В Україні запрацювали два блоки на АЕС, дефіцит електрогенерації знизиться — Галущенко

В Україні запрацювали два блоки на АЕС, дефіцит електрогенерації знизиться — Галущенко

Ексклюзивно
В Україні запрацювали два блоки на АЕС, дефіцит електрогенерації знизиться — Галущенко
. Герман Галущенко. Фото: energoatom.com

Україна повернула в роботу два енергоблоки на одній з атомних електростанцій, що дозволить зменшити дефіцит генерації електроенергії.

Про це 11 лютого в ефірі телемарафону на Суспільному повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Вони (енергоблоки — ред.) дуже суттєво зменшать дефіцит в самій енергосистемі з точки зору генерації. Це є дуже важливим рішенням, важливою подією сьогодні. Я впевнений, що скорочення дефіциту відчують, перш за все, наші громадяни", — наголосив урядовець.

За його словами, дефіцит генерації, поруч із проблемами в передачі електроенергії, є основними двома причинами з точки зору обмеження подачі електрики для споживання.

"Дійсно, вчора була чергова масована атака, яка завдала ударів як по генерації, так і по можливості передачі. На сьогодні, за рахунок запуску відповідних блоків, ми суттєво зменшуємо дефіцит в системі. Відповідно, це вплине на тривалість відключень", — пояснив Галущенко.

Міністр зазначив, що 10 лютого минуло рівно 4 місяці від початку щоденних атак по енергосистемі України.

"Пішов уже 5-ий місяць. Вчорашня атака була однією з наймасованіших. Сумарно понад сто ракет, якщо рахувати С-300, які вони теж використовували, плюс дві масовані атаки дронами у ніч з четверга на пʼятницю. Були влучання в обʼєкти гідро- і теплової генерації", — розповів він.

Окрім того, зафіксовані влучання й в обʼєкти передачі електроенергії.

"Це варварство, яке відбувається в постійному режимі від рашистів. І, безумовно, воно впливає на можливість генерувати та передавати електроенергію. Але наша відповідь на це варварство — сьогоднішня подія. Ми збільшуємо обсяги генерації в системі", — наголосив Герман Галущенко.

За словами посадовця, міністерство працює над можливістю нарощувати потужність виробництва електроенергії.

"Є декілька треків. Перше – це ремонти того, що пошкоджено. Далі дивимось на можливість використовувати те устаткування, яке було законсервоване. Наступне, безумовно — децентралізація енергосистеми. Це ціла низка різнопланових рішень, які вже активно реалізуються", — пояснив він.

Зокрема, Міненерго планує диверсифікувати можливість виробляти електроенергію на газотурбінному устаткуванні.

"Цей процес вже відбувається. Важлива річ — імпорт електроенергії, можливість його збільшити до максимальних обсягів", — зауважив Галущенко.

Міністр зазначив, що сподівається на технічне збільшення імпорту електроенергії з ЄС до України до 2 гігават.

Що відомо про ракетну атаку РФ 10 лютого

Уранці 10 лютого росіяни здійснили масовану атаку по території України. У Києві уламки ракети пошкодили авто та дах приватного будинку, у Хмельницькому виникли перебої з електроенергією після вибуху, у Запоріжжі зафіксували два прильоти, у Харкові восьмеро людей отримали поранення.

Війська РФ здійснили пуски крилатих ракет із стратегічних бомбардувальників Ту-95мс, підтверджують в Міноборони України. Під час атаки дві російські ракети перетнули кордон України і пролетіли над Молдовою та Румунією. Зазначимо, Румунія входить до НАТО.

Внаслідок масованої атаки РФ ракетами і дронами на об‘єкти енергетики 10 лютого є влучання в об‘єкти теплової та гідрогенерації, а також високовольтної інфраструктури в шістьох областях. Запроваджені аварійні відключення в багатьох регіонах. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Найскладніша ситуація у Запорізькій, Харківській та Хмельницькій областях, додав міністр.

За даними Генштабу ЗСУ, під час масованого обстрілу 10 лютого Росія випустила по території України 106 ракет, у тому числі 75 крилатих.

Читайте також

Повітряні Сили за ніч і ранок збили 61 крилату ракету і 5 дронів

Україна долає наслідки ракетної атаки РФ, США не заперечуватимуть проти передачі ЗСУ винищувачів. 353 день війни. Онлайн

На початок