізраїлі поховали ще одного ультраортодоксального рабина Іцхака Шайнера, який також став жертвою COVID-19.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, Шайнер не вітав великі зібрання та закликав своїх послідовників дотримуватись карантинних обмежень.

Водночас анонімний високопосадовець у поліції заявив місцевому телеканалу, що правоохоронці могли розігнати зібрання, проте ціна таких дій виявилася б зависокою.

"Якби поліція силою розігнала похорон, в тому числі із застосуванням сльозогінного газу, водометів і кийків, це закінчилося б сотнями поранених серед учасників процесії і поліції", – сказав він.

Що відомо

  • Ізраїль продовжив дію локдауну та збільшив штрафи за його порушення.
  • Ізраїль із 27 грудня 2020 року ввів двотижневий локдаун через поширення коронавірусу.
  • Згодом уряд Ізраїлю вирішив послабити умови проходження карантину для тих, хто прибуває до країни.
  • 19 січня уряд Ізраїлю продовжив локдаун до кінця січня та змінив правила в'їзду.
  • Ізраїль до квітня 2021 року планує вакцинувати майже все населення.
  • Ізраїль закрив аеропорт Бен-Гуріон до кінця локдауну.
На початок