У Посольстві України не підтвердили відкриття пункту пропуску "Рафах" на кордоні Сектора Гази з Єгиптом

У Посольстві України не підтвердили відкриття пункту пропуску "Рафах" на кордоні Сектора Гази з Єгиптом

У Посольстві України не підтвердили відкриття пункту пропуску "Рафах" на кордоні Сектора Гази з Єгиптом
Місто Рафах на півдні Сектору Гази на кордоні з Єгиптом, 12 жовтня 2023 року. Фото: AP Photo/Hatem Ali

Дипломат Посольства України в Єгипті Владислав Рудик не підтвердив інформацію про відкриття КПП "Рафах" на кордоні Сектора Гази з Єгиптом.

Про це він повідомив у коментарі Суспільному.

"ПУ в Єгипті уважно відстежує розвиток ситуації на предмет виникнення можливості для проведення евакуації, але при прийнятті рішень керується інформацією, що надходить від Координаційного штабу, створеного при МЗС Єгипту, з яким Посольство встановило постійний зв'язок. Станом на 13:30 дані про відкриття "Рафаху" Штаб наразі не підтверджує", — зазначив Рудик.

Як пише CNN із посиланням на високопосадовця Державного департаменту, США разом з Ізраїлем і Єгиптом працювали над тим, щоб КПП "Рафах" був відкритий 14 жовтня з 12:00 до 17:00 години для іноземних громадян.

Однак, підкреслюють журналісти, незрозуміло, чи бойовики руху ХАМАС дозволяють комусь дістатися пункту пропуску.

Пункти пропуску в Секторі Гази
Пункти пропуску в Секторі Гази. Графіка: Суспільне

Що відомо про вторгнення ХАМАС в Ізраїль

Вранці 7 жовтня бойовики руху ХАМАС вдерлися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь Ізраїль розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію.

Світові лідери засудили атаку ХАМАС на Ізраїль, зокрема свою солідарність із народом Ізраїлю висловили в Європейському союзі та Україні.

Уряд Ізраїлю 8 жовтня підтримав запровадження воєнного стану в країні.

9 жовтня Ізраїль заявив про відновлення контролю над усіма прикордонними містами та згодом анонсував "повну облогу" Сектора Гази.

Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу 11 жовтня погодився сформувати уряд національної єдності з членами опозиції, включаючи колишніх генералів, щоб керувати країною через кабінет міністрів воєнного часу.

Того ж дня у Секторі Гази припинилося постачання електроенергії. Це сталося після того, як на єдиній електростанції закінчилося паливо. 12 жовтня міністр енергетики Ізраїлю Ісраель Кац заявив, що Сектор Гази залишатиметься без світла, води та палива, поки не будуть звільнені заручники з Ізраїлю.

На початок